2007 was een slecht filmjaar. Althans als je de verkeerde bioscoopzalen in bent gelopen. Gelukkig bezochten Mattijs Grannetia van Quin’s review, Dennis van Dessel van Digg, Nora Sinnema van 8weekly, Erik van Wensveen van VW&LePaulski en George van Hal en Ricco van Nierop van de Recensent dit jaar vooral de juiste zalen. Zes filmrecensenten van diverse websites stelden een jaaroverzicht samen, waar de ratten en de Stasi’s vechten om de hoofdprijs: een rolletje in Pan’s labyrinth.
De filmrecensenten van dienst:
Quin: Mattijs Grannetia van Quin’s review heeft zowel een relatie als een kind en een baan. Waar haalt hij in Morgan Freeman’s naam de tijd voor al die films vandaan?
DvD: Dennis van Dessel van Digg houdt niet van testosteron-clichés, maar elke cinefiele molecule in zijn lichaam danst een lustige rumba bij goede films.
NS: Nora Sinnema van 8weekly gaat het liefst met een boek naar de bios, om vervolgens de zeven verschillen te ontdekken tussen beide media.
EvW: Erik van Wensveen van VW&lePaulski heeft het liever geen happy end, geef hem maar een ambigu slot, al duurt dat 4 maanden, 3 weken en 2 dagen.
GvH: George van Hal van de Recensent kwam dit jaar op het Leidse filmfestival, zag daar bergen films en overwon zo zijn schroom om awards uit te delen.
RvN: Ricco van Nierop recenseert zich een filmblik in het rondte voor de Recensent, Memory Magazine en Sax Magazine.
Meest nutteloze bioscoopuren van 2007
Quin: Zonder enige twijfel Transformers. Hoge verwachtingen worden meestal niet ingelost bij zomerfilms, maar Transformers spande de kroon. Niet alleen werd er weinig tot geen acht geslagen op het correct verwerken van de originele tekenfilm, maar Michael Bay kreeg het ook nog voor elkaar om een, zelfs voor zijn doen, belachelijke film af te leveren. Geen plot, beroerd acteren en een zilveren Starscream! What were they thinking?
DvD: Je kunt hier natuurlijk de gebruikelijke lading horrorshit beginnen op te sommen, maar wie gaat er dan ook naar The Reaping kijken met het idee een goede film te zien te krijgen? 300 was daarentegen een film die geweldig cool had kunnen en moeten zijn, maar die gruwelijk verkeerd is afgelopen. Altijd weer diezelfde slow motion shots, altijd weer diezelfde gegrolde testosteron-clichés… This is Sparta? This is bullshit!
NS: De allerslechtste film was The Messengers, geen idee waarom ik daar naartoe ben gegaan. Als groot Philip Pullman-liefhebber viel The Golden Compass ook enorm tegen als zijnde boekverfilming, hoewel dat stilistisch wel een mooie film was. Daarnaast vielen de grote blockbusters ook wat tegen. Spider-Man 3 en Pirates of the Caribbean 3 waren leuk en vermakelijk, maar niet de fantastische films die ze hadden kunnen zijn.
EvW: Mon fils à moi is Franse cinema op zijn beroerdst. Pretentieus geneuzel over een heel gewone doch stiekem ontwrichte familie. Met name de onzinnige dialogen en ongeloofwaardige karakters weigeren de kijker serieus te nemen. Het enige soelaas is dat je de twist en daarmee het verlossende einde van mijlen ver kan zien aankomen.
GvH: Slechtste film met afstand was dit jaar The Last Legion. Een verzameling uitgekauwde clichés, slechte acteerprestaties, onwaarschijnlijke gebeurtenissen en rare plotgaten. Grootste teleurstelling was echter Transformers. Deze film, die verrassend genoeg nog best wat goede recensies wist te verzamelen, had trailers om van te smullen en een ijzersterk eerste half uur, om daarna te verzanden in een onsmakelijk prutje van onovertuigend melodrama en verwarrend gefilmde actiescènes. Zonde.
