• Titel: Jaaroverzicht Film 2005
  • Webrecensenten van dienst:
  • Mattijs Grannetia, Hadjar Benmiloud, Nora Sinnema, Liesbeth Smit & Oscar Krieger
  • Datum bespreking: 20 December 2005

Harrie en Sjakie bevrijden
Katie van Tommie in Sin City


2005 zal de filmboeken ingaan als het jaar dat Tom Cruise – met zijn schoenen aan! – op de bank van Oprah sprong. Als reactie vinden de 'Free Katie'-T-shirts gretig aftrek. En terecht! Wat serieuze cinema betreft deden Sin City, Star Wars 3, Sideways, Garden State, Harrie en Sjakie goede zaken. Althans volgens de filmrecensenten van Spunk, 8Weekly, Quin's reviews en de Recensent, die het jaaroverzicht samenstelden. En wat Tom betreft: schoenen uit en in de hoek met een forse dosis ritalin!


De webrecensenten van dienst:


Quin: Mattijs Grannetia van Quin's reviews, kwam dankzij de restyling van zijn site niet eens toe aan de restyling van zijn huis. Wat de hek. Hij zag en besprak wel weer een tigtal films.
HB: Hadjar Benmiloud van Spunk, weet als Star Wars-meisje, een goede tussen-de-dijenkletser wel te waarderen.
NS: Als Nora Sinnema van 8Weekly maar langs een bioscoop loopt, vliegen alle deuren open. Wat wil je ook met zo’n achternaam.
LS: Liesbeth Smit van de Recensent, sneakte zich dit jaar zowat naar oogsterkte min 7. Recenseert vooral arthousefimpjes.
OK: Oscar Krieger van de Recensent herkende zoveel in Andrew Largeman uit Garden State, dat hij hem een persoonlijke brief stuurde. OK wacht nog immer op antwoord.Filmtitels in de onderstaande tekst en lijstjes linken naar recensies van de afzonderlijke auteurs en/of websites.Wat doe ik hier?
De meest nutteloze bioscoopuren van 2005Quin: The Island, Sahara, Fantastic Four, The Amityville Horror, zucht. Gelukkig hadden we nog Star Wars, Batman en Sin City om de zomer mee door te komen.
HB: The Pacifier. Er zijn mannen die je kreunend en zwetend tussen je dijen wilt klemmen, en er zijn mannen die je achter een kinderwagen wilt zien. Vin Diesel, laat jij maar gewoon lekker je spierballen rollen en houdt verder alsjeblieft je bek. Dank je.
NS: Resident Evil: Apocalypse. Het eerste deel was al niet opzienbarend, maar nog best te weerstaan. Het vervolg is overbodig en als fan van het (briljante) computerspel krijg ik er kippenvel van in negatieve zin.
LS: Veel gemengde gevoelens rond Pride and Prejudice vanwege alle chicktalk na afloop. Dat mannenmaillots en regenbuien nog zoveel kunnen losmaken was al ronduit triest. Dat ontelbare moderne vrouwen inmiddels al maanden verhit over Mr. Darcy dromen maakt alles zo mogelijk nog erger. Dames toch! Hebben we nu niets geleerd?
OK: 2005 kende weer eens een ouderwets slechte Nederlandse film: Zwarte zwanen, waar zelfs hoofdrolspeelster Carice van Houten niet blij mee was. Daarnaast hakten enkele filmhuisfavorieten wel erg rauw met goede bedoelingen in je ziel. Kim-ki Duk’s Samaritan girls en Mooddysson’s A hole in my heart waren vanwege realisme haast niet om aan te zien.


Waar zijn de actrices?
De opvallendste actrice/acteur/regisseur/etc van 2005


Quin: Paul Schrader, omdat hij het toch nog voor elkaar kreeg om zijn prequel voor The Exorcist uitgebracht te krijgen. Joss Whedon, omdat hij zijn tv-serie Firefly wist terug te brengen in de vorm van de fantastische sf-film Serenity.
HB: Tom Cruise in War of the Worlds. Hij heeft het gepresteerd om een film waar zó veel van werd verwacht, totaal de verdoemenis in te sturen. Toch wel knap dat hij zó slecht en irritant acteert. Óver-acteert.
NS: De gehele cast van Sin City. Waarbij Mickey Rourke, Clive Owen en Bruce Willis als hoofdpersonages er natuurlijk uitspringen. Een geweldige film met een sterrencast om van te smullen. En daarnaast ook nog Michael Caine in Batman Begins.
LS: Wie had gedacht dat Daniel Craig uit Enduring Love de nieuwe James Bond wordt? Sorry: de man kan absoluut acteren maar zo lekker als een ‘Bond, James Bond’ is hij niet. Wat gebeurde er tijdens de onderhandelingen voor Casino Royale met o.a. Jude Law of Ewan McGregor?
OK: Zach Braff was mij totaal onbekend voor ik zijn geweldige Garden State zag. De scenarist, regisseur en acteur Braff maakte een verbazingwekkend eenvoudige film over het verwarrende leven van Andrew Largeman. Een film die je aanzet tot het beleven van originele momenten.


