print deze pagina

Filmjaar 2003,
maar zonder die piratenJaaroverzicht film 2003
Datum bespreking: 23-12-2003
 

Duizenden uren brengen filmrecensenten door in donkere zalen. Gezeten in rode zetels, met hun schoenen plakkend op de popcorn/cola-vloer en hun gedachten open voor nieuwe cinematografische ervaringen. We kunnen er idyllisch of zielig over doen, maar film kijken blijft een genot. De Recensent denkt zelf behoorlijk veel van film te weten, maar vroeg voor het jaaroverzicht ook collega webrecensenten om hun mening over 2003. Ondanks dat de piraten er met de buit vandoor gingen, was 2003 het jaar van Nicole, Nicolas, Nemo, Frodo, Frida, Kill Bill, Lenin, Lilja, Leo en Tygo. Of niet soms?

Webrecensenten van dienst:

VW: VW van VW & Le Paulski, gaat op deze site met zijn collega filmfreak Le Paulski in discussie over het bekeken celluloid.
LeP: LePaulski van VW & Le Paulski, gaat op deze site met zijn collega filmfreak VW in discussie over het bekeken celluloid.
Quin: Mattijs Grannetia van Quin’s reviews, vult bijna dagelijks zijn grote archief aan met nieuwe filmkritieken.
OK: Oscar Krieger van de Recensent, raakte door Adaptation zodanig in een identiteitscrisis dat hij haast zijn pseudoniem opgaf.
LS: Liesbeth Smit van de Recensent, laat zich wekelijks door de sneak verrassen met wisselend resultaat.

Filmtitels in de onderstaande tekst linken naar recensies van de afzonderlijke auteurs/websites.

Meest nutteloze bioscoopuren van 2003

VW: Jason vs. Freddy was de enige echt slechte film die ik dit jaar in de bios zag (wanneer je Zus & Zo niet meetelt). Men zou wat meer eerbied voor deze oude helden moeten hebben en ze een rustige oude dag gunnen.
LeP: Phone Booth - Het enige pluspunt van deze houterige thriller is de barmhartige speelduur van 80 minuten.
Quin: Bij mij komen films als Equilibrium (een schaamteloze rip-off van literaire klassiekers als Fahrenheit 451 en 1984) en Star Trek: Nemesis naar boven. Vooral die laatste – alhoewel een ok film – was een enorme telerustelling als behoorlijke Star Trek adept. Dit gaf voor mij toch wel aan dat de franchise rond de Enterprise nu toch echt aan z’n einde is.
OK: De weinige echt slechte films die ik zag, zijn meestal gewoon niet mijn soort films. American pie: the wedding of De Kameleon zijn amusante genrefilms, maar raken nergens mijn smaak. Het valt daarom meer tegen als een gerespecteerd regisseur met een degelijke in plaats van een sublieme film komt. De Coenbroers krijgen van mij die eer voor Intolerable cruelty en ook Westdijk’s Phileine valt in die categorie.
LS: Slechte of nutteloze films bestaan niet, er zijn altijd mooie kanten te ontdekken. Ondanks dat nog steeds wel erg kromme tenen bij Phileine. Sorry. Een goed voorbeeld van een slimme marketing die de bioscoopervaring uiteindelijk alleen maar nog teleurstellender maakte dan ze al was.

