print deze recensie

Het jaar van de onbevlekte zielen



Titel: Film 2004
Door: Webrecensenten van dienst
Datum bespreking: 20-12-2004
 

Terwijl Harry doorleert, kan Frodo met pensioen. 2004 was het jaar van Jesus en Adolf, Shouf shouf en Simon, de tranen van een grote fantasievolle vis en de serene verschijning van Scarlett Johansson. En de onbevlekte zielen hebben het eeuwige leven in de film. Althans volgens de webrecensenten van dienst die voor onderstaand jaaroverzicht samenwerkten.
Naast al deze onzin van binnenuit de bioscoop, was 2004 natuurlijk het jaar van de moord op Theo van Gogh. De filmmaker die alleen het afgelopen jaar de tv-serie (Medea) en twee films (Cool, 06/05) afleverde. En natuurlijk het pamflet Submission. Van Gogh zal gemist worden in de bioscoop en daarbuiten.


De webrecensenten van dienst:

VW: VW van VW & LePaulski ft. JB, zoekt nog naar lezers die hun eindejaarlijst inleveren voor hun filmpoll van 2004.
JB: JB van VW & LePaulski ft. JB, laat VW lekker doorzoeken en bekijkt zelf de films vanaf Curaçao.
Quin: Mattijs Grannetia van Quin’s review, stelde zich tot doel alle releases van 2004 te zien. Hij kwam een eind - zie zijn website - maar wordt niet opgenomen in het recordboek van Guinness, maar in een instelling voor celluloidverslaafden onder leiding van Dr. Quinn.
JvdB: Joris van den Berg van Spunk, baant zich een weg door bergen heerlijke popcorn en ontdekt zo af en toe een arthouse-filmpje.
HdV: Harrie de Vries van 8Weekly, is altijd actueel, maar draait zijn ogen niet om voor het complete klassieke werk van Bogart of Kurosawa.
LS: Liesbeth Smit van de Recensent, heeft na het zien van de leuke Incredibles een schadeclaim ingediend bij Disney vanwege geestelijke schade, opgelopen na het depressieve Bambi. Ze wacht nog op antwoord en geld van Dagobert.
OK: Oscar Krieger van de Recensent, heeft een half jaar last gehad van een post-iffr-syndroom, waardoor hij spontaan de weg naar het filmhuis kwijt was, omdat hij alles al gezien beweerde te hebben.

Filmtitels in de onderstaande tekst linken naar recensies van de afzonderlijke auteurs en/of websites


Wat doe ik hier?
De meest nutteloze bioscoopuren van 2004

VW: Het spant tussen The Passion of the Christ en Big Fish. De eerste had te stellen met overdreven aandacht, afkeur en waardering terwijl de tweede vooral met zichzelf worstelde. Ik kies voor Big Fish waar ik meer van verwachtte en die mijn desinteresse voor circuspraal alleen maar verstevigde.
JB: Het sterrenensemble dat besloot mee te doen aan de remake/parodie (wat was het eigenlijk?) van The Stepford Wives zal nog wel eens ’s nachts wakker schrikken en hopen dat het allemaal een nare droom was. Wat een ellende.
Quin: Battle Royale II en Fighting Fish. BRII was een ongekende (en veel te lange) aanfluiting en een schande voor de naam Fukasaku. Fighting Fish was op alle fronten een dramatische vertoning. Slappe actie, nog slappere dialogen en tergend slecht acteerwerk.
JvdB: Feestje, Fighting Fish en Gay!. Drie hopeloos mislukte pogingen tot een commerciële film die alle planken missloegen. Sommige filmmakers zouden echt nooit meer films mogen maken, laat staan geld krijgen. Troy, Garfield en Van Helsing mogen er overigens ook wel zijn...
HdV: SNOWFEVER
LS: Het scenario van The Emperors Wife (Julien Vrebos) was om te huilen zo slecht en de acteerprestaties maakten het er niet beter op. Met een vreemde vergiftigingsscène rond twee Afghaanse windhonden was het dieptepunt bereikt. En de weg naar de uitgang snel gevonden.
OK: In the cut. Een erotisch en spannend bedoelde thriller van de voorheen interessante regisseur Jane Campion, met de voorheen ‘leuke’ actrice Meg Ryan en de voorheen en sindsdien gelukkig afwezige pornosnor van Mark Ruffalo.

