ook nog gewoon een leuke creatieve middag hebben
Kunstparticipatie moet wel de trend van 2011 zijn. dEUS vroeg haar fans mee te denken over de tracklist voor hun laatste cd (later deze week op Crossing Border), Björk en Gorillaz gingen nog een stapje verder. Zij leverden muzikale brokstukken af, die fans, amateurmusici of andere profs met bv hun ipad konden bewerken tot originele nieuwe tracks. Paul Verhoeven laat half Nederland mee schrijven, musiceren en acteren in zijn filmproject Entertainment Experience. En wat betreft de literatuur komt Crossing Border met een vormgeverswedstrijd. Borderkids trapte met behulp van enkele uitgevers en een heleboel jonge creatievellingen het 19e Crossing Border Festival af.
De foyer van Het Theater aan het Spui was omgetoverd tot handarbeidlokaal. Drie lange tafels vol met jonge gasten. Een tafel onder de twaalf met kleurpotloden, lijm, vrolijke veertjes en prentenboeken vol draken en paarden. Een tafel boven de twaalf met viltstiften, vrolijke veertjes en prentenboeken vol idiote cartoons en verliefde fantasyfiguren. En een tafel met vormgevers-in-spe met fineliners, ecoline en prentenboeken vol stijlvolle honden, beren en yeti’s.
Het oorspronkelijke idee komt van McSweeney’s, het tijdschrift en schrijfhuis (waar achterstandskinderen creatief bezig zijn) dat gelinkt is aan schrijver Dave Eggers. De Nederlandse uitgevers Pimento en Lebowski hebben nu, naar Amerikaans voorbeeld, een starterskit uitgebracht waarin het maken van een prentenboekje centraal staat.
Een week voorafgaande aan deze Borderkids-middag kon een blanco boekje met harde kaft opgehaald worden en de meeste boekjes waren zelfs in zo’n kort tijdsbestek al af. Tijdens de middag liet een vormgever zien hoe hij boekkaften bedacht, las Henk van Straten zijn vertaling van het prentenboek ‘De kat komt eraan’ voor. Tot hilariteit van het publiek, aangezien in het hele prentenboek telkens dezelfde zin herhaald wordt. Een cartoonist liet zien hoe simpel bekende personages als Nijntje en Kikker zijn opgebouwd uit basisvormen. Vervolgens kregen de borderkids zelf alle gelegenheid om verder te werken aan hun eigen boek. Met adviezen van de professionals.
Omdat het toch een wedstrijd was, werden er in alle categorieën prijzen uitgedeeld, waarbij de winnares bij de vormgevers haar boekje zal gaan mogen uitgeven. Het wedstrijdelement was slechts de aanleiding voor een middag waarin er op heel relaxte wijze creativiteit werd gedeeld. De tafels waren al snel te vol met kids, dus zaten er ook kinderen op het podium. Boekontwerpers-in-spe liepen af en toe rond om bij de anderen te kijken wat die hadden bedacht, of om een gum te lenen. De professionals hadden goede tips, maar lazen ook gewoon de boekjes voor. Vooral deze sfeer en getoonde huisvlijt van tientallen schrijvers/ontwerpers zorgden voor een zeer aangename Borderkids-editie. Borderkids heeft haast altijd een andere opzet, en dat is goed, maar deze opzet vraagt om een herhaling.
Tekst en beeld: Ricco van Nierop