RvN: The Kingdom is een film die zodanig hinkt op meerdere gedachten dat hij omvalt. Het is een sterke actiefilm met enorm veel heftige scènes. Zo ver niets mis mee, behalve dat ik niet van actiefilms hou die zichzelf niet relativeren. Maar dat is mijn probleem. Het echte probleem ontstaat als je merkt dat de film ook iets over de verhouding tussen oost (Saoudi-Arabië) en west (USA) wil zeggen met behulp van zielige kinderen als slachtoffers. Dat noemen we een spagaat. Auch!
Persoon van 2007
Quin: Robert Rodriguez en Quentin Tarantino voor het volgen van hun eigen weg met hun Grindhouse-projectfilms: Planet Terror en Death Proof. Death Proof viel tegen, maar Planet Terror was een tot in de puntjes verzorgde aanval op de zintuigen, inclusief vermiste stukken film, slijtage en een grote hoeveelheid komische horror, zoals ze dat alleen in de jaren zeventig konden maken. Ik kijk nu al uit naar wat Rodriguez van plan is met de twee aankomende Sin City vervolgen.
DvD: George Clooney blijft zijn bekende kop gebruiken om kleine, interessante films onder de aandacht te brengen The Good German, Michael Clayton, zelfs de Darfoer-documentaire Sand and Sorrow. Je kunt er cynisch over doen, maar voor hetzelfde geld speelt hij op veilig en draaft hij alleen op in commerciële films als Ocean’s Thirteen. En Brad Bird blijft een zeldzame hoop in deze dagen van oppervlakkige CGI-lolbroekerij in de animatiesector: Ratatouille was zowaar een animatiefilm met een verhaal en personages, stel je voor.
NS: Neil Gaiman. Sowieso al mijn favoriete schrijver, maar nu ook steeds bekender in de filmwereld. Er was al zijn Mirrormask, en dit jaar volgden Stardust en Beowulf. Volgend jaar nog Coraline. Qua actrice vond ik Michelle Pfeiffer geweldig dankzij haar mooie rollen in Stardust en Hairspray. Negatief viel Nicole ‘botox’ Kidman op, met The Invasion en The Golden Compass. Als aanstormend talent is Shia LaBeouf iemand om in de gaten te houden.
EvW: Net als vorig jaar dode cineasten. Ze vielen mij meer op dan de levende. Het overlijden van Ingmar Bergman en Michelangelo Antonioni op dezelfde dag (30 juli) was voor mij het meest opmerkelijke filmnieuws van 2007.
GvH: Dit is het jaar van de definitieve doorbraak van Casey Affleck. De broer van Ben Affleck, toch echt bij lange na geen acteervirtuoos, blijkt het talent van de familie en toont zich een begenadigd rollenspeler in The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Gelukkig is Casey geen ééndagsvlieg, want in het hier pas in januari verschijnende Gone baby gone, zet hij een minstens even indrukwekkende prestatie neer. Hou hem dus in de gaten!
RvN: De persoon van het jaar is niet één persoon maar een categorie. En wel de beginnende regisseur. Dit jaar werden er opvallend veel goede sterke debuutfilms gemaakt. Om de belangrijkste te noemen: Das leben der Anderen (Florian von Donnersmarck), A guide to recognizing your saints (Dito Montiel), Reprise (Joachim Trier), Park (Kurt Voelker), Control (Anton Corbijn) en Ex-Drummer (Koen Mortier).
Ultieme scène van 2007
Quin: De keuze voor ultieme scène van het jaar is een zeer persoonlijke en volledig subjectieve. Het is namelijk de eerste surfscène van Cody en Z samen in Surf’s Up. Waarom deze scène? Omdat ik samen met mijn vrouw toen besloot om onze zoon (als het een jongen zou worden) Cody te noemen. Cody is overigens ook de oorzaak van het relatief lage aantal films dat ik dit jaar heb bekeken, maar dat zal ik hem maar vergeven.
DvD: Planet Terror zat vol met scènes die je nooit meer vergeet, waaronder de afsmeltende testikels van Quentin Tarantino (na Death Proof verdiende hij dat) en een seksscène met een vrouw wiens rechterbeen vervangen is door een tafelpoot. Onvergetelijk maar niet positief: het ruwweg vijf uur durende kweelnummer ‘I’m Telling You I’m Not Going’ uit Dreamgirls, een musical of een horrorfilm, wie zal het zeggen?
