• Evenement: Crossing Border
  • Editie: 2015
  • Data: 12-17/11-2015
  • Datum bespreking: 4 November 2015

Crossing Borders trackrecord
- vooruitblik op de 2015-editie


In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar met zo’n trackrecord zou je dat bij Crossing Border wel denken.

‘My Silver Lining’ van het Zweedse folkduo First Aid Kit is op dit moment een grote hit in Nederland. Mede dankzij een auto-reclame, maar vooral omdat het een erg goed liedje is. De zangeressen stonden in 2008 al op Crossing Border, ze waren 15 en 17 en mochten ook meedoen met de helden van dat moment: Fleet Foxes – een ondertussen bijna vergeten band… Ed Sheeran zag ik in 2011 vlak voor zijn doorbraak ook op dit festival in Den Haag. Nog een paar oudere voorbeelden: Arnon Grunberg stond op het festival in het jaar van zijn debuutroman (1994), terwijl Hafid Bouazza al een jaar voor zijn eerste boek op de planken stond (1996). Rond de eeuwwisseling was het tijd voor echte grote namen: Placebo, Coldplay, Michel Houellebecq, Dave Eggers en Jill Scott. Ook wat betreft de komische schrijver David Sedaris was Crossing Border er snel bij. In 2002 vermaakte hij de Koninklijke Schouwburg, terwijl hij in 2010 pas zijn grote doorbraak had in Nederland. Meer vroege ontdekkingen zijn er van Josh Ritter (2004), Pien Feith, Decemberists (2005), Room Eleven met Janne Schra, Joan As Policewoman, Typhoon (2006), die vanaf het podium vroeg of de literatuurliefhebbers het achter in de zaal ook naar de zin hadden. Soko (2007), Liam Finn, Alela Diane (2008) die dit jaar weer komt, Mumford & Sons (2009) in de kleine bovenzaal, The Deaf, Jamie Lidell, Kern Koppen, Ed Harcourt (2010), Arjen Lubach, Frank Turner (2011), Omar Musa, Marques Toliver, Murat Isik, Punch Brothers, (2012), Lucius, Fresku (2013). En tot slot vorig jaar: Courtney Barnett en Mirel Wagner.

Wat ik maar wil zeggen: ga niet naar Crossing Border om de bekende helden van gisteren te horen, maar ontdek de helden van morgen. Want het festivalverleden bewijst dat je daar moet zijn, dat de organisatoren een scherpe neus hebben voor talenten. Zowel op muzikaal als op literair vlak.

Muziek

Wat zijn dan die nieuwe namen dit jaar. Te denken valt aan Samantha Crain (folk), Shilpa Ray (favoriete band van Nick Cave), Beau (popduo), Little Comets (‘Britse Vampire Weekend’), indieband Lord Huron en Eska die zich geen soulzangeres wil noemen. Toch staan er ook al wat gevestigde namen op de programmering. De softe singer-songwriter Jonathan Jeremiah is er zo een (hij was er al in 2010 toen nog een stuk minder bekend), folkzangeres Alela Diane komt ook op herhaling, maar nu in samenwerking met Ryan Francesconi – samen maakten ze een prachtige album genaamd Cold Moon. Bianca Cassady van Coco Rosie komt met een nieuw project en Roosbeef en Bewilder zijn van de partij. Tot slot de familieband Kitty, Daisy & Lewis die al vier albums op rij maakten met oudklinkende frisse songs.

Check hiernaast de spotify-playlist ->

Literatuur

James Rhodes is concertpianist maar heeft nu een boek uit met zijn memoires. Typisch zo’n crossing border-schrijver dus. Namen die we al van vorige edities kennen zijn onder meer Henk van Straten (net een nieuwe roman: Bidden en vallen) en David Vann uit Alaska. Andere bekende namens zijn Almudena Grandes, Annelies Verbeke, Gustaaf Peek, PF Thomese, Leon de Winter en Erik Jan Harmens. In de categorie jonge schrijvers komen Nina Weijers, Myrte Leffring, Marieke Rijneveld en Anne van Veen voordragen.

In 1997 stond JW Roy op de gang te spelen tijdens het festival dat toen plaatsvond in het Congresgebouw (en hij rockte een stuk lekkerder dan de suffe John Hiatt in de grote zaal). Dit jaar is hij terug, niet alleen met een nieuw album, maar ook op het festival in een combinatieprogramma met schrijver/journalist Leon Verdonschot, ze brengen een combinatie van verhalen en liedjes.

Combi’s en speciale programma’s

Dit jaar zijn er specials over Graphic Novels, Vertalen (Chronicles), voor kinderen (Little Raven, met oa. Micha Wertheim). Daarnaast is er de presentatie van ‘Golden Years’ een roman over Iraanse immigranten in New York die nu postuum verschijnt. De schrijver, Ali Eskandarian overleed twee jaar terug; aanwezig zijn muzikanten uit de Iraanse scene in New York. Interessant is ook het Leo Vroman-programma dat zanger/acteur Frans van Deursen komt geven. Hij liet zich inspireren door de gedichten van Vroman.

Het festival trapt donderdag 12 november af met een avond rondom de uitreiking van de ECI-literatuurprijs (voorheen AKO) en sluit dinsdag 17 november af met Salman Rushdie, toch wel de grootste literaire naam op de affiche. Rushdie bracht onlangs zijn boek Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten uit.

Ricco van Nierop

de Recensent zal zoals gebruikelijk uitgebreid verslag doen van het festival. Op radiozender Den Haag FM was er al aardig wat aandacht voor het festival. In literatuurprogramma Het Woordenrijk blikte Ricco van Nierop met tekst en fragmenten vooruit - terugluisteren. In muziekprogramma De Nieuwe Van Nierop selecteerde Harry Zevenbergen enkele muzikale acts - terugluisteren. In Kunstlicht sprak Eric Korsten met festivaldirecteur Michel Behre - terugluisteren.


Ed Sheeran op Crossing Border 2011

Een mooie playlist van de 2015-muzikale acts:

Frans van Deursen met zijn Vroman-project