• Auteur: Edward van de Vendel & Sebastiaan Van Doninck
 • Titel: Welterusten iedereen
 • Uitgeverij: De Eenhoorn
 • ISBN: 9789058385642
 • Leeftijd: 4+ / Beoordeling: ****
 • Auteur: An Leysen
 • Titel: Tanneke de heksenprinses
 • Uitgeverij: Clavis
 • ISBN: 9789044812695
 • Leeftijd: 4+ / Beoordeling: **
 • Auteur: Veerle Derave
 • Titel: Taart voor mama
 • Uitgeverij: De Eenhoorn
 • ISBN: 9789058385970
 • Leeftijd: 3+ / Beoordeling: ***
 • Auteur: Karla Stoefs & Lotte Leyssens
 • Titel: Jij bent om op te eten!
 • Uitgeverij: Davidsfonds/infodok
 • ISBN: 9789059083387
 • Leeftijd: 4+ / Beoordeling: ***
 • Datum bespreking: 12 Mei 2010

Voor Lezers (18):
Kleuterbedtijd


Edward van de Vendel & Sebastiaan Van Doninck - Welterusten iedereen****

De laatste minuten voor het slapengaan zijn het favoriete voorleesmoment voor veel ouders en kinderen. Sommige boeken lenen zich daartoe uitstekend, of zijn zelfs specifiek voor dit moment van de dag geschreven. Zo ook Welterusten iedereen, van Edward van de Vendel & Sebastiaan Van Doninck. In dit schitterende grote prentenboek krijgen we op 12 spreads te zien waarvan mensen zoal dromen ’s nachts.

Het boek begint eigenlijk al op de schutbladen, waar de portretten opgenomen zijn van de (slapende) personages uit het boek. Na de eerste prent met het overzicht van het nachtelijke stadje, worden per pagina de dromen van een personage gevat in korte rijmpjes van twee à zes regels. Geen uitvoerige teksten dus, maar des te meer kijkplezier. Want wat in de verzen summier wordt aangegeven, is door de illustrator met zwier uitgewerkt in rijke prenten. We zien telkens het slapende personage, omringd door de beelden die zijn of haar dromen bevolken. Zo lezen we dat ‘Oma Oudje wil wegvliegen leren. Ze is het de hele nacht aan het proberen’, en boven het slapende oudje zien we een jongere versie van haarzelf allerlei vliegstunts uithalen. Zoals we bij Van Doninck al gewend zijn, zijn de prenten bevolkt met lieflijke wezens en schattige monstertjes, vrolijke kleuren en talloze details die ervoor zorgen dat je uren met open mond kunt blijven kijken en zoeken. Tot je ogen ervan dichtvallen.

An Leysen - Tanneke de heksenprinses **

Ook Tanneke de heksenprinses kan probleemloos net voor bedtijd voorgelezen worden. An Leysen vertelt het ietwat brave verhaaltje van Tanneke, een echte heks die droomt van prinsessendingen. Wanneer ze op een dag een kikker ontmoet, twijfelt ze geen ogenblik en kust hem hartstochtelijk. Het resultaat is echter niet wat ze had gehoopt: de kikker wordt weliswaar een prins, maar die slaat op de vlucht wanneer hij de heks ziet. Tanneke is bijzonder teleurgesteld en zoekt tevergeefs hulp bij de andere heksen. Er zit niets anders op dan naar de prinsessenschool te gaan, maar ook daar lopen de zaken niet van een leien dakje. Tanneke is duidelijk niet in de wieg gelegd voor prinsessenmanieren en besluit dan maar om een heks te blijven. ‘[…] liever een echte heks dan een mislukte prinses!’

Het verhaal van Tanneke de heksenprinses blinkt niet meteen uit in originaliteit en ook de boodschap ligt er af en toe net iets te dik op. Gelukkig zijn de prenten overtuigender dan de tekst: vooral de mimiek van de personages is beeldend en de collagetechniek levert mooie beelden op. De tekeningen van de dochter van Leysen zijn ontroerend en authentiek, maar voegen niet altijd iets toe aan de bestaande prenten.

Veerle Derave - Taart voor mama ***

Wegens een gezonde overdosis energie net iets minder geschikt voor het avondritueel is Taart voor Mama!. Konijn Hukkels mama is op reis geweest en komt weer naar huis. Hukkel wil dan ook een bijzondere verrassing voor haar maken: een worteltaart. Hij gaat vol enthousiasme aan het werk, maar al snel blijkt dat worteltaart niet zo makkelijk is als hij had gedacht. Een heleboel wortels komen erbij kijken, maar ook touw, een zaag en een hamer. Net wanneer Hukkel het bijna opgeeft, krijgt hij hulp van papa. En dan is alles toch op tijd klaar voor een wortelfeest als mama thuiskomt.

In dit leuke prentenboek waagt Veerle Derave zich voor het eerst aan de dubbele opdracht van schrijven én illustreren. Het verhaal is – zoals dat wel vaker gebeurt bij dubbelprojecten – vrij eenvoudig en rechtlijnig, en het zwaartepunt ligt bij de prenten. Die zijn uitstekend gericht op een publiek van jonge kleuters: duidelijk herkenbare en scherp afgelijnde figuren tegen een veelal witte achtergrond, warme kleuren en een allesoverheersende sfeer van huiselijkheid, waardoor je de hele tijd het gevoel hebt dat alles – zoals het hoort – helemaal in orde komt. Voeg daarbij nog de hoge aaibaarheidsfactor van de personages en het grappige geklungel van de ongedurige kleuter die zijn mama mist, en je krijgt een hartverwarmend verhaal. Met de tips en recepten op de schutbladeren kan je bovendien leuk samen aan de slag.