Beste Neder/Vlaamse film van 2003

VW: Van God Los voor Liever Verliefd en Cloaca.
LeP: Van God Los - Eindelijk een Nederlandse film met ballen.
Quin: De tweeling is een grensgeval, aangezien ik die dit jaar pas zag, maar absoluut één van de mooiste Nederlandse producties van de laatste jaren. Cloaca komt ook heel erg hoog op de lijst omdat dit gewoon weer een waanzinnige samenwerking was tussen Goos en Van de Sande-Bakhuijzen.
OK: Dat de Nederlandse film volwassen is, blijkt uit de hoeveelheid en de kwaliteit; enkele slechte films, veel degelijke genrefilms en enige uitschieters. Wat mij betreft wint een eigenzinnige Van Warmerdam (Grimm) of een indrukwekkende Cloaca het net niet van het huiveringwekkende Van God los.
LS:
Valentin is mijn winnaar, alleen al vanwege het kleine, schele hoofdrolspelertje. Goede tweede is Cloaca, met name vanwege een dreigende Peter Blok als manische vriend die zegt: ‘neuken kan heel deprimerend zijn.’ En vergeet ook Meisje niet: alle Belgische beklemming in deze film maakt indruk.

Nicole en Nicolas? (actrices en acteurs van 2003)

Filmjaar 2003 volgens de webrecensenten van dienst VW:
Chris Cooper en Nicolas Cage stalen al vroeg dit jaar de show en zijn niet meer geëvenaard. Cooper is niet van echt te onderscheiden en Cage speelt één van de beste dubbelrollen uit de filmgeschiedenis. Erg geslaagd was ook het debuut van Miryanna van Reeden in Liever Verliefd. Dit soort films vallen of staan bij de uitstraling van de hoofdrol spelers en dat zit bij Miryanna helemaal goed. Verder viel me de veertig jarige actrice Emmanuelle Devos op in Sur mes Lèvres (2001) die pas dit jaar in de Nederlandse bioscoop draaide. Met haar rol kaapte ze in 2001 de César voor de neus van Audrey Tautou (Amelie) weg.
LeP: Nicolas Cage zet een fantastische dubbelrol neer in Adaptation. Keisha Castle-Hughes (Whale Rider) is de ontdekking van 2003. Julianne Moore bewijst met The Hours en Far From Heaven eens te meer de mooiste huilebalk uit de filmgeschiedenis te gaan worden. Brian Cox (Adaptation, 25th Hour, The Ring) levert, hoe klein zijn rol ook is, altijd kwaliteit. En van Nicole Kidman was ik met name onder de indruk tijdens de Oscaruitreiking; het lijkt me een hele opgave om je blijdschap te moeten tonen met een hoofd vol Botox.
Quin:
George Clooney is voor mij acteur van het jaar, want die man neemt risico’s die we hem jaren geleden niet zouden hebben zien nemen. Vooral in het veel bekritiseerde – maar in mijn ogen uitstekende – Solaris liet hij zien dat hij een acteur is. Daarnaast liet hij ook nog eens zien met Confessions of a Dangerous Mind dat hij ook achter de camera zijn mannetje staat. Actrice van 2003 is met zevenmijlslaarzen Sarah Polley, die nu misschien eindelijk de erkenning gaat krijgen waar ze al jaren naar op zoek is. Zij is al een tijdje een van mijn favorieten. Naam voor volgend jaar: Scarlett Johansson.
OK: Vanwege de tweeslag The hours en Dogville was 2003 zeker het jaar van Nicole Kidman. Al zitten Naomi Watts (The Ring), Sarah Polley (My life without me) en Maggie Gyllenhaal (The secretary) haar op de hielen. Meryl Streep maakte met The hours en Adaptation een onverwachte comeback. Wat de heren betreft, deed Nicolas Cage het weer eens goed (Adaptation, Matchstick men) en mag Daniel Day-Lewis uit Gangs of New York niet onvermeld blijven. Tygo Gernand kan trouwens goed als Lewis’ Nederlandse equivalent doorgaan. Runners up: Sam Rockwell (Confessions) en Adam Sandler (Punchdrunk love).


 
Filmjaar 2003 volgens de webrecensenten van dienst

LS: Nicole was geweldig in Moulin Rouge en heeft in 2003 laten zien dat ze het ook goed doet met Lars von Trier. Maar La Kidman uitroepen tot beste actrice omdat ze eigenzinnig is en Hollywood ontstijgt gaat te ver. Liever huldig ik bij deze de Nederlandse Jaqueline Blom (Loenatik) en Salma Hayek (Frida) omdat ze wisten te ontroeren.