NS: Ik lag dubbel om de scène waarin Clive Owen in Shoot ’m Up uit het vliegtuig springt en alles om zich heen neerknalt – zo ongeloofwaardig, maar zo geniaal. Sowieso een ondergewaardeerde film. Uiteraard mag ook de entree van Optimus Prime in Transformers niet ontbreken, kippenvel!
EvW: Het overkomt me nog wel eens. Het loopt tegen het einde van een film. De plot, de karakters, de boodschap, alles is helder en af. Tegen beter weten in voel je dat de volgende fade-out het perfecte einde zou zijn. Toch dwingt de filmmaker je daarna nog tot minutenlang overbodig nakauwen op stukken die net nog heerlijk ambigu smaakten. 4 maanden, 3 weken & 2 dagen eindigt wél op dat perfecte moment wanneer de twee vriendinnen zwijgend langs elkaar staren terwijl op de achtergrond een bruiloft wordt gevierd. De schurende realiteit omlijst door een alternatief einde dat altijd buiten bereik is geweest.
GvH: Indrukwekkend was de ondervragingsscène uit Pan’s Labyrinth, waar de kapitein iemand op onsmakelijk onverschillige wijze doodslaat. In één klap is duidelijk dat we niet naar ‘zomaar’ een sprookje kijken, maar dat Pan’s Labyrinth donkerder en volwassener is dan de zorgeloze magie uit hedendaagse kinderverhaaltjes. Verder eervolle vermeldingen voor de ijzig spannende buiten-in-een-ruimtepak-scènes uit Sunshine en de briljante over-the-top ‘John McClane versus een straaljager’-achtervolging in het heerlijke Die Hard 4.0.
RvN: Laura Dern die in Inland Empire van bovenaf het filmscherm induikt met de vraag: Who is she? wijzend op een van de personages in het nieuwste onbegrijpelijke drie-uur-durende kunstwerk van David Lynch. Een volle Pathézaal die daar een bevrijdende lach op laat volgen: ‘We zijn gelukkig niet de enige die in het donker tasten naar een verhaal, de actrice snapt het ook niet meer.’
Verwachtingen voor 2008
Quin: Voor 2008 staan er weer genoeg sequels op de agenda: Indiana Jones 4, een nieuwe Batman, de Hulk komt terug, Hellboy bindt de strijd aan met een Gouden Leger en James Bond duikt weer in een avontuur. Daarnaast nog nieuwe films van Wes Anderson, Tim Burton, David Fincher, de gebroeders Coen en Spike Jonze; allen films om naar uit te kijken. Het jaar wordt daarentegen geopend door J.J. Abrams’ geheimzinnige project Cloverfield. Is het nou Godzilla of niet?
DvD: Paul Thomas Anderson komt terug met There Will Be Blood en spontaan begint elke cinefiele molecule in mijn lichaam een lustige rumba te dansen. Ook rond de nieuwe van de Coens, No Country For Old Men, hangt een heel positieve buzz. En Sweeney Todd is een musical rond een seriemoordenaar, van Tim Burton, met Johnny Depp. Als je daar niet naar uitkijkt, ben je geen filmfan. Mag ik ook een kleine lans breken voor La Antena, een waanzinnig creatieve Argentijnse film die een algemene release verdient?
NS: Met stip op 1: The Dark Knight. Batman Begins was al geweldig, en als ik alle reclame en trailers mag geloven, wordt The Dark Knight nog beter. Ik geloof ook wel in Heath Ledger als de Joker, maar Christian Bale maakt het toch wel de moeite waard. Verder ook weer een hoop boekverfilmingen waar ik erg benieuwd naar ben, vooral de tekenfilm van Dragonlance. Verder ook Indiana Jones, Jumper, Cloverfield, Hellboy 2, Iron Man en de Spiderwick Chronicles en vele anderen.