Weg met die ondertitels!
De beste Vlaamse/Nederlandse film van 2004

VW: De Dominee was een van de weinige Nederlandstalige films die ik dit jaar zag en eindigt bovenaan vanwege het degelijke verhaal, sterke camerawerk, aardige actiescènes en de overtuigende Peter Paul Muller als Klaas (Bruinsma).
JB: De enige Nederlandse film die ik dit jaar heb meegepikt is Boy Ecury uit 2003, over een Antilliaanse verzetsheld (en broer van mijn lerares Papiaments). Verre van hoogstaand, hoewel muziek en beeld wel in orde waren.
Quin: Om eerlijk te zijn heb ik dit jaar maar vier films van Nederlandse bodem gezien: In Oranje, Fighting Fish, Cool! en Pluk van de Petteflet. Uit dit rijtje komt Pluk voor mij als de beste uit de bus: een heerlijke kinderfilm voor zowel jong als oud.
JvdB: De film die het Nederland van nu neerzette zonder lang stil te staan bij die dingen die ons onderscheiden van andere landen. De film met de briljante dialogen en het drama dat nergens melodramatisch wordt en overal ruimte liet voor humor. Simon dus.
HdV: The last victory (docu van John Appel)
LS: Simon was goed vanwege het scenario en vanwege Cees Geel. Toch wel een puntje van kritiek: Nadja Hupscher is geen meisje van twintig. Zelfs niet als ze het probeert te spelen. Waarom Caro Lenssen niet gebeld?
OK: Zonder twijfel Simon van Eddy Terstall. Zijn sterkste film, omdat hij met een forse hoeveelheid drama aankomt, maar zijn bekende (relativerende) stadshumor niet vergeet. Het zuiden van Martin Koolhoven is een goede tweede. En het Waalse Aaltra rolt daar droogkloterig achteraan.

Scarlett en enkele mannen
De opvallendste actrice/acteur van 2004

VW: Na vele verdienstelijke bijrollen viel me nu pas op wat een prachtige acteur Paul Giamatti is met zijn nukkige vertolking van Harvey Pekar in het geinige en ontroerende American Splendor.
JB: Jim Carrey’s ingetogen spel in Eternal Sunshine of the Spotless Mind heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Wat is die man van vele markten thuis.
Quin: Ben Affleck omdat hij het dit jaar weer niet voor elkaar kreeg om zijn carrière op de rails te zetten (Jersey Girl, Paycheck, Surviving Christmas) en Robert DeNiro omdat hij zo ontzettend hard zijn best doet om zijn carrière de grond in te boren (Shark Tale, Godsend, Meet the Fockers).
JvdB: Bruno Ganz die Adolf Hitler (Der Untergang) neerzet als een mens. Een gedurfde zet van de acteur en uiteindelijk een briljante prestatie. En Scarlett Johansson voor de vrouwen, ze is de eeuwige sereniteit en zegt zoveel door niets te doen.
HdV: Scarlett Johansson ( Girl with the Pearl Earring, Lost in Translation)
LS: Sean Penn in 21 Grams was meesterlijk. Maar Scarlett Johansson spande de kroon in 2004: jong, mooi, spannend, lief en vooral veelbelovend.
OK: Naomi Watts, Benicio del Torro en Sean Penn behoren al enkele jaren tot mijn favoriete karakteracteurs. Niet altijd wil de optelsom van grootheden groots werk opleveren. Dit jaar wel, getuige Inarritu’s drama 21 Grams.

