• Titel: Penelope
  • Regie: Mark Palansky
  • Cast: Christina Ricci, Reese Witherspoon, James McAvoy
  • Titel: Into the wild
  • Regie: Sean Penn
  • Cast: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Catherine Keener
  • Datum bespreking: 22 April 2008

De gedwongen en de zelf- gekozen eenzaamheid te lijf


Eenzaamheid. De een heeft er last van, de ander zoekt het juist op. Allemaal gaan we het uiteindelijk te lijf. In de film Penelope zit Christina Ricci alleen opgesloten in haar moeders huis tot er een man komt die zich niet laat afschrikken door haar uiterlijk. Ricci heeft namelijk een varkensneus in dit sprookje. Heel andere koek is de nieuwe film van regisseur Sean Penn. Into the wild gaat over Chris die na zijn studie heel Amerika rondtrekt met als doel om in Alaska helemaal alleen in de wildernis te eindigen. Een vrolijk sprookje en een heftige roadmovie. Aan u de keus, hier de oordelen.

Mark Palansky - Penelope

Dat Christina Ricci grote ogen heeft, weten we al sinds haar doorbraak in The Adams Family. Maar die neus was nog niet eerder opgevallen. Als Penelope jaagt ze met haar varkensneus alle potentiële echtgenoten weg, die haar moeder laat opdraven. Haar moeder schaamt zich rot voor haar, maar weet hoe ze haar kan helpen. Volgens de familielegende kan de betovering alleen worden doorbroken door de ware liefde. U hoort het goed, we zitten midden in een sprookje compleet met gemene moeder, zielige dochter en prins in vermomming. De enige man die niet wegrent is namelijk een, door de roddelpers ingehuurde, spion die niet op haar hart uit is, maar op een foto van de ‘pigwoman’.

Penelope is een sprookje, een komedie, een liefdesverhaal en een satire ineen. Op al deze vlakken is het een geslaagde film. Christina Ricci speelde al eerder in fantasievolle films en is hier ook perfect op haar plaats. Daarnaast vervullen James McAvoy en Reese Witherspoon leuke bijrollen. De film is verplichte kost voor iedereen die een nosejob overweegt, al zullen de plastische chirurgen niet blij zijn met deze romantische concurrentie.

Sean Penn - Into the wild

Hoe omschrijf je een film, waar je aan het eind een rotgevoel aan overhoudt, terwijl het een hele goede film is? En hoe beschrijf je die film zonder teveel van de afloop van het verhaal te verklappen. Sean Penn maakte een film die deze vragen oproept. Into the wild is de vierde regie van acteur Penn. En misschien wel zijn beste.

Chris (een sterke rol van Emile Hirsch) is 22 en klaar met zijn studies geschiedenis en antropologie. Hij geeft al zijn geld (24.000 dollar) aan een goed doel en vertrekt uit huis. Hij rijdt auto (tot die zinkt), lift, vaart met een kano en klimt op vrachttreinen. Hij trekt op met oude hippies, werkt op boerderijen en in fastfoodrestaurants. Hij ontmoet een oude man bij wie hij logeert en met wie hij veel gesprekken over het leven heeft. Geïnspireerd door schrijver Jack London trekt hij naar Alaska en zoekt een afgezonderd gebied op, waar hij in zijn eigen onderhoud voorziet en overnacht in een ruïne van een achtergelaten bus.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer, dat weer gebaseerd is op de dagboeken van de echte Chris McCandless en op verhalen van mensen die hij onderweg tegenkwam.

Penn heeft een mooie manier gevonden om het verhaal van Chris te vertellen. Chronologisch wordt zijn tocht door Amerika vertelt, telkens afgewisseld met fragmenten van zijn uiteindelijk verblijf in Alaska. Nadat hij zijn ouders en zus verlaat, neemt hij geen contact meer met ze op. Lang blijft onduidelijk waarom hij dat doet, waarom hij überhaupt weinig van de ‘gewone wereld’ moet hebben. Maar langzamerhand sijpelen herinneringen door aan zijn jeugd.

Behalve dat Penn een heftig verhaal vertelt, geeft de film ook veel stof tot nadenken. Over de consumptiemaatschappij en over alle ‘verplichte’ contacten die mensen behoren te onderhouden. De vragen, gedachten en vooral de persoon Chris blijft lang in mijn hoofd zitten.

Ricco van Nierop

Meer recente filmrecensies op de Recensent:
It's hard to be nice / Tricks / [rec]
Vantage point / Cassandra's dream / Dan in real life
Import/Export, The Eye, Before the devil knows...
Margot at the wedding / Lars and the real girl
Monique van der Ven - Zomerhitte
Todd Haynes - I'm not there
Tiramisu / Paranoid Park / Naissance des P... / Persepolis
There will be blood / Darjeeling Limited / You, the living
Stellet licht / The Band's visit / Sweeney Todd
Jason Reitman - Juno
August Rush / Things we lost in the fire / Alibi
Mike Nichols - Charlie Wilson's War
TBS / Mio fratello e figlio unico / Unfinished sky
Gone baby gone / The Flock