• Titel: Margot at the wedding
  • Regie: Noah Baumbach
  • Cast: Nicole Kidman, Jack Black, Jennifer Jason Leigh
  • Titel: Lars and the real girl
  • Regie: Craig Gillespie
  • Cast: Ryan Gosling, Paul Schneider
  • Datum bespreking: 25 Maart 2008

Het ene familiedrama is het andere niet


Familie is zowel een genot als een gruwel. Je kunt niet zonder ze en niet met ze leven, luidt het cliché. In Margot at the wedding zoekt Nicole Kidman haar zus Jennifer Jason Leigh op die op het punt staat te trouwen met Jack Black. Maar Kidman kan Leigh eigenlijk niet uitstaan. In Lars and the real girl neemt de contactgestoorde Ryan Gosling voor het eerst een vriendin mee naar zijn broer en schoonzus. Maar die moeten erg wennen aan dit nieuwe familielid. De vriendin is namelijk een opblaaspop. Twee zeer verschillende films met familie in de hoofdrol: een stuurloze film over een realistisch familiegeschil en een voortreffelijke film met een absurd uitgangspunt.

Margot at the wedding

Films met het woord ‘wedding’ in de titel schijnen het commercieel gezien goed te doen. Het gaat dan vaak om voor de hand liggende romantische komedies. Deze film is niet voor de hand liggend, niet-commercieel interessant en van een bruiloft komt het ook al niet. Hoogstens is de film interessant vanwege het debacle: waar gaat het nu precies mis? Met actrices als Nicole Kidman en Jennifer Jason Leigh, een acteur als Jack Black en een regisseur/scenarioschrijver als Noah Baumbach (schreef eerder Wes Andersons The Life aquatic) heb je toch een goed begin. Het gegeven van een zus die haar jongere zus opzoekt, waarmee ze onuitgesproken problemen heeft, is ook prima.

Maar elke keer als het verhaal op gang komt, lijkt er iets tussen te komen. Als het drama zich focust op de beide zussen, moet er ineens plaats gemaakt worden voor hun kinderen of de vervelende buren. Dan weer wordt het karakter van Kidman (een schrijfster) uitgediept en ontmoet ze een oude klasgenoot. Naast dat het verhaal alle kanten op gaat, is ook de toon niet goed getroffen. Kort gezegd is het een familiedrama met humor. Maar de humor komt niet uit de verf. Waar de humor prima had kunnen dienen om het drama te verlichten, wordt juist het drama belachelijk gemaakt door misplaatste flauwe grappen en idiote situaties. Jammer van een goed komisch acteur als Jack Black.

De combinatie humor en drama is hier uit balans. Dit kan beter, weten we uit bijvoorbeeld About a boy, Little Miss Sunshine, Juno, Lars and the real girl (zie hiernaast) en later dit jaar Dan in real life. Stuk voor stuk films waarin familieverhoudingen een rol spelen en die humor gebruiken om het drama lucht te geven, zonder dat daardoor de serieuze toon aan gewicht verliest.

Lars and the real girl

In film kan alles. Will Smith redt de wereld, Spiderman vliegt door de lucht en de sul van de klas zoent het mooiste meisje. Zolang het maar geloofwaardig gebracht wordt. Deze film stelt ons inlevingsvermogen echter wel erg op proef. Lars (Ryan Gosling) is contactgestoord, maar toch kondigt hij aan met een vriendin bij zijn broer te komen eten. De vriendin blijkt een aangeklede opblaaspop te zijn die hij over de post heeft gekregen. Al beschrijft Lars haar liever als Bianca, een gehandicapte missionaris.

Met veel scepsis nemen broer en schoonzus hem toch serieus. Vervolgens gaat Bianca mee naar de kerk, vindt ze een baan in de etalage van een modezaak en komt ze in het schoolbestuur. Vind je dit belachelijk? Je bent niet de enige. De dorpsgenoten van Lars lachen hem ook uit. Maar na verloop van tijd gaan ze toch meedoen met het verhaal.

Het was makkelijk geweest deze film met flauwe grappen om zeep te helpen. Ze liggen namelijk voor het oprapen. Maar Bianca gaat voor je leven omdat ze een functie heeft in het genezingsproces van Lars. En vooral omdat de film de juiste toon raakt: gevoelig, serieus en humoristisch. Na Juno dit jaar al de tweede ‘kleinere’ Amerikaanse film die op alle fronten geslaagd is.

Ricco van Nierop

Meer recente filmrecensies op de Recensent:
Monique van der Ven - Zomerhitte
Todd Haynes - I'm not there
Tiramisu / Paranoid Park / Naissance des Pieuvres / Persepolis
There will be blood / Darjeeling Limited / You, the living
Stellet licht / The Band's visit / Sweeney Todd
Jason Reitman - Juno
August Rush / Things we lost in the fire / Alibi
Mike Nichols - Charlie Wilson's War
TBS / Mio fratello e figlio unico / Unfinished sky
Gone baby gone / The Flock