• Titel: Onder de sterren
  • Auteur: Dirk Nielandt e.a.
  • Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
  • Illustrator: M. Eyckermans
  • ISBN: 9789059082816
  • Leeftijdsaanduiding: 5+
  • Beoordeling: ****
  • Datum bespreking: 22 April 2009

Voor lezers (1)


In de nieuwe rubriek 'Voor lezers' zal onze nieuwe recensent Tine Mortier aandacht besteden aan voorleesboeken. Zelf is Mortier kinderboekenschrijfster (van oa. Zoeperman en De 6de dag) en recensent. Tevens geeft ze schrijfworkshops voor jong en oud. Haar eerste recensie in deze reeks, gaat over het prentenboek Onder de sterren:

Het genre van de prentenboeken zit al enige tijd in de lift. Er verschijnen steeds meer en steeds mooiere prentenboeken met een schat aan illustraties en schitterende verhalen om voor te lezen. De verhalenbundels ging het de laatste decennia minder voor de wind, even leek het zelfs of het genre een stille dood zou sterven. De weinig spannende oogst beperkte zich veelal tot heruitgaven, commerciële bundels met weinig tot geen literaire of beeldende aspiraties of goedkope paperbacks. Misschien was het een indruk, maar er viel langzaamaan te vrezen dat mooie, verzorgde bundels met voorleesverhalen voor het slapengaan definitief naar de bovenste plank van grootmoeders kast waren verbannen, of naar de half vergane kartonnen dozen met afgevoerde boeken uit de bibliotheek. Tijd dus voor een herwaardering van de verhalenbundels. Met Onder de sterren heeft Davidsfonds/Infodok een bijzondere bundel samengesteld die aangeeft welke richting het genre uit kan gaan. En dat is veelbelovend!

De nacht is de rode draad door dit mooie boek, zoals de ondertitel ‘Nachtverhalen voor wie nog niet naar bed wil’ al laat vermoeden. Sommige wezens gaan namelijk niet naar bed wanneer de maan verschijnt, maar beginnen dan pas aan hun taak. Bij het vallen van de nacht komen de wondere personages uit dit boek tot leven in 24 korte verhalen. We maken kennis met een nachtblinde uil, een dansende slak die aardbeien met slagroom eet, een mot die bang is voor het donker, een wensgekke astronaut en nog een pak meer intrigerende personages.

Het lijstje Vlaamse auteursnamen die aan dit project meewerkten is alvast indrukwekkend. Sylvia Vandenheede, Kolet Janssens, Siska Goeminne, Karla Stoefs, Bette Westera, Henri Van Daele, Harmen van Straaten, Do Van Ranst, Michael De Cock, Brigitte Minne en Riet Wille gingen met nachtdieren en beroepen aan de slag en schreven elk twee teksten. Dirk Nielandt nam naast twee verhalen ook de redactie voor zijn rekening. Dieren en mensen wisselen elkaar af en in elk verhaal zit een verwijzing of een knipoog naar het vorige. Bij sommige verhalen gaat dat zo vlot en natuurlijk dat je er zonder erg overheen zou lezen, maar bij andere is de link vrij vergezocht en had hij dus beter achterwege kunnen blijven. Ook de kwaliteit en de originaliteit van de geleverde bijdrages willen nogal verschillen. Tussen de pareltjes vinden we helaas ook enkele ‘stichtende vertellingen’ en een paar verhalen zijn ronduit flauw. Maar dat is dan ook het enige minpunt aan deze uitgave. De mooiste bijdrages zijn ingetogen fait-divers met eenvoudige verhaallijnen en slechts af en toe een happy end.

****

Opvallend is het werk van Siska Goeminne, die een heerlijk klein verhaal schreef over een taxichauffeur die zijn klanten bedient in een gestreepte pyjama en die zich van de kritiek van zijn klanten niets aantrekt. Ook Henri Van Daele schreef een heel bijzondere bijdrage. In zijn eerste verhaal laat hij zijn nachtdier na een vrij poëtische tekst nogal bruusk het loodje leggen en in het tweede drijft hij lichtjes de spot met een zuchtende schrijfster. Verder kon ook het verhaal van Bette Westera mij nogal bekoren, waarin ze de koningin een rustig kopje thee laat drinken in de nachtwinkel van de eigenzinnige Nenna, die zo traag breide als ze kon, om toch maar de nacht door te raken.

Maar de verdienste voor dit mooie boek is niet enkel op conto van de auteurs te schrijven. De illustraties en ook de vormgeving van het boek dragen ruimschoots bij tot het geslaagde concept.

Merel Eyckerman – met ck en niet k, zoals helaas verkeerdelijk op de titelpagina en in de colofon vermeld staat – maakte schitterende prenten bij de verhalen. Ze slaagt erin om de levendige kleuren van haar tekeningen in overeenstemming te brengen met de verschillende tinten blauw in de boorden van de pagina’s en het nachtblauw met sterren van de schutbladeren. Bij elk verhaal staat een tweetal prenten. Door te focussen op details of door het aangeven van elementen die complementair zijn met de tekst, wordt de verbeeldingskracht van voorlezer en luisteraar aangewakkerd. Een fragment uit de prenten wordt herhaald in de zoom van de bladspiegel, zodat je ook bij snel doorbladeren meteen kan zien bij welk verhaal je aangekomen bent.

Onder de sterren is een geslaagd en aangenaam boek. Een verademing voor wie op zoek is naar knusse, trage voorleesverhalen, die ongetwijfeld bijzonder gesmaakt zullen worden door kleine luisteraars.

Tine Mortier