Natte ogen, afgekloven nagels of kletsende dijen
De scène van 2005


Quin: Hardst gelachen heb ik dit jaar om The 40 Year Old Virgin, de scène waarin de borstharen van Steve Carell geheel geïmproviseerd onthaard werden. Hardst (bijna) gehuild heb ik om de slotscènes van King Kong. Als groot fan van het origineel uit 1933 was ik zeer onder de indruk van de manier waarop Peter Jackson dit gedaan heeft.
HB: Het langverwachte eindgevecht tussen Anakin en Obi-Wan Kenobie in Revenge of the Sith. Choreografisch gezien in één woord: ongelofelijk. Ja, ik moest huilen, zoals het een echt Star Wars-meisje betaamt. Van spanning, van overweldiging en van het besef: dit is de allerlaatste keer dat Anakin met zijn lightsaber zwaait. Het voelde alsof ik zelf doodging. Een mix van emoties zoals alleen George Lucas diekan oproepen.
NS: ‘Order 66’ en de scène die daarop volgt in Star Wars Episode 3. Het verraad tegenover alle Jedi’s, als fan gaat dat je niet in de koude kleren zitten. De muziek is ook zo mooi in die scènes.
LS: Sideways deed het ‘m dit jaar toen de zeikerige Miles zich via een fles pinot noir een delirium probeerde te drinken terwijl hij ondertussen o zo onbegrepen tussen de druiventakken hobbelde.
OK: Een nachtelijke straat met honden, vanuit het niets verschijnt in close-up een enorme drilboor die mij – en een volle Pathézaal – enorm laat schrikken. Wat volgt is een ijzersterk rauw eerste half uur van de Russische film 4 van Ilya Khrzhanovsky, die er dit jaar terecht een Tiger Award voor kreeg. Dat de film in zijn geheel niet overeind blijft doet niets af aan de sterkste filmopening in jaren.Film 2005: Sidewino's, Katie-shirt, Vin & Vinnie, de laatste der lightsaberers (Star Wars 3) en Andrew Largeman uit Garden State die volledig opgaat in het behang.


Hou die stoelen warm!
De verwachtingen voor 2006


Quin: Wolfgang Petersen eindelijk weer eens onder water met Poseidon; Pixar’s laatste Disney animatiefilm Cars; Ang Lee’s Brokeback Mountain gaat Best Picture winnen bij de Oscars (deze voorspelling is misschien wat gewaagd); Bryan Singer gaat hoogvliegen met Superman Returns; en Johnny Depp gaat weer de show stelen met de tweede Pirates of the Caribbean.
HB: The Da Vinci Code. Aangezien de trailer alles te raden overliet, ben ik ontzettend benieuwd wat ze van het magnetronsnack-achtige boek hebben weten te maken.
NS: Brokeback Mountain, Tristan & Isolde, Poseidon, X-Men 3, Superman Returns, Southland Tales.
LS: Tom Hanks wordt vast net zo’n stomme Robert Langdon als die in de lullohype rond The Da Vinci Code. Maar misschien smullen we ondertussen allemaal wel net zo van de film als we stiekem van het boek deden? Alle hoop dus maar op die andere boekverfilming: Thea Beckman’s ‘Crusade in Jeans’. Hoewel?
OK: Niet dat de oude al aan vervanging toe is, maar ben toch benieuwd naar de nieuwe versie van The Producers. Opvallend genoeg is 2006 een jaar zonder LOTR, Potter of Obi 1 Kenobi! Tijd voor nieuwe kaskraker-series zou je zeggen, misschien iets voor the return of Verhoeven… of toch maar gewoon de retourvlucht van Superman


De onvermijdelijke lijstjes
De beste films van 2005


Quin (Quin's reviews)


1. Garden State
2. King Kong
3. Closer
4. Crash
5. Sideways
6. Batman Begins
7. Mean Creek
8. Het paard van Sinterklaas
9. Sin City
10. A History of Violence

Hadjar Benmiloud (Spunk)


1. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
2. Sin City
3. Million Dollar Baby
4. Mr. & Ms. Smith (alleen voor Brangelina)
5. Kingdom of Heaven
6. Legend of Zorro
7. Skeleton Key
8. Harry Potter & The Goblet of Fire
9. Corpse Bride
10. Saw

Nora Sinnema (8Weekly)


1. Sin City
2. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
3. Saw
4. Batman Bagins
5. Harry Potter and the Goblet of Fire
6. Charlie and the Chocolate Factory
7. Kiss Kiss Bang Bang
8. Madagascar
9. The Chronicles of Narnia: Lion, Witch and Wardrobe
10. Assault on Precinct 13


Liesbeth Smit (deRecensent)


1. Enduring Love
2. Harry Potter and the Goblet of Fire
3. Dalecarlians
4. Sjakie en de Chocoladefabriek
5. The Edukators
6. Sideways
7. Yasmin
8. 10e Chambre
9. Exils
10. Pride and Prejudice (maar alleen vanwege de mooie kostuums en niets anders)


Oscar Krieger (deRecensent)


1. Garden State
2. Hawaii, Oslo
3. Bin-jip
4. Un longe dimanche Fiançailles
5. Sideways
6. Brothers
7. The Life Aquatic with Steve Sizzou
8. Broken Flowers
9. The Edukators
10. Le grande voyage


Redactie: Oscar Krieger & Liesbeth Smit


Relevante recensies op de Recensent:
Webrecensenten van dienst - Film 2004 (jaaroverzicht)
Webrecensenten van dienst - Film 2003 (jaaroverzicht)