print deze recensie

Stel, je begint wat te voelenTitel: Garden State
Regisseur: Zach Braff
Hoofdrolspeler(s): Zach Braff, Nathalie Portman, Ian Holm
Datum bespreking: 17-01-2005
 
Andrew Largeman (Zach Braff) in Garden State

Stel, je bent 26 en slikt al 17 jaar medicijnen op aandrang van je psychiater.
Stel, je hebt al jaren niet echt meer iets gevoeld.
Stel, je psychiater is je vader.
Stel, je moeder glijdt uit in bad.
Stel, je gaat na negen jaar terug naar huis.
Stel, je tante zingt Three Times a Lady op de begrafenis van je moeder.
Stel, je klasgenoten van toen, zijn de grafdelvers van nu.
Stel, je tante heeft een blouse voor je gemaakt met hetzelfde patroon als dat van de badkamermuren en je gaat hem passen in die zelfde badkamer, raak je dan jezelf kwijt?
Stel, je ontloopt je vader, omdat je je medicijnen voor het eerst niet meer slikt.
Stel, je ontdekt op een feestje eindelijk de prettige effecten van marihuana.
Stel, je komt erachter dat je niet eens zoveel mankeert.
Stel, je ontmoet de man die het geluk vindt in het kijken naar zijn vrouw en kind, terwijl hij woont in een boot op het droge aan de afgrond van een eindeloze krater.
Stel, je begint wat te voelen voor het meisje dat een helm draagt op haar werk, dat haar zoveelste huisdier in het massagraf in de achtertuin begraaft, dat originele momenten met bijbehorende originele geluidjes verzint om de dag goed te maken.
Stel je begint wat te voelen.

Garden State

Stel, je herkent jezelf in alle bovenstaande hypothesen. Dan ben jij Andrew Largeman en speel jij de hoofdrol in de film Garden State. Maar in dat geval weet je dat zelf ook wel. Of je moet onder invloed zijn, wat niet eens zo vreemd is gezien je historie en de omstandigheden. Als je dan toch Andrew Largeman bent, lees dan nog even verder:


 

Beste Andrew Largeman,

Ik hoop dat het steeds beter met je gaat. Dat je over de dood van je moeder heen bent en dat je vrede hebt gesloten met je vader. En bovenal dat je steeds meer bent gaan voelen. Voor dat prettig gestoorde meisje bijvoorbeeld. Of voor de wereld om je heen.
In de verbazingwekkend eenvoudige film over jouw verwarrende leven,Garden State, komen enkele scènes voor die grote indruk op mij maakten. Als je samen met je nieuwe vriendin en vriend bij de krater komt waar dat echtpaar in die boot woont. En dat je na dat bezoek naar de rand toegaat en het uitschreeuwt. Die schreeuw vatte je hele gevoel samen, jaren van onderdrukte gevoelens kwamen in één keer naar buiten. Zelfs in mijn bioscoopstoel voelde ik me bevrijd.
In een andere scène zoek je de confrontatie met je vader. Juist dan krijg ik een beter inzicht in je vader. Tot die tijd zag ik hem vooral negatief, door met jouw ogen mee te kijken. Tijdens die confrontatie wordt hij een mens van angsten en treurnis en liefde. De hand die jij uitstrekt en aan zijn borst drukt heeft een verwarrend en tegelijk verwarmend effect. Op die zielige pa van je en op jou.
Als ik het zo opschrijf Andrew, lijkt het alsof ik alleen de dramatisch kanten in me opgenomen heb. Maar gelukkig bevat de film genoeg relativerende scènes, vol excentrieke mensen en droge humor. Het huishouden van je vriendin, Sam, bijvoorbeeld, waar de zoveelste hamster overlijdt, levert al genoeg gegniffel op. De filmvertoning is een gebeurtenis op zich, omdat er allerlei soorten humor in zitten. Soms zat ik in m´n eentje te lachen en soms tegelijk met de rest van de bezoekers. En die man naast mij lachte op momenten die volgens mij totaal niet humoristisch waren. Die blouse van je tante zorgt voor een halve zaal met lachers en het ridderkostuum voor een volle zaal. Over de viltstiftletters BALLS op je voorhoofd werd zelfs buiten de zaal nog nagelachen.
Volgens heb je enorm getroffen met Zach Braff die het scenario schreef, de film regisseerde en ook de hoofdrol speelt. Ik kende deze nieuwkomer niet en was blij verrast met het heldere verhaal en zijn wezenloze verschijning. En over Nathalie Portman (Star wars, Closer, Cold Mountain) zal ik jou ook niet horen klagen. Je kunt je een ergere vriendin voorstellen. En ze houdt nog van goede muziek ook.
Ik beloof je dat ik mijn vrienden zal vertellen over Garden State, vooral degene die al een tijdje niets meer beweren te voelen. Een lesje ´originele momenten´ kan iedereen wel gebruiken. Dank voor het inkijkje in je steeds helder wordende verwarrende leven.

Het ga je goed,

Oscar Krieger


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004