‘Liefde is als Sinterklaas, je moet erin geloven, anders wordt het niks.’ Met deze wijsheid begint Alles is liefde, een romantische komedie waar half acterend, presenterend en cabareterend Nederland in meespeelt. Zoals het in goede romkoms hoort, weet je van tevoren dat je met een goed gevoel de bios zal verlaten. De vraag is alleen: ‘wat doen we in de tussentijd’ om Kim van Kooten, de scenarist te citeren. In de tussentijd genieten we.
Deze recensie bevat tevens een kort interview met debuterend acteur Valerio Zeno.
Natuurlijk is het niet zo vreemd dat je in elke Nederlandse film wel weer die bekende gezichten ziet opduiken. Zo groot is ons land niet. Maar bij Alles is liefde zijn het er wel erg veel. Om de grootste te noemen: Carice van Houten, Daan Schuurmans, Peter Paul Muller, Chantal Janzen, Wendy van Dijk, Paul de Leeuw, Valerio Zeno, Thomas Acda, Viggo Waas, Marc-Marie Huijbregts, Alex Klaasen, Michiel Romeijn, drie Vliegende Panters, twee derde van NUHR, een halve Plien en Bianca en een verdwaalde Lama. Acteurs, maar net zo vaak presentatoren of cabaretiers. Logisch, zo’n sterrencast, als je bedenkt dat het idee voor de film afkomstig is van de grootste casting director (Job Gosschalk) van dit kleine filmland.
Dat idee heeft Gosschalk natuurlijk van de Britse all-star romkom Love Actually van enkele jaren terug: een ensemblefilm, spelend in de aanloop naar kerst, waarin bijna alle koppels ‘elkaar krijgen’ aan het eind. Een perfect gelukte romantische komedie, die echter niet uit de lucht kwam vallen. De makers hadden al behoorlijk kunnen oefenen met o.a. Bridget Jones, Notting Hill en Four weddings & a funeral. Zo verwend zijn we in Nederland niet. Liever verliefd was bijvoorbeeld een aardige romkom, met leuke visuele scènes, maar deze had bar weinig goede dialogen. All stars kwam al beter in de buurt. Maar Zus en zo is misschien de enige goed gelukte Nederlandse romkom.
Regisseur Joram Lürsen en scenarioschrijver Kim van Kooten hebben het nu echter met verve voor elkaar gekregen. Alles is liefde is een zeer goede romantische komedie en daarmee direct de beste die ooit in Nederland werd gemaakt. De gewaagde keus voor minimaal 12 hoofdrolspelers pakt wonderwel goed uit. Het ene verhaal is wat luchtiger dan het andere en allemaal worden ze mooi door elkaar heen gemonteerd. Daarnaast zit het verhaal van Van Kooten niet alleen goed in elkaar, maar bevat het ook goede grappen en zo goed als geen flauwe grollen. Kim van Kooten, die zelf niet meespeelt, schreef eerder de scenario’s van Blind Date en Mariken. Rode draad in het verhaal is een brommige Sinterklaas gespeeld door Jiskefetist Michiel Romeijn. Hij mag, net als de tuinman in Being there, plotseling de plaats innemen van de echte Sinterklaas. En, wederom net als Dustin Hoffman in Being there, flapt hij er in interviews van alles uit, dat opgevat wordt als levenswijsheid. Zo groeit hij uit tot held tegen wil en dank. Overigens is deze subtiele filmverwijzing niet het enige citaat, als Bijenkorf-meisje Carice van Houten haar vluchtende zwarte piet achterna gaat, duikt er ineens een poes op de daken en lijkt voor eventjes Minoes teruggekeerd.
Alle verhalen lopen tussen de aankomst van de Sint en zijn feest op 5 december. Logischerwijs moet alles in orde komen op die laatste avond. En laat het nu ook nog eens sneeuwen in Amsterdam op pakjesavond. Deze warme winterfilm zit vol clichés over de liefde, sneeuwvlokken en zwarte pieten op witte paarden, allemaal belangrijke ingrediënten voor een sterke romkom. Maar daarnaast bevat de film ook prima dialogen met veel humor en sterk spel (let vooral op Thomas Acda en Anneke Blok). Kortom: Alles is liefde is de beste Nederlandse kerstfilm ooit, die al eindigt met Sinterklaas.
Interview Valerio Zeno
Valerio Zeno begon achter de camera, maar dook er al snel voor in 6Pack en vervolgens bij TMF. Daar werd hij bekend met Valerio’s Datingshow, Wakker worden met Valerio en Valerio’s vrijdag in de Dagrand. Nu is hij te zien als acteur in de romantische komedie Alles is liefde als tegenspeler van Wendy van Dijk.
Hoe kom je in deze film?
‘Tot nu toe heb altijd overal voor gesolliciteerd, maar nu werd ik gevraagd! Tijdens de eerste auditie was ik fokkin zenuwachtig, want ik had nooit eerder geacteerd. Later heb ik ook nog met mijn tegenspeelster Wendy van Dijk auditie gedaan. Toen werd het wel erg serieus. Er was ook nog eens een tv-ploeg van Shownieuws aanwezig. Toevallig werkt daar een vriend van me achter de camera, waardoor mijn zenuwen alleen nog maar erger werden.’
Hoe beviel het acteren?
‘Het is leuk, maar tegelijk ook heel moeilijk. Ik weet wel wat het is om verliefd te zijn, maar hoe speel je zo’n emotie. Bij presenteren weet ik hoe ik moet reageren en kan ik mezelf zijn. Bij het acteren merkte ik dat ik me geneerde om me als iemand anders voor te doen. Om die gene te overwinnen was het wel handig om met Wendy van Dijk te spelen. Zij is ook een presentator die acteert.’
Ga je het vaker doen?
‘Als ik het nog een keer ga doen, dan zou ik het liefst een personage spelen dat dicht bij me ligt. En net als de Fresh Prince of Bell Air af en toe heel vet de camera inkijken en rechtstreeks de kijkers toespreken. Het moet wel een humoristische film zijn, dat is wel echt mijn ding.’
Heb je sowieso wel tijd om te acteren?
‘Het lijkt alsof ik veel doe, dat klopt ook wel, maar omdat alles leuk is, merk ik zelf niet dat ik het er druk mee heb. Ik zie het leven als een pretpark. Als je uit de draaimolen komt, wil je direct door naar de achtbaan en vervolgens verder naar de volgende attractie.’