Ultieme filmmoment van 2003

VW: Wanneer Nicolas Cage als Charlie Kaufman (Adaptation) depressief achter zijn schrijfmachine op zijn writersblock zit te kauwen, valt Nicolas Cage als broer Donald Kaufman hem lastig met de meest platvloerse plot ideeën voor zijn eigen script. Het zijn hilarische scènes en Cage heeft zijn glans van tien jaar geleden weer hervonden.
Quin: Het openen van de poorten van Minas Morgul. Mijn God, die schreeuw van de Witch King zit nog steeds in mijn hoofd.
OK: Het vreugdehuppeltje van Laura Linney in Love actually als blijkt dat hij wel even binnen wil komen. Heerlijk!
LS: De eerste kennismaking tussen Seymour en zijn toekomstige echtgenote in Wilbur wants to kill himself waarin hij zegt: ‘Je hebt kauwgom in je haar. Hier zit het. Ik haal het er wel even uit voor je.’ Zo zacht en mooi.

2004?

VW: Ik hoop dat Vincent Cassel als (US Marshall) Blueberry, onder regie van Jan Kounen, de Europese western opnieuw op de kaart zet. Als dat niets wordt, hebben we nog Bill Murray in Lost in Translation van Sofia Coppola. De meningen in de VS lopen sterk uiteen, maar ik kan niet wachten.
LeP: Alexander!
Quin: Spiderman II, Kill Bill volume 2, Zatoichi, het ziet ernaar uit dat het wel een interessant jaar gaat worden.
OK: Ik verwacht veel van Bill Murray in Lost in translation en daarnaast kan ik niet wachten tot de Amerikaanse versie van Interview uitkomt. Met Madonna in de rol van Katja Schuurman en John Malkovich als Pierre Bokma. Theo van Gogh, schiet eens op met die shots!
LS: Go Isabelle Huppert (8 Femmes, La Pianiste)! Go Johnny Depp! Go Muppets!

De onvermijdelijke lijstjes

VW’s lijst zonder commentaar:

 1. Adaptation.
 2. Gerry
 3. Dogville
 4. Punch-Drunk Love
 5. Sur mes Lèvres
 6. Cidade de Deus
 7. Nói Albinói
 8. Kill Bill Vol. 1
 9. Capturing the Friedmans
 10. Good Bye, Lenin!

LePaulski’s elftal van 2003:

 1. Alien
 2. Adaptation.
 3. Return of the king (LOTR3)
 4. Gerry
 5. Finding Nemo
 6. Auto Focus
 7. Whale Rider
 8. Spider
 9. 25th Hour
 10. Historias Minimas
(11. Van God Los)

Quin’s filmblik in het recente verleden:

 1. Finding Nemo
 2. My Life Without Me
 3. Kill Bill Vol. 1
 4. Sen To Chihiro No Kamikakushi (Spirited Away)
 5. Return of the King (LOTR3)
 6. Cloaca
 7. Goodbye Lenin!
 8. Adaptation.
 9. 25th Hour
 10. Solaris

Oscar Krieger’s politiekcorrecte lijst:

 1. Adaptation.
 2. Lilja 4ever
 3. In this world
 4. Goodbye Lenin!
 5. Dogville
 6. My life without me
 7. The secretary
 8. Igby goes down
 9. The hours
 10. The Ring
(11-15: Punchdrunk love, Frida, 25th hour, Triplets de Belleville, Kill Bill)

Liesbeth Smit’s Sneaklijst van 2003:

 1. Frida
 2. Cloaca
 3. Cidade de Deus
 4. Punch Drunk Love
 5. Valentin
 6. Satin Rouge
 7. Jeux d’enfants
 8. Catch me if you can
 9. Capturing the Friedmans
 10. Wilbur want to kill himself

Redactie: Oscar Krieger


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004