Crossing Border 2012 - Alle verslagen verzameld


Crossing Border was dit jaar voor het eerst in Enschede, voor de vierde keer in Antwerpen en voor de achttiende keer in Den Haag. Bij elkaar opgeteld de twintigste editie (terwijl het festival pas 19 jaar terug begon). Wie deze rekensom snapt mag door naar Border Sessions, het nieuwe programma-onderdeel voor wetenschappers en andere nieuwsgierigen. De Recensent behoort enkel bij de nieuwsgierigen en sloeg dit deel over. Wel waren we er twee avonden in Den Haag en Enschede bij. Het levert een heleboel indrukken op. Waarvan maar een enkel optreden tegenvalt: je bent ook zo vertrokken als het echt niet boeit: want in elke zaal staat een belevenis te wachten. Een ervaring waardoor je in de lach schiet (Joubert Pignon, maar ook Shalom Auslander), van je stoel geblazen wordt (Kyteman, First Aid Kit), heel mooi treurig wordt (Beth Orton), of enkel nog maar glimlachend kan swingen (Marques Toliver en op een geheel ander vlak: Punch Brothers).
Onze ervaringen verwerkten we tot twee verslagen over de Haagse avonden (door Ricco van Nierop), een Haags Juryrapport van de hand van Edwin Fagel en een sfeerimpressie en Top 5 van Bram Nijmeijer uit Enschede.

Vooruitblik: Crossing Border Kieskompas

Crossing Border zit al eeuwen in het Westen (Den Haag), al jaren in het Zuiden (Antwerpen) en dit jaar ook in het Oosten (Enschede). Volgend jaar het Noorden erbij (welk Waddeneiland heeft nog geen festival?) en alle windstreken zijn bezet. Om de weg niet kwijt te raken tussen de vele zalen, dichters, schrijvers en muzikanten knutselde de Recensent een Kieskompas in elkaar, inclusief spotify-list met alle muzikale acts.

lees hier verder...

Den Haag, vrijdag 16-11-2012:
Alles tussen energieke rappoetry en treurfolk in

De vrijdagavond bestond wat betreft de Recensent uit acteurs van het Nationaal Toneel, literatuur van Arjan Visser, Shalom Auslander en Murat Isik, een demonstratie tegen het inhumane illegalenbeleid, flitsen van Daughter, Hannah Cohen en Paul Buchanan, sessies van Two Gallants en Finn/Hood/Johnson en optredens van Anne Soldaat en hoogtepunten Omar Musa en Beth Orton.

lees hier verder...

Den Haag, zaterdag 17-11-2012:
Heersende folk, soulviolen, depri's en mannen met boeken

De Haagse zaterdag van het festival bewijst dat folk heerst (Lisa Hannigan, First Aid Kit en Punch Brothers). Daartegenover zijn er de shoegazers van TOY, de dodedichterspop van Spilt Milk, de drum ’n bass (’n drum) van Poliça, de stemmige gitaarrock van I am Kloot en het hoogtepunt van de avond: soul-viool Marques Toliver. Tussendoor lazen we een boek, bijvoorbeeld van James Fearnley over The Pogues, of van Joubert Pignon over o.a. niets.

lees hier verder...

Den Haag - Juryrapport:
Hier gebeurt iets bijzonders

De jury heeft niet tot overeenstemming kunnen komen over deze top 10. Begon de beoordeling al met een ondoorzichtig puntensysteem, tijdens het juryberaad liepen de emoties zodanig hoog op dat twee juryleden het leven lieten. Jurylid A. beweerde dat de bekroonde act ‘over zijn lijk’ op nummer 1 zou belanden en heeft dit met de dood moeten bekopen. Jurylid B. heeft zoveel acts moeten missen dat het gevoel van gemis niet meer te dragen was. Hij heeft er zelf een einde aan gemaakt; zijn beoordeling is derhalve niet in de uiteindelijke jurering meegenomen. Het is dus met de nodige mitsen en maren dat onderstaande top 10 wordt gepresenteerd.

lees hier verder...

Enschede: Eerste editie:
Onbekend fenomeen omarmd

Het stadskantoor In Enschede, heeft een hele hoge blinde muur. Ideaal voor het ophangen van grote spandoeken. Precies op die plek hing enkele weken geleden de aankondiging van het Crossing Border festival. “Het wat voor festival? Nooit van gehoord...”
Een impressie van een geslaagde eerste editie in Enschede met aandacht voor Kyteman Orchestra, Are you a Lion, I am Kloot, Tjitske Jansen en Punch Brothers.

lees hier verder...Archiefstukken de Recensent over Crossing Border

- CB 2011 - Vier dagverslagen en drie impressies (Den Haag)

- CB 2010 - Vier dagverslagen en twee impressies (Den Haag)

- CB 2009 - Zes dagverslagen (Den Haag & Antwerpen)

- CB 2008 - Vier dagverslagen
- CB 2008: Scenes tijdens een festival (column)

- CB 2007 - Overzicht dagverslagen

- Terugblik op 14 jaar Crossing Border n.a.v. 15e editie

Lees hier alle Crossing Borderverslagen over 2006:
- Woensdag 15-11-06: North Sea Jazz terug in Den Haag!
- Donderdag 16-11-06: Lekke tenten en literatuur
- Vrijdag 17-11-06: Geweldige muziek en vreemde dia’s
- Zaterdag 18-11-06: Oxfam/Novib/PEN-Awards
- Zaterdag 18-11-06 : De perfecte CB-avond
- Edwin Fagel: Wat wil het publiek? (column)

Verder lezen op de Recensent:
- Crossing Border 2005 - verslag
- Van Der Graaf Generator - concert-essay
- Novib/PEN-awards 2005
- Crossing Border 2004 - verslag
- Novib/PEN-awards 2004
- Crossing Border 2003 - verslag
- Novib/PEN-awards 2003