Natte ogen, afgekloven nagels of kletsende dijen
De scène van 2004

VW: Mijn zakdoek en dijen hebben weinig te verduren gehad in de bios. Wel heb ik witte knokkels en kramp in de kaken gekregen bij de zenuwslopende gletscherkruiptocht van Joe Simpson (Brendan Mackey) in Touching the Void.
JB: Er waren veel grappige scènes in Starsky & Hutch, maar de scène waarbij de homoseksuele gevangene die ze ondervragen hen tot allerlei vunzige dingen dwingt deden mij van mijn bioscoopstoel rollen. Verder niet gesnotterd dit jaar.
Quin: Dan moet ik teruggaan naar een film van eind 2003 (die ik pas in 2004 zag): In America. Biggelende tranen wanneer de oudste dochter Christy aan het eind van de film het huis binnen komt, haar vader huilend achterlatend op het balkon, en zegt tegen Samantha Morton: "Father wants you." Zo simpel, zo mooi.
JvdB: De vrienden van Simon die plaatsnemen rond zijn aanstaand sterfbed. Het kraantje van zijn infuus wordt opengedraaid. Simon neemt afscheid en we zien hem in een flashback weer staan op een rots. “Best hoog”, en hij springt. Tranen en kippenvel, zelfs nu ik dit hier neertyp.
HdV: gelachen: Shrek 2 / gehuild: Big fish drie keer in de bioscoop gezien in 2004 en alle 3 x tranen in m'n ogen bij de 'ziekenhuisscène' waarin Will Bloom het verhaal van het sterven van zijn vader aan hem vertelt...
LS: Tranen van het lachen om de Japanse 'gezelschapsdame' die Bill Murray in Lost in Translation op visite krijgt. Vol overgave stort zij zich meteen bij binnenkomst aan zijn voeten en roept: 'lick my stocking'. Haar rollenspel vol semi-erotische onderwerping, woest gespartel en gehijg is vervolgens totaal onbegrijpelijk, maar de ravage in de hotelkamer is binnen drie minuten compleet.
Ontroerd door de sprookjesachtige afscheidsscène die zoon Ewan McGregor uiteindelijk toch aan zijn stervende vader Albert Finney vertelt in Big Fish (Tim Burton). De hele reut aan verzonnen personages komt voorbij om de man een laatste groet te geven: van de Siamese tweeling tot de droevige reus tot de vastgelopen dichter, tot het volk zonder schoenen en de circusbaas. Wat maakt het uit dat het verhaal misschien niet waar was, als decorum en fantasie het leven een stuk leuker maken?
OK: De kerstman zuipt, kotst, scheldt en besteelt samen met een lilliputter winkels. Het klinkt als een stel foute pubergrappen, maar door het acteerwerk van Billy Bob Thornton en het geinige scenario is Bad Santa een geweldige zwarte antifamiliefilm geworden. Vol met hilarische scènes; ‘Fuck me, Santa,’ schreeuwt de brave huismoeder uit The Gilmore Girls. En Billy Bad Santa houdt zich niet in.


 

