Het Crossing Border-festival in Den Haag (en Antwerpen) zit erop. Vier dagen met nog immer een belachelijk goede programmering op het gebied van muziek en literatuur. Zo goed, dat vooral muziekliefhebbers moeite krijgen met kiezen tussen wat er in meer dan tien zalen tegelijkertijd bezig is.
Grote cross-over acts of speciale muzikaal-literaire samenwerkingen werden gemist dit jaar. Maar indrukwekkende oude bekenden waren er genoeg: Wim de Beul, Laura Marling, The Low Anthem, Gavin Friday, Dyzack, Alan Hollinghurst, Arjen Lubach en Anne Enquist. En nieuwe ontdekkingen ook: creatieve Borderkids, Smith & Burrows, Frank Turner, Ed Sheeran, Echt Gebeurd, William Fitzsimmons en James Vincent McMorrow. Jammer genoeg ook iets teveel tegenvallende dames: Heather Nova, Amy Lavere, Emmy the Great.
Tot volgend jaar in Den Haag, Antwerpen en ... Enschede.
Dag 1, woensdag 16-11-2011
Wereldrecord prentenboeken maken op Borderkids
Kunstparticipatie moet wel de trend van 2011 zijn. dEUS vroeg haar fans mee te denken over de tracklist voor hun laatste cd (later deze week op Crossing Border), Björk en Gorillaz gingen nog een stapje verder. Zij leverden muzikale brokstukken af, die fans, amateurmusici of andere profs met bv hun ipad konden bewerken tot originele nieuwe tracks. Paul Verhoeven laat half Nederland mee schrijven, musiceren en acteren in zijn filmproject Entertainment Experience. En wat betreft de literatuur komt Crossing Border met een vormgeverswedstrijd. Borderkids trapte met behulp van enkele uitgevers en een heleboel jonge creatievellingen het 19e Crossing Border Festival af.
Dag 2, donderdag 17-11-2011:
Wim de Bie met de Beul van Den Haag
Wim de Bie is ondertussen haast vergroeid met het Crossing Border-festival zo vaak staat hij er geprogrammeerd. Hij is er zelfs voor in de stad komen wonen en heeft met die mededeling direct z’n eerste spontane applaus binnen van de zaal vol oudere jongeren. ‘Een diashow over de Beul van Den Haag,’ vermeldde de aankondiging. Niemand die wist waar dat op sloeg. Wat maakt het uit, als Wim de Bie komt, weten we dat er mooie verhalen komen.
Dag 2, donderdag 17-11-2010:
Winter en kerst met Smith & Burrows
17 November is nog wat vroeg voor kerst, moeten de heren Andy Burrows (voormalig Razorlight, nu I Am Arrows) en Tom Smith (Editors) gedacht hebben. Daarom hangen er wel twee sterren en staat er een klein kerstboompje op het podium, maar blijft het daarbij en beginnen ze de show zonder toeters of kerstbellen met een stemmige cover van Black (‘Wonderful life’). En de woorden ‘cover’ en ‘stemmig’ slaan direct op het grootste deel van de avond, meer nog dan ‘kerst’ of ‘belletjes’.
Dag 3, vrijdag 18-11-2011:
Kleine vrouwen en lange baarden op een goede Friday
Na de kleinschaligere voorstellingen de afgelopen dagen voelt vrijdagavond als de grote start van Crossing Border. De Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneelgehouw en de Duitse Kerk stromen vol muziekliefhebbers en iets minder vol literatuurliefhebbers. In dertien zalen en zaaltjes staan zestig acts geprogrammeerd. De kans dat je iets mist, is bijna net zo groot als de achternaam van Emmy (haar daden bennen klein), maar over haar later meer. Een verslag over Arjen Lubach, Heather Nova, Frank Turner, Lanterns on Lake, Dyzack, Hollinghurst, Van Heerden en Gavin Friday.
Dag 3, vrijdag 18-11-2011:
De serene verschijning van Laura Marling
Inmiddels is de derde cd van Laura Marling alweer een tijdje uit. Na haar debuut was ik al bereid iemand te slaan om de zaal binnen te kunnen komen; ook deze keer had ik, terwijl ik me haastte om op tijd bij de Haagse Koninklijke Schouwburg te zijn, vechten als serieuze optie in mijn achterhoofd. Maar ook nu bleek dat niet nodig. Laura Marling was nu geprogrammeerd in de centrale zaal van de Schouwburg (Royal), en deze bleek aan het begin van het optreden maar voor hooguit driekwart vol.
Dag 4, zaterdag 19-11-2011
Grappenmakers en huilende wolven; echt gebeurd
Op wat kleinschalige projecten na, zijn grensoverschrijdende acts (tussen muziek en literatuur) er dit jaar niet veel bij op Crossing Border. Dat is jammer, maar op de zaterdagavond van het Haagse festival gaan enkele muzikanten wel de grens over naar de stand-up comedy, alhoewel dat niet altijd goed uitpakt. In dit verslag aandacht voor Loch Lomond, William Fitzsimmons, Het Crossing Bord-spel Raad-de-Baard, Ed Sheeran, Wye Oak, The Low Anthem, diverse wolven, Anna Enquist, James Vincent McMorrow en het nachtelijke verhalenprogramma Echt Gebeurd.
Dag 4, zaterdag 19-11-2011
Low Anthem in herkansing op Crossing Border
‘Drankje in hal schouwburg?’
‘Sheeran is te goed om nu weg te gaan’
‘Of nee, Wye Oak natuurlijk!’
‘Ja, maar nu ff niet’
Het succes van de programmering van Crossing Border in vier sms-berichtjes. Muziekliefhebbers draaiden compleet door. Edwin Fagel werpt een blik op het publiek van Timber Timbre en Local Natives op Crossing Border.
lees onderaan de voorpagina verder...
Archiefstukken de Recensent over Crossing Border
- CB 2010 - Vier dagverslagen en twee impressies (Den Haag) - CB 2009 - Zes dagverslagen (Den Haag & Antwerpen) - CB 2008 - Vier dagverslagenLees hier alle Crossing Borderverslagen over 2006:
- Woensdag 15-11-06: North Sea Jazz terug in Den Haag!
- Donderdag 16-11-06: Lekke tenten en literatuur
- Vrijdag 17-11-06: Geweldige muziek en vreemde dia’s
- Zaterdag 18-11-06: Oxfam/Novib/PEN-Awards
- Zaterdag 18-11-06 : De perfecte CB-avond
- Edwin Fagel: Wat wil het publiek? (column)
Verder lezen op de Recensent:
- Crossing Border 2005 - verslag
- Van Der Graaf Generator - concert-essay
- Novib/PEN-awards 2005
- Crossing Border 2004 - verslag
- Novib/PEN-awards 2004
- Crossing Border 2003 - verslag
- Novib/PEN-awards 2003