Muziek, verhalen, magie en stilte als wapens
op het Haagse Crossing Border Festival 2015


Crossing Border stond als vanouds in het teken van muziek en verhalen, maar daar kwam na de aanslagen in Parijs iets bij: stilte en magie als wapens tegen de angst. Hoogtepunten dit jaar waren Shilpa Ray, Samantha Crain, Alela Diane, Bianca Casady, Kitty, Daisy & Lewis. Tevens aandacht voor de bijzondere programma's rondom Ali Eskandarian, de ECI-uitreiking, de Hik en Salman Rushdie.
Lees hier alle dagverslagen.

 

Vooruitblik: Crossing Borders trackrecord

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar met zo’n trackrecord zou je dat bij Crossing Border wel denken. Wie zijn de nieuwe Grunberg, Ed Sheeran, Bouazza, Mumford & Sons, Typhoon en Dave Eggers. Namen die Crossing Border al vroeg in de gaten had. Worden het muzikanten als Samantha Crain, Beau, Little Comets, Lord Hurn of Eska - schrijvers als Myrte Leffring, Marieke Rijneveld of Anne van Veen. Check deze vooruitblik op het mzuiek- en literatuurfestival.

lees hier verder...

 

ECI-uitreiking, donderdag 12-11-2015:
Brouwers wint 'n prijs maar steekt eerst 'n peuk op

De AKO is dood, lang leve de ECI - Tijdens de eerste avond van het Crossing Border Festival werd voor het eerst de ECI-literatuurprijs uitgereikt. Jeroen Brouwers won op afstand, de andere genomineerden werden geïnterviewd en Frans van Deursen verzorgde de pauzemuziek. Ondertussen hield de commissie Stiekem de boel op en leerden we dat zowel Art Rooijakkers als Loretta Schrijver de nieuwe literatuurspecialisten zijn.

lees hier verder...

 

Vrijdagavond 13-11-2015:
Magie als wapen

Een stuk schrijven over een avond uit, over bandjes kijken, naar schrijvers luisteren, met vrienden praten, voelt vreemd omdat het over gisteren gaat. Over vrijdag de dertiende. Want thuiskomend van een prima tweede Crossing Border-avond, vertelde de radio over de aanslagen in Parijs. Over mensen die een avond uitgingen, een bandje gingen kijken, met vrienden praten…
Met aandacht voor: Annelies Verbeke, Kevin Barry, Bewilder, Henk van Straten, Jonathan Jeremiah, Shilpa Ray, JW Roy & Leon Verdonschot, Dylan-programma, Samantha Crain, Matt Haig & Erik Jan Harmens.

lees hier verder...

 

Zaterdagavond 14-11-2015:
Omarm het grote onbekende het zal je verrijken

Het is zeven uur, Crossing Border begint, maar de oordopjes kunnen nog even uitblijven. Menno Pot, presentator van de grote zaal, gaat het publiek voor in een minuut stilte – niet alleen Crossing Border, maar ook op andere festivals en bij andere poppodia in Nederland staan zaterdagavond stil bij de aanslagen in Parijs. Lees het verslag met aandacht voor: Alela Diane, Ali Eskandarian, Bianca Casady, Kitty, Daisy & Lewis.

 

lees hier verder...

 

Zondagmiddag: Little Raven 15-11-2015:
De Hik en Fred het hert op een serieus festival

‘Crossing Border is een serieus festival, dus ga ik, de auteur van dit boek, serieus voorlezen,’ aldus Micha Wertheim zondag tijdens de Little Raven-middag. Hij heeft een pak aan en nette schoenen, voor de volle tribune staat een fauteuil waarop hij gaat zitten. Hij vervolgt: ‘Ik zal eerst het belangrijkste van het boek voorlezen; het ISBN-nummer.'  

lees hier verder...

 

Dinsdagavond: Salman Rushdie 17-11-2015:
De Rushdie-show in Den Haag

Zonder aankondiging stappen interviewer Jamal Ouariachi en Salman Rushdie het podium op. Alsof er niets aan de hand is en er gewoon een boek-interview gaat plaats vinden. Ik check de schoenen van Rushdie: die staan op de vloer, niets vreemds.  
‘All of us are in danger all the time. Once you accept that, it sets you free.’

 

lees hier verder...