'Hail, hail, rock & roll, you bookwurms!'


Crossing Border 2013 - Alle verslagen verzameld

'You bookwurms!' snauwde Cary Ann Hearst van countryduo Shovel & Rope zaterdagavond tegen het publiek. Tongue-in-cheek natuurlijk, want het meeklappende en soms schreeuwende publiek had een half uur daarvoor nog A. L. Snijders horen voorlezen. Zo belezen zijn ze wel daar in Den Haag en Enschede.
de Recensent was er weer vier dagen bij. Voor de tweede keer in Enschede en voor de ontelbaarste keer in Den Haag. Het festival ging terug naar de basis, meldde de directeur bij aanvang. Dit betekende minder grote muzieknamen en meer aandacht voor literatuur. In Den Haag werd een tent en een kerk minder gebruikt en die werden niet echt gemist. Het was nog steeds moeilijk kiezen tussen de interessante acts op het programma. De mindering in zalen leverde wel minder vermoeide voeten op.
Het festival telde enkele teleurstellingen (These New Puritans, White Denim), genoeg puike bands (Leisure Society, Lucius, Chloe Charles), veel interessante literaire acts (Lanen, Harmens, Ocobar, Rich/Filer, Fresku). De hoogtepunten kwamen voor rekening van A. L. Snijders, Mustafa Stitou, Ghostpoet, Glen Hansard, Villagers, John Grant en Shovels & Rope.
Aangezien er nog immer gedurfd geprogrammeerd wordt, blijft Crossing Border - ook in iets kleinere vorm - een puik ontdekkingsfestival op het grensgebied van literatuur en muziek.


Onze ervaringen verwerkten we tot twee verslagen over de Haagse avonden (door Ricco van Nierop), een impressie van de hand van Edwin Fagel en een verslag van twee avonden Enschede door Bram Nijmeijer & Jaap Leussink.

Vooruitblik: Amuse in vier gedichten en vijf songs

In het radioprogramma Het Woordenrijk blikte recensent Ricco van Nierop vooruit op het Crossing Border Festival van dit jaar. Bij wijze van amuse vind je in onderstaande artikel enkele muzikale en literaire tips op een rij.

lees hier verder...

Den Haag, vrijdag 15-11-2012:
'Er worden diverse uitstapjes georganiseerd.'

De komende dagen verschijnen op deze site vier verslagen vanuit Enschede en Den Haag. Dit eerste verslag gaat over de vrijdag in Den Haag. Die avond stond in het teken van een enkele middelmatige bands (White Demin, Lucius), sterk performende dichters (Laken, Harmens, Stitou), overtuigende artiesten (Ghostpoet, Villagers, Chloe Charles) en een duidelijke hoofdact die die positie meer dan waar maakte (Glen Hansard).

lees hier verder...

Enschede, donderdag + vrijdag 14+15-11-2012:
Intieme sfeer, verrassende optredens

Dit jaar geen spandoek van tientallen vierkante meters aan het Enschedese stadskantoor, maar een wat bescheidener campagne met de standaard posters in abri's. Dit jaar ook al geen ècht grote naam, zoals de Kyteman Orchestra, maar “slechts” een kleine collectie BN’ers die bij het gemiddelde publiek wellicht wat belletjes deden rinkelen. Misschien wel daarom, dat het dit jaar ook wat rustiger en gemoedelijker leek, wat overigens juist bijdroeg aan het intiemere karakter op Crossing Border 2013.

lees hier verder...


Shovels & Rope - CB/Enschede, foto Bram Nijmeijer

Den Haag - Sfeerimpressie:
Onbekommerde eenmaligheid

Wij lieten recensent en dichter Edwin Fagel los op de vrijdagavond van Crossing Border, met deze sfeerimpressie als gevolg: 'Vrijdag draagt altijd de belofte van zaterdag. Dat geldt tijdens een Crossing Border-weekend in extremis. De held van dit verhaal wentelde zich tijdens de CB-vrijdag onbekommerd in die belofte, zich niet bewust van het feit dat hij de CB-zaterdag om redenen die er hier niet toe doen aan zich voorbij moest laten gaan.'

lees hier verder...

Den Haag: Zaterdag 16-11-13
Hoe de hiërarchie van genot eruit ziet

In dit laatste Crossing Border-verslag (over de zaterdag in Den Haag) aandacht voor stompende country (Shovels & Rope), heftig persoonlijke performances (John Grant, maar zeker ook Fresku), ingewikkelde, maar vermakelijke literaire interviews (Filer, Rich), luchtige folkpop met een gebreid minimutsje (Leisure Society) en korte verhalen over de hiërarchie van genot en postduiven (Snijders).

lees hier verder...Archiefstukken de Recensent over Crossing Border

- CB 2012 - Drie dagverslagen, etc (Den Haag & Enschede)

- CB 2011 - Vier dagverslagen en drie impressies (Den Haag)

- CB 2010 - Vier dagverslagen en twee impressies (Den Haag)

- CB 2009 - Zes dagverslagen (Den Haag & Antwerpen)

- CB 2008 - Vier dagverslagen
- CB 2008: Scenes tijdens een festival (column)

- CB 2007 - Overzicht dagverslagen

- Terugblik op 14 jaar Crossing Border n.a.v. 15e editie

Lees hier alle Crossing Borderverslagen over 2006:
- Woensdag 15-11-06: North Sea Jazz terug in Den Haag!
- Donderdag 16-11-06: Lekke tenten en literatuur
- Vrijdag 17-11-06: Geweldige muziek en vreemde dia’s
- Zaterdag 18-11-06: Oxfam/Novib/PEN-Awards
- Zaterdag 18-11-06 : De perfecte CB-avond
- Edwin Fagel: Wat wil het publiek? (column)

Verder lezen op de Recensent:
- Crossing Border 2005 - verslag
- Van Der Graaf Generator - concert-essay
- Novib/PEN-awards 2005
- Crossing Border 2004 - verslag
- Novib/PEN-awards 2004
- Crossing Border 2003 - verslag
- Novib/PEN-awards 2003