EvW: Natuurlijk kan ik niet wachten tot The Final Cut van Blade Runner bij mij op de mat valt. Na jaren van juridisch gesteggel en verschillende edits, heeft Ridley Scott eindelijk zijn SF meesterwerk in de definitieve vorm uitgebracht. Wat er in 2008 uit Europa of Azië gaat komen, is altijd lastig te overzien. Van de Hollywoodkalender ben ik benieuwd naar Paul Verhoeven’s Topkapi remake. Het wordt een vervolg op een andere remake, de zeer vermakelijke The Thomas Crown Affair. Er is voor mij wel één voorwaarde: Rene Russo keert terug naast Brosnan. Daarnaast Indy IV en Bond 22 (= Casino Royale II), maar das logisch.
GvH: In 2008 mag J.J. Abrams gaan bewijzen of de internethype rond monsterfilm Cloverfield terecht is. Verder verschijnen nieuwe films van Richard “Donnie Darko” Kelly, Paul “Crash” Haggis en Paul “Magnolia” Thomas Anderson. Ook waagt Frank Darabont (The Shawshank Redemption, The Green Mile) zich aan alweer z’n derde Stephen King verfilming en maakt Tim Burton voor de verandering weer eens een film met Johnny Depp. Tot slot komt Indiana Jones terug. Kortom: het belooft opnieuw een prachtig filmjaar te worden!
RvN: Toevallig zag ik al de nieuwe film met Benicio del Toro en Halle Berry. Things we lost in the fire (vanaf februari) is een sterke dramafilm met Oscar-waardig acteerwerk. En zoals iedere keer kijk ik weer uit naar nieuw werk van favoriete regisseurs als Coen, Burton, Kelly, Jonze, Wes en ook Paul Thomas Anderson.
Top 10 Beste films van 2007
Mattijs Grannetia (Quin’s review)
1. Pan’s Labyrinth
2. Planet Terror
3. The Simpsons Movie
4. Surf’s Up
5. The Pursuit of Happyness
6. 300
7. Death of a President
8. Zodiac
9. Ratatouille
10. The Bourne Ultimatum
Dennis van Dessel (Digg)
1. The Good Shepherd
2. Stranger Than Fiction
3. Das Leben der Anderen
4. Paranoid Park
5. Little Children
6. Zodiac
7. Ratatouille
8. Michael Clayton
9. American Gangster
10. Apocalypto
Nora Sinnema (8weekly)
1. Stardust
2. 300
3. The Prestige
4. Ratatouille
5. Shoot ‘m Up
6. Transformers
7. Sunshine
8. The Simpsons
9. The Assassination of Jesse James by the Coward R. Ford
10. Bridge to Terabithia
Erik van Wensveen (VW&LePaulski)
1. Still Life
2. Iklimler
3. Letters from Iwo Jima
4. 4 maanden, 3 weken & 2 dagen
5. Flandres
6. The Bourne Ultimatum
7. Infamous
8. Inland Empire
9. Pan’s Labyrinth
10. The Simpsons Movie
George van Hal (de Recensent)
1. El Laberinto del fauno (Pan’s Labyrinth)
2. Jesus Camp
3. Sunshine
4. Once
5. Shut Up & Sing
6. The Assassination of Jesse James by the coward R. Ford
7. The Prestige
8. Die Hard 4.0
9. American Gangster
10. The Pursuit of Happyness
Ricco van Nierop (de Recensent, Sax Magazine, Memory Magazine)
1. Das leben der Anderen
2. A guide to recognizing your saints
3. Reprise
4. Control
5. Inland Empire
6. Alles is liefde
7. The Prestige
8. Ex-Drummer
9. Dixie Chicks; Shut up & sing
10. Strawberry shortcakes
Best scorende films uit bovenstaande lijstjes:
1. Pan's Labyrinth
2. Das Leben der Anderen
3. The Prestige
4. 300
5. Ratatouille
6. The Simpsons Movie
7. Sunshine
8. Zodiac
9. The Pursuit of Happyness
10. The Assassination of Jesse James by the coward R. F.
Redactie: Maaike Melsen
Coördinatie en opmaak: Ricco van Nierop
Relevante recensies op de Recensent:
Webrecensenten van dienst - Film 2006 (jaaroverzicht)
Webrecensenten van dienst - Film 2005 (jaaroverzicht)
Webrecensenten van dienst - Film 2004 (jaaroverzicht)
Webrecensenten van dienst - Film 2003 (jaaroverzicht)