• Auteur: Pieter Gaudesaboos & L. Francis
 • Titel: Het boek van Mannetje Koek
 • Uitgeverij: Lannoo
 • ISBN: 9789020986440
 • Leeftijd: 3+ / Beoordeling: ****
 • Auteur: Chih-Yuan Chen
 • Titel: Kippenvel!
 • Uitgeverij: De Fontein
 • ISBN: 9789026127250
 • Leeftijd: 4+ / Beoordeling: ****
 • Auteur: Suzan Peeters & Claudia Verhelst
 • Titel: Hap Schrok weg
 • Uitgeverij: De Eenhoorn
 • ISBN: 9789058386014
 • Leeftijd: 4+ / Beoordeling: ***
 • Auteur: Bart Mertens & Joke Van Camp
 • Titel: Wat mensen zoal inslikken (volgens Loewie Pepie)
 • Uitgeverij: De Eenhoorn
 • ISBN: 9789058385994
 • Leeftijd: 4+ / Beoordeling: ***
 • Datum bespreking: 13 April 2010

Voor lezers [17]:
Prentenboeken om van te smullen


Het is hier even stil geweest rond kinder- en jeugdboeken, maar we zijn er weer helemaal en dat zult u geweten hebben. De komende weken bespreken we de kinder- en jeugdboeken uit de lenteproductie en een enkel boek uit 2009 dat op het stapeltje was blijven liggen.

Gaudesaboos & Francis - Het boek van Mannetje Koek ****

Het boek van Mannetje Koek bestaat dan wel uit de traditionele acht kartonnen bladzijden, toch is het niet zomaar een kleuterboek. Het boek heeft de vorm en de kleur van een koekje, en ook de kaft heeft iets bijzonders: daarop prijkt eerst de naam van Pieter Gaudesaboos, de illustrator en vormgever van deze publicatie, en daaronder pas die van auteur Lorraine Francis. Niet dat er iets mis is met de tekst van Francis, integendeel. Hij is kort, eenvoudig en begrijpelijk. Maar omdat je hier bezwaarlijk kunt spreken van een echt uitgewerkt verhaal, staat hij volledig ten dienste van de schitterende prenten.

Op de eerste spread lezen we dat het de verjaardag is van Mannetje Koek. Terwijl hij in de keuken aan de slag gaat, wordt er aangebeld en op elke volgende spread komt er een nieuw personage bij. We krijgen achtereenvolgens Kastanje, Schaal met Erwtjes, papa en mama Koek en Bolletje Kaas, die allemaal een verrassing bij hebben voor de jarige. Op het einde blijkt ook Mannetje Koek zelf een verrassing te hebben voor zijn bezoek.

Het werk van Gaudesaboos is moeilijk te plaatsen binnen het landschap van de prentenboeken. Het is experimenteel en toch herkenbaar, overdadig en kleurrijk en tegelijkertijd overzichtelijk. Een en ander heeft uiteraard te maken met de geometrische figuren in zijn werk. Maar ook de gestructureerde samenstelling van de prenten draagt daartoe bij. Het resultaat is een kleuterboek met een evenwichtige opbouw, een beperkte maar leuke verhaallijn, en vooral heel veel kijkplezier.

Chih-Yuan Chen - Kippenvel! ****

Van Chih-Yuan Chen hadden we enige tijd geleden al Kiekeboe! gekregen, een schitterend prentenboek over een krokodil met een identiteitscrisis. Chen gaat nog even voort op datzelfde thema. In Kippenvel! krijgen we het verhaal van een kuiken dat geboren wordt zonder veren. Dat is een beetje naar, want zo helemaal bloot vat hij natuurlijk snel kou en bovendien mag hij niet meespelen met de andere kuikens, die lopen te pronken met hun veren. Door een gelukkig toeval wordt het kuiken toch van kop tot teen bedekt, zij het niet met veren: na een valpartij in de modder blijft er allerlei afval aan hem kleven. Maar toch blijkt dat voldoende om zich bij de andere kuikens aan te sluiten voor een boottochtje op de rivier. Een niesaanval zorgt er echter voor dat hun uitstapje een totaal ander einde krijgt dan ze zelf hadden gedacht.

Net als bij het vorige boek is ook in Kippenvel! het verhaal heel eenvoudig en zelfs een tikje voorspelbaar. Maar de prenten zijn schitterend: met een minimum aan middelen geeft Chen zijn personages een veelzeggende mimiek en gezichtsexpressie mee. De kleuren zijn meestal vrij sober, met enkele felle accenten. Wie goed oplet, ziet trouwens dat de ontknoping al vanaf het begin wordt voorbereid. Een fijn boekje!

Peeters & Verhelst - Hap Schrok weg ***

Iets moeilijker liggen Hap Schrok weg en Wat mensen zoal inslikken, twee nieuwe boeken uit de Eenhoornstal. Uitgeverij de Eenhoorn staat bekend om zijn experimenten met jonge illustratoren, wat vaak leidt tot aantrekkelijke, frisse en nieuwe ideeën.

In Hap Schrok weg zijn tekst en illustraties mooi in evenwicht. Op een morgen vindt Hap een taart met vijf kaarsjes erop. Er is niemand jarig, en ook niemand in de buurt die de taart zou kunnen opeisen. Maar net wanneer Hap wil beginnen smullen, duikt Schrok op. En die heeft ook stevige honger! De twee slokoppen besluiten een eetwedstrijd te houden om te zien wie de grootste honger heeft en dus de taart mag hebben. De hele tijd lijkt het slimme plannetje van Hap te werken, maar op het einde loopt het toch nog net iets anders dan verwacht.

