Crossing Border zat wat vastgeroest bij de Schouwburg, maar nu ze eindelijk weer eens verkastte, was het wel even wennen. Want waar is de Backyard en de Blauwe Kamer, kortom waar zijn de kleine podia met intieme schrijversoptredens? Als de zaaltjes eenmaal gevonden zijn, is het gewoon weer Crossing Border - met diepgravende interviews met schrijvers en aanstekelijke performances van dichters. Met PJ Harvey, Lotte Dodion en Eva Meijer als hoogtepunten wat betreft literaire optredens. De aandachtige Schouwburg-zaal werd vervangen door de Lutherse Kerk waar Lisa Hannigan en John Morland goed bevielen. Maar waarom liep het leeg bij The Low Anthem in het Paard? Natuurlijk de muziek is experimenteel, maar misschien had deze band beter geaard in de Schouwburg. Emiliani Torrini met haar bijzondere orkest deed het dan weer prima. Net als veel indierock in Paard en Koorenhuis, zoals Angel Olsen en Cass McCombs. De muziekprogrammering was duidelijk wat breder dan voorgaande jaren met de lichte Vlaamse hiphop van Tourist LeMC, oude soul-hippie Michael Franti en jonge vrolijke soul-hiphop van Tiggs Da Author als uitschieters.
Lees hier alle dagverslagen.

 

Woensdag 2-11-2016: Smutfish/Smetvis
'Hij staat te kijken naar z'n boom'

Crossing Border 2016 trapt af waar het twaalf maanden terug eindigde: in het Paard van Troje. De aftrap was meteen een mooi voorbeeld van een versmelting tussen literatuur en muziek: de Haagse band Smutfish, rondom kunstenaar Melle de Boer, presenteerde haar album ‘De vis die niet kon zwemmen’, waarvoor schrijvers songs vertaalden. Met medewerking van: Joubert Pignon, Max Greyson, Martijn Benders, Lévi Weemoedt, Jaap Boots en Leon Verdonschot.

lees hier verder...

 

Vrijdagavond 3-11-2016:
Music (& Books) in my Head

De raven zijn geland op de Grote Markt. Crossing Border is na jaren Schouwburg eindelijk weer eens verkast. Vrijdagavond was de vuurdoop voor deze locatie, al voelde het soms als een deja vu. Want zat vroeger Music in my Head/Walk the line hier niet? Is dit Music in my head met boeken, of toch gewoon Crossing Border?
Met aandacht voor: Lisa Hannigan, Tears & Marble, Christophe Vekeman & Stef Heeren, Tourist LeMC, Michael Franti, 50 jaar Privé-domein, Emiliana Torrini & The Colorist, Kat Kaufmann en Simone van Saarloos.

lees hier verder...

 

Zaterdagavond 4-11-2016:
'Hebt ge soms vuur, of altijd?'

De zaterdagavond van Crossing Border op de nieuwe locatie voelt al bijna vertrouwd. We weten ondertussen de weg tussen de verschillende zalen en vinden rust bij de vogels en violen van Eva Meijer, indrukwekkende woorden bij PJ Harvey en Lotte Dodion, fijne indierock bij Angel Olsen, hartverscheurende songs van John Morland, experimentele sferen bij The Low Anthem en ontspannen hiphop bij Tiggs Da Author.
Met verder aandacht voor: C Duncan, Will Burns, Cass McCombs Band en Eleanor Friedberger.

 

lees hier verder...

 

Column over Cass McCombs:
Perfectie binnen handbereik

Aan het begin van het afsluitende concert van Crossing Border, dat van Cass McCombs en zijn band in het Koorenhuis in Den Haag, stapte Angel Olsen het podium op. Eerder op de avond had de zangeres een indrukwekkend optreden in het Paard van Troje verzorgd. Cass McCombs en Angel Olsen, een gouden combinatie.

 

lees hier verder...