• Filmweek 7, 2009
  • Titel: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedatum: 12-02-09
  • Datum bespreking: 10 februar 2009

Deze week in de bios (7): Kinderen, boksers en honden


Het hondenseizoen is geopend in de bioscoop. Aangezien de belangrijkste film van het jaar niet over een hond gaat, slaat deze opmerking niet op Slumdog Millionaire, die ook deze week in première gaat, maar op kinderfilm Bolt. Bolt is de Disney-variant van The Truman show, of gewoon een vrolijke animatiefilm over een hond. In ieder geval beter dan de zoveelste fantasy-kinder-film City of Ember. En misschien ook wel beter dan de gehypete Mickey Rourke-comeback in The Wrestler. Alle vier de films worden hieronder besproken door de Recensent.

The Wrestler – Darren Aronofsky
Cast: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood; Release: 12-02-09

Randy ‘The Ram’ Robinson is als professioneel showbokser aan zijn pensioen toe. Daar wil hijzelf nog niets van weten, maar hij krijgt minder wedstrijden aangeboden en moet in een supermarkt gaan werken om bij te verdienen. Als hij niet alleen knock-out, maar ook nog eens in het ziekenhuis geslagen wordt, is het helemaal over. Met hulp van een stripdanseres, die ook al aan haar pensioen toe is, zoekt hij contact met zijn verloren dochter.
The Wrestler Door deze boksfilm weet de vergeten acteur Mickey Rourke terug te keren naar de sterrenstatus die hij in de jaren ’80 had. Rourke speelde destijds in fameuze films als Rumble Fish en 9½ weeks. De afgelopen vijftien jaar waren er enkel nog bijrollen in grote films of hoofdrollen in B-films voor hem weggelegd. Het bejubelen van Rourke is deels terecht (want hij speelt goed) en deels een vorm van rehabilitatie uit sympathie voor de vergeten acteur. De film zelf is niet slecht, maar over-the-top dramatisch. Vooral het tragische leven van de ruwe oude bokser wordt breed uitgemeten. The Wrestler haalt het niet bij Million Dollar Baby, de laatste boksfilm die een Oscar won.

Slumdog Millionaire - Danny Boyle
Cast: Dev Patel, Freida Pinto IFFR Release: 12-02-09

Slumdog Millionaire

Stel: je komt per ongeluk in de tv-show ‘Who wants to be a millionaire’ terecht. Je kent alle antwoorden, omdat alle vragen per toeval terugverwijzen naar een episode uit je eigen leven. In de pauze voor de laatste vraag, word je opgepakt omdat je alle vragen toegespeeld zou hebben gekregen.
Dit ongeloofwaardige verhaal - eerder een angstige droom - is het uitgangspunt van één van de opvallendste films van dit jaar. Slumdog Millionaire won onderweg naar de Oscars alvast drie Golden Globes. Regisseur Boyle maakte eerder Trainspotting, The Beach en 28 Days later. Het verhaal speelt zich af in de sloppenwijken (slums) van Bombay waar Jamal opgroeit, zijn moeder verliest, in een weeshuis terechtkomt en zijn vriendinnetje en broertje uit het oog verliest.
Ondanks het ongeloofwaardige uitgangspunt en de schematische opzet (elke vraag die Jamal in de show voorgelegd krijgt, levert een flashback op), is dit wel een fantastische film. Een film die zowel een aanklacht is tegen de leefomstandigheden van sloppenwijkkinderen, als een ode aan het doorzettingsvermogen van die kinderen. De film is een genot voor het oog en vertelt bovenal een spannend verhaal.

Bolt en vrienden

Bolt – Byron Howard
Cast: John Travolta, Miley Cyrus; Release: 12-02-09

Met Kikkerdril, Pink Panther en (Paul) de Leeuw is het sinds deze week een beestenboel in de bioscoop. Van alle dieren zijn de honden in de meerderheid. In maart volgt de bestiale romantische komedie Marley & me, waarbij de Marley een hond is en ‘me’ gespeeld wordt door Owen Wilson. Volgende week spelen negen honden de hoofdrollen in de speelfilm Hotel for dogs en nu is het de beurt aan de geanimeerde hond Bolt.
Nadat hij met veel actie en superkracht het leven van zijn baasje Penny heeft gered, trekken ze zich - als elke avond - terug in hun caravan. Als Penny ’s-nachts verdwijnt, gaat hij op zoek en wordt per ongeluk van Hollywood naar New York verscheept. De tocht die volgt onderneemt hij met een kat en met een hamster die zich in een plastic bol voortbeweegt.
Bolt is een schattige, humoristische familiefilm vol avontuur, actie en humor. Een degelijk gemaakte Disney-animatie. Meer valt er niet over te melden. Of het moet zijn dat het gegeven een beetje doet denken aan The Truman Show. Ook Bolt komt erachter dat hij zijn hele leven deel heeft uitgemaakt van een tv-show. Waar Jim Carrey pas aan het slot van de film uit de show stapt, klimt Bolt al heel snel uit zijn studiocaravan de echte wereld in. Het interessante is dat hij echter nog heel lang blijft denken dat hij superkrachten heeft en zijn baasje moet redden.

City of Ember – Gil Kenan
Cast: Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Bill Murray; Release:12-02-09

City of Ember

Het gevolg van Potter en Narnia is dat elke filmmaatschappij zijn eigen fantasy-avonturen-boeken-reeks voor kinderen wil verfilmen. City of Ember heeft met Narnia, Potter, Spiderwick Chronicles, Golden Compass en Lemony Snickett gemeen dat de beelden er fantastisch uitzien. Ember is gebaseerd op het eerste deel van de boekenreeks (vier delen tot nu toe) van de Amerikaanse schrijfster Jeanne DuPrau.
De fictieve wereld (ergens in een diepe grot/put onder de grond) genaamd Ember heeft iets duisters, waardoor de hoofdpersonen (kinderen) contrastrijk oplichten. De ondergrondwereld is zo duister geworden omdat de grote generator te weinig energie geeft om al de lampen brandend te houden. Twee kinderen, Lina (Saoirse Ronan) en Doon (Harry Treadaway), gaan op zoek naar een uitgang. Daarvoor moeten ze langs boze opperbazen (Bill Murray) en moeten ze allerlei sleutels en puzzels weten te ontrafelen.
Ondanks dat de acteurs (de kinderen, Murray en ook Tim Robbins) goed zijn en de beelden prachtig, mist City of Ember de magie van die andere fantasy-kinder-films. De oorzaak zit niet zozeer in de duistere sfeer, maar vooral in het verhaal dat teveel onduidelijke zijlijntjes inslaat.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
05/06.09: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04.09: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03.09: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02.09: Frost/Nixon / Seven Pounds
01.09: Hamlet2 / The Visitor / Yesman

Volgende week aandacht voor:
Transsiberian en Hotel for dogs.