De prenten zijn niet echt mooi te noemen, daarvoor zijn ze net te chaotisch. Een waaier aan felle kleuren, scheve vormen en verschillende technieken zorgt ervoor dat je werkelijk niet uitgekeken raakt op alle details en visuele grapjes. Daardoor is het boek misschien niet voor alle kinderen even toegankelijk, maar het werkt wel uitstekend voor geoefende kijkertjes. Het einde van het verhaal is spijtig genoeg een beetje braaf.

Mertens & Van Camp - Wat mensen zoal inslikken (volgens Loewie Pepie) ***

Duidelijk uit hetzelfde fonds, maar toch helemaal anders is Wat mensen zoal inslikken (volgens Loewie Pepie). Ook hier krijgen we weer een fantasievol prentenboek met bijzonder aantrekkelijk en zwierige illustraties in felle kleuren.

Het verhaal van Bart Mertens leest vlot en staat helemaal op rijm. Loewie Pepie is een kleine jongen die de wereld met bijzonder veel verbeeldingskracht bekijkt. Vertrekkend vanuit de dikke buik van zijn moeder, stelt hij zich voor wat mensen zoal inslikken. En dat is best wat. Zo is er oma die pilletjes slikt, papa die te weinig eet, opa die zich helemaal rond vreet, en zelfs een mooie juf die bloemen en af en toe een vaas binnenspeelt. En heeft zijn mama echt zijn zusje ingeslikt?

Maar het fijnste aan dit boek zijn ongetwijfeld de prenten van Joke Van Camp. Haar ongebreidelde verbeeldingskracht overheerst zelfs die van het hoofdpersonage, waardoor de tekeningen een verhaal vertellen dat de tekst ver overschrijdt. Die tekst is trouwens niet overal even evident voor kinderen. Zo zal bijvoorbeeld bij Benny die een prinsesje inslikte of bij Freddy Frigo een woordje uitleg van de voorlezer geen overbodige luxe zijn. Ook dit is geen eenvoudig boek, maar voor geoefende lezers en kijkers is het de inspanning van het ontdekken zeker waard.

Tine Mortier

Lees ook de andere Voorlees-boeken-recensies:
Afl. 16: Liesbet Slegers – Karel **
Afl. 16: vMourik (red.) - Kleertjes uit, pyjamaatjes aan ***
Afl. 16: G. Zullo & Albertine - Een dagje naar de stad ****
Afl. 16: Stern Nijland - Het grote monstercircus ***
Afl. 15: Ann de Bode - Mijn familie - een reis door de tijd
Afl. 14: Jan De Kinder - Van de ezel die bleef staan ****
Afl. 14: Tineke van der Stelt - Api leert zwemmen ***
Afl. 14: Ingrid & Dieter Schubert – Olifantensoep ****
Afl. 14: Norac & Aertssen - Hugo, dichter en politieman ***
Afl. 13: Yeoman & Blake - De wilde wasvrouwen ****
Afl. 13: Van Haeringen - Jongen die zijn brood knipte ****
Afl. 13: De Moor & Leroy - Sebas de zeerover ***
Afl. 12: Brigitte Minne - Iedereen prinses ****
Afl. 12: Quentin Blake - Je bent maar twee keer jong! ****
Afl. 12: Van Oudheusden - Aisja ****
Afl. 11: S. de Weijze - Niemand zag het behalve Wolf ****
Afl. 11: Eric Carle - Rupsje Nooitgenoeg (pop-up)*****
Afl. 11: Beatrix Potter - Het voel- en telboek ***
Afl. 10: Rindert Kromhout - Het grote boek van Merel
Afl. 10: Joke van der Kamp - Het grote boek van Pelle
Afl. 9: Guus Kuijer - Polleke
Afl. 8: Chih-Yuan Chen - Kiekeboe ***
Afl. 8: Kathrin Schärer - Stadsmuis en Veldmuis **
Afl. 8: Bibi D. Tak & Noëlle Smit - Fiet wil rennen ****
Afl. 8: K-J. Rogaar & F. Groothof - Kip & mannetje Bib **
Afl. 8: Christian Duda & J. Friese - Al zijn eendjes *****
Afl. 7: Wegenast & Meyer - Hanna en ik ****
Afl. 7: Aertssen - Vogeltjelief ***
Afl. 7: Dreesen & Gerestein - Vertelopa ****
Afl. 7: Meinderts, Jekkers - Ballade v/d Dood *****
Afl. 7: Misschaert & Coenen - Balthazar... ****
Afl. 6: Paul Biegel - Ik wou dat ik anders was ***
Afl. 6: Paul Biegel - De dwergjes van Tuil ****
Afl. 6: Paul Biegel - Nachtverhaal ****
Afl. 5: De Prins, Van der Linden e.a. - 1001 spookjes ***
Afl. 5: V. Oudheusden & V. Doninck - Metromonsters *****
Afl. 5: Dros & Geelen - Naar het ziekenhuis ****
Afl. 4: Satoru Onishi - Wie zit waar?***
Afl. 4: Whybrow & Eaves - Slaap lekker, lieve dieren***
Afl. 4: Miler & Petika - Hoe Molletje aan...*
Afl. 4: Edel Rodriguez - Zeno op zwemles***
Afl. 3: Lauren Child e.a. - Goudlokje en de drie beren ****
Afl. 2: Wormell - Een bos vol enge wilde beesten ****
Afl. 2: Pauli & Schärer - Allebei blij ***
Afl. 2: Stohner & Wilson - Welterusten sterren **
Afl. 1: Dirk Nielandt (e.a.) - Onder de sterren ****