Crossing Border 2014 - Alle verslagen verzameld


Na een ietwat ontluisterende AKO-avond, waarop het publiek uiteindelijk verloor van de tv terwijl Guus Kuijer de show stal, ging Crossing Border pas echt los op vrijdagavond. Met hoogtepunten als The Felice Brothers, Iron & Wine en Courtney Barnett. Zaterdagmiddag wisten Joanna Rakoff en Ian McEwan ons literair te entertainen en 's avonds volgden Dry the River, Saskia Stehouwer en Thursten Moore. Zondag sloot het festival af met de Illegale kinderboekenlezing.
Lees hier alle dagverslagen en beluister onder de pagina de Woordenrijk-terugblik, inclusief interviews met festivaldirecteur Michel Behre en dichter Saskia Stehouwer.

 

Vooruitblik: een lied, een verhaal, een gedicht (maal x)

Hoe simpel is het: luister een lied en ervaar een verhaal, maar ook een gedicht. Hoe waanzinnig kan het effect zijn. Crossing Border bewijst het al jaren: gooi een berg goedgekozen dichters, schrijvers en muzikanten in een mooie zaal en toehoorders worden geraakt. Van 13 t/m 16 november is het weer zover in Den Haag. In deze vooruitblik veel aandacht voor de dichters op het programma, maar we vergeten ook de rest niet.

lees hier verder...

 

AKO-uitreiking, donderdag 13-11-2014:
Is dit een festival of een tv-programma?

Op de openingsavond van het Crossing Border Festival stroomt de Koninklijke Schouwburg vol. Tot zover niets vreemds. Het publiek is ouder dan op normale festival-avonden. Nu is iedereen een jaartje ouder dan de vorige editie, dus dat kan ook nog prima. In de ontvangstruimte krijgt iedereen een glas prosecco, heeft de boekhandel slechts keuze uit zes boeken en de cd-winkel, gerund door een beroemde cabaretier, maar één cd. Wat is hier aan de hand? Het publiek is ook een stuk netter gekleed en tussen de bezoekers ontdek ik weinig rockers, wel wat schrijvers en een paar oud-politici. Zit ik wel goed?

lees hier verder...

 

Vrijdagavond 14-11-2014:
Zing over een boek dat je nooit las

Vooraf gezien is de vrijdag van Crossing Border de avond die de meeste keuzestress oplevert. Althans als je van goede muziek houdt, geïnteresseerd bent in meer dan bestseller-auteurs en sowieso nieuwsgierig aangelegd bent. Vanaf halverwege de avond zijn er minimaal in vier zalen tegelijkertijd acts omcirkeld in het blokkenschema van de Recensent. Edwin Fagel en Ricco van Nierop overleefden de festivalstress en zagen Iron & Wine, Anna Drijver, Courtney Barnett, The Felice Brothers, Hélène Gelèns, Tweedy en Beginners.

lees hier verder...

 

Zaterdagmiddag en -avond 15-11-2014:
'De woorden die wij zelf kunnen bedenken'

Een festivalavond rustig beginnen met slaapmuziek* (Delines) en eindigen met takkeherrie* (Thursten Moore). Tussendoor genietend van Sharon Van Etten, Saskia Stehouwer, Dry the River, Ian McEwan, Mirel Wagner en Joanna Rakoff. Dat is zo ongeveer de korte samenvatting van de zaterdag van het festival. Als je de langere samenvatting wilt, lees je nog even verder.
*slaapmuziek, takkeherrie: zijn hier positief gebruikt

 

lees hier verder...

 

Zondagmiddag: Little Raven 16-11-2014:
Weemoedige, maar vrolijke (aan)tekeningen

Toen mijn dochter thuis zag dat ik m’n notitieboekje meenam, stopte ze haar schetsboek in mijn tas. Bij de derde gasten in de voorstelling krijgt ze het druk met meetekenen. Hermine Landvreugd vertelt over haar boek Kalle en de killercactus, terwijl illustrator Shamrock op een flapover vliegensvlug tekeningen maakt. Ondertussen zingt een dame op een banjo liedjes over Kalle en wordt er midden in de zaal een zakloopwedstrijd gehouden. Dit is alles op de Illegale Kinderboekenlezing o.l.v. Thomas, Sacha en Jos waar tevens Toon Tellegen en de Schuberts aan meewerkten.

lees hier verder...

 

Terugblik in radioprogramma Het Woordenrijk

Het Woordenrijk op Den Haag FM blikte terug op het festival met vanaf minuut negen een interview met festivaldirecteur Michel Behre en vanaf minuut 35 een interview met dichter Saskia Stehouwer. Tussendoor hoor je muziek van Dyzack, Jesse Dorrestijn, Courtney Barnett, Dry the River, Iron & Wine, Mirel Wagner en Graham Parker vertaald door Marko Fehres. Beluister het programma via onderstaande player. [Presentatie: Ricco van Nierop]