Kom maar op met die popcorn!
Verwachtingen voor 2005

VW: Na Rushmore (1998) en The Royal Tenenbaums (2001) hebben de fans lang moeten wachten. Maar in maart komt de nieuwe Wes Anderson uit: The Life Aquatic with Steve Zissou met in de hoofdrollen Bill Murray, Owen Wilson en Anjelica Huston. Verder kijk ik uit naar de opvolger van Zhang Yimou’s Hero, House of Flying Daggers en hoop ik dat Ki-Duk Kim’s Bin-jip (3-Iron) snel onze bioscopen gaat halen.
JB: Ik ben erg benieuwd naar Closer van Mike Nichols, die naar het schijnt een moderne Who’s Afraid of Virginia Woolf? (zijn eigen regiedebuut) heeft gemaakt. Ook Sideways (Alexander Payne), Million Dollar Baby (Clint Eastwood), I Heart Huckabees (David O. Russell) en Batman Begins (Christopher Nolan) staan hoog op mijn lijstje voor 2005. Verder ben ik benieuwd of Verhoeven’s Zwartboek ooit nog het licht gaat zien.
Quin: Twee woorden: Star en Wars. Eindelijk krijgen we het grote gevecht tussen Obi-Wan en Anakin te zien en uit wat we tot nu toe hebben gezien kunnen we opmaken dat het spectaculair wordt in het kwadraat. Verder nog Batman Begins, Sideways, Hitchhiker's Guide, King Kong en Sin City.
JvdB: De commerciële films worden meer van hetzelfde alleen dan nog groter en met meer geld. Het wordt dus een enorm popcornjaar. Daartussen zullen weer enkele opvallende arthousefilmpjes naar boven drijven. Maar het draait uiteindelijk om de laatste Star Wars, War of the Worlds en King Kong.
HdV: comics: Batman begins, X-men 3 en verder Charlie and the Chocolate Factory, King Kong.
LS: Grote verwachtingen van Tim Burton's Sjakie en de Chocoladefabriek. Met Johnny Depp als Willie Wonka! Verder kan Benicio del Torro als Che Guevara vast ook niet fout gaan.
OK: Het blijft op namen afgaan, maar ik ga met VW mee naar The Life Aquatic van Wes ‘Royal Rushmore Tenebaum’ Anderson. Hopelijk weer veel excentriekelingen en humor. Daar laat ik graag de grote hits, Sponge Bob versus Star Wars, voor schieten.


Passie voor film in 2004?!

De onvermijdelijke lijstjes


VW (VW &LePaulski ft. JB)

01. Hero
02. The Return
03. Spring, Summer, Fall, Winter and Spring
04. Uzak
05. American Splendor
06. Shaun of the Dead
07. Spider-Man 2
08. Lost in Translation
09. The Incredibles
10. Eternal Sunshine of the Spotless Mind


JB’s (VW & LePaulski ft. JB)

01. Hero
02. Kill Bill vol.2
03. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
04. Big Fish
05. Dawn of the Dead
06. The Grudge


Quin (Quin’s review)

Noot vooraf: voor het eerst in jaren heb ik een overvloed aan goede films die op de nominatie staan voor deze lijst, een stuk of twintig. Deze lijst is dus verre van compleet.

01. Lost in Translation
02. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
03. The Return
04. The Incredibles
05. American Splendor
06. The Last Samurai
07. Sky Captain and the World of Tomorrow
08. Spring, Summer, Fall, Winter and Spring
09. The Fog of War
10. Ae Fond Kiss...


Joris van den Berg (Spunk)

01. Simon
02. Lost in Translation
03. Der Untergang
04. Big Fish
05. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
06. Spiderman 2
07. The Incredibles
08. The Day After Tomorrow
09. Kill Bill vol. 2
10. Ellis in Glamourland


Harrie de Vries (8Weekly)

01. Lost in Translation
02. Goodbye Lenin
03. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
04. Eleni (trilogy: the weeping meadow)
05. The Motorcycle Diaries
06. Kill Bill 2
07. The Incredibles
08. Ae fond kiss
09. 21 grams
10. La meglio gioventu


Liesbeth Smit (de Recensent)

01. 21 Grams
02. Lost in Translation
03. Big Fish
04. House of Sand and Fog
05. Noviembre*
06. Gegen die Wand
07. Elephant
08. Osama
09. The Incredibles
10. Simon

* Jammer trouwens dat het Spaanse Noviembre de bioscopen niet heeft gehaald in Nederland: deze semi-documentaire over een straattheatergroep was origineel, goed geacteerd en de publiekshit tijdens het filmfestival in Rotterdam.


Oscar Krieger (deRecensent)

01. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
02. Elephant
03. Before Sunset
04. Last Life in the Universe (IFFR)
05. Lost in Translation
06. 21 Grams
07. 11:14 (FBTS)
08. Coffee & Cigarettes
09. Saddest music in the world
10. Big Fish

En omdat ik niet kan kiezen nog even het vervolg: Ae fond kiss, The Return, Simon, Spring Summer…, Shara, Summer in the Golden Valley, La mala educacion.


Redactie: Oscar Krieger


Verder lezen in relevante recensies op de Recensent:

- Filmoverzicht 2003 - Door webrecensenten

 

Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004