Karla Stoefs & Lotte Leyssens - Jij bent om op te eten! ***

Ook niet meteen voor het slapengaan, is Jij bent om op te eten! van Karla Stoefs en Lotte Leyssens. Big wil de wijde wereld in trekken en aan alle dieren die hij tegenkomt, vraagt hij wat ze van hem vinden. En allemaal vinden ze hem best oké, maar… Blijkbaar scheelt er iets aan Big, denkt hij. Zou er dan niemand zijn die van hem houdt zoals hij is? Hij trekt naar de boerderij om het aan Boer te vragen, maar die zit net aan tafel, met hutspot en een varkenshammetje. En ook al beseft Big niet helemaal wat er gebeurt, toch snapt hij dat hij er maar best vandoor kan gaan. Wanneer hij thuiskomt, staat zijn mama al op hem te wachten. Zij vindt hem ook om op te eten, maar dan net een beetje anders.

Bij elke ontmoeting met een ander dier, herhaalt zich hetzelfde stramien. Maar de zogenaamd grote vragen waarmee Big de wereld in trekt, blijken niets meer te zijn dan ‘Vind je me knap?’, ‘Vind je me schattig?’, ‘Vind je me knorrig?’ en ga zo maar door. Een beetje ontgoochelend dus, en dat zijn ook de antwoorden. Bovendien is het einde vrij voorspelbaar. De prenten zijn mooi, maar voegen weinig toe aan de tekst. Geen spetterend verhaal dus, maar dat was waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Jij bent om op te eten! lijkt er in de eerste plaats gekomen te zijn om het thema van vegetarisme aan te kaarten bij kinderen. En dankzij de scène met de boer en het varkenshammetje, moet dat zeker lukken.

Tine Mortier

Lees ook de andere Voorlees-boeken-recensies:
Afl. 17: Peeters & Verhelst - Hap Schrok weg ***
Afl. 17: Chih-Yuan Chen - Kippenvel! ****
Afl. 17: Gaudesaboos - Het boek v. Mannetje Koek ****
Afl. 17: Mertens & Van Camp - Wat mensen zoal ...***
Afl. 16: Liesbet Slegers – Karel **
Afl. 16: vMourik (red.) - Kleertjes uit, pyjamaatjes aan ***
Afl. 16: G. Zullo & Albertine - Een dagje naar de stad ****
Afl. 16: Stern Nijland - Het grote monstercircus ***
Afl. 15: Ann de Bode - Mijn familie - een reis door de tijd
Afl. 14: Jan De Kinder - Van de ezel die bleef staan ****
Afl. 14: Tineke van der Stelt - Api leert zwemmen ***
Afl. 14: Ingrid & Dieter Schubert – Olifantensoep ****
Afl. 14: Norac & Aertssen - Hugo, dichter en politieman ***
Afl. 13: Yeoman & Blake - De wilde wasvrouwen ****
Afl. 13: Van Haeringen - Jongen die zijn brood knipte ****
Afl. 13: De Moor & Leroy - Sebas de zeerover ***
Afl. 12: Brigitte Minne - Iedereen prinses ****
Afl. 12: Quentin Blake - Je bent maar twee keer jong! ****
Afl. 12: Van Oudheusden - Aisja ****
Afl. 11: S. de Weijze - Niemand zag het behalve Wolf ****
Afl. 11: Eric Carle - Rupsje Nooitgenoeg (pop-up)*****
Afl. 11: Beatrix Potter - Het voel- en telboek ***
Afl. 10: Rindert Kromhout - Het grote boek van Merel
Afl. 10: Joke van der Kamp - Het grote boek van Pelle
Afl. 9: Guus Kuijer - Polleke
Afl. 8: Chih-Yuan Chen - Kiekeboe ***
Afl. 8: Kathrin Schärer - Stadsmuis en Veldmuis **
Afl. 8: Bibi D. Tak & Noëlle Smit - Fiet wil rennen ****
Afl. 8: K-J. Rogaar & F. Groothof - Kip & mannetje Bib **
Afl. 8: Christian Duda & J. Friese - Al zijn eendjes *****
Afl. 7: Wegenast & Meyer - Hanna en ik ****
Afl. 7: Aertssen - Vogeltjelief ***
Afl. 7: Dreesen & Gerestein - Vertelopa ****
Afl. 7: Meinderts, Jekkers - Ballade v/d Dood *****
Afl. 7: Misschaert & Coenen - Balthazar... ****
Afl. 6: Paul Biegel - Ik wou dat ik anders was ***
Afl. 6: Paul Biegel - De dwergjes van Tuil ****
Afl. 6: Paul Biegel - Nachtverhaal ****
Afl. 5: De Prins, Van der Linden e.a. - 1001 spookjes ***
Afl. 5: V. Oudheusden & V. Doninck - Metromonsters *****
Afl. 5: Dros & Geelen - Naar het ziekenhuis ****
Afl. 4: Satoru Onishi - Wie zit waar?***
Afl. 4: Whybrow & Eaves - Slaap lekker, lieve dieren***
Afl. 4: Miler & Petika - Hoe Molletje aan...*
Afl. 4: Edel Rodriguez - Zeno op zwemles***
Afl. 3: Lauren Child e.a. - Goudlokje en de drie beren ****
Afl. 2: Wormell - Een bos vol enge wilde beesten ****
Afl. 2: Pauli & Schärer - Allebei blij ***
Afl. 2: Stohner & Wilson - Welterusten sterren **
Afl. 1: Dirk Nielandt (e.a.) - Onder de sterren ****