CHICKSINGER 2010


Ondanks het feit dat Chicksinger eerder dit jaar een langzame dood stierf, wekt deRecensent zonder problemen de muziekreviews over zangeressen weer tot leven. Gewoon omdat er in 2010 een hele rij goede albums uitkwam. Cd’s van Charlie, Sharon, Janelle, My Bubba & Mi. Geslaagde comebacks van Bettie Serveert en Natalie Merchant en jammer genoeg ook weinig interessante wederopstandingen van K's Choice en Jacqueline Govaert. En wat doen die vier mannen in een vrouwenlijst?

Dood
Ik moet eerlijk bekennen niet te hebben geweend bij het heengaan van Sugar Lee Hooper, Teena Marie, Teddy Scholten, Conny Stuart, Lia Dorana, Lena Horne, Abby Lincoln of de chihuahua van Monique Smit. Maar een brok in de keel leverde het bericht over Lhasa de Sela wel op. De 37-jarige Mexicaans/Amerikaanse zangeres stierf op 1 januari 2010 aan borstkanker. Ik had haar net leren kennen dankzij haar 2009-album Lhasa dat vol staat met toegankelijke singer-songwriter-muziek. Enkele weken later was die verdomde kanker weer terug en was Kate McGarrigle het slachtoffer. De Canadese zangeres (anno 2010 beter bekend als moeder van Rufus & Martha Wainwright) maakte prachtige folkalbums met haar zus Anna en songs als ‘Talk to me of Mendocino’, ‘Go Leave’ en ‘Heart like a Wheel’.

Wederopstanding
Na het opheffen van hun bands (Krezip, Room Eleven) was het tijd voor een eerste tegenvallende solo-cd van Jacqueline Govaert en een zeer prettige plaat van Janne van der Schra als Schradinova. De comeback van K’s Choice (stil sinds 2000) bleek een terugkeer naar zouteloze songs, Corinne Bailey-Rae (wegens omstandigheden geëxcuseerd sinds 2006) maakte een lichte en mooie rouwverwerkingsplaat. Bettie Serveert (eerste volledige nieuw werk sinds 2004) kwam lekker rockent terug en Natalie Merchant (zwangerschapsverlof + poëziestudie sinds 2003) kon zich geen betere terugkeer wensen (zie singer-songwriters).

Pop/rock
Na alle ophef vond ik de cd van Marina & The Diamonds nogal vlak. Amy MacDonald die twee jaar terug terecht doorbrak met haar pure popliedjes haalt met haar opvolger absoluut niet haar oude niveau. Dat geldt ook voor Kate Nash en K.T. Tunstall al is de schade minder erg. Voormalig popzangeresje Robyn bracht een verrassende elektro-dans-rock-trilogie uit. Echt goed wordt het bij platen van Karen Elson, Houses, Ellie Goulding, Nina Kinert, K.T. Tunstall, She & Him en Bettie Serveert (zijn ze weer).

Nederchicks
2010 was zondermeer een goed jaar voor Nederchicks. Check de lijst hiernaast, zeven cd’s bij de bovenste 20. Caro Emerald maakte niet alleen de best verkochte cd van het jaar, maar het is ook nog eens een behoorlijk goede (en dat is lang niet altijd hetzelfde). Marike Jager deed even een live-plaatje, maar keert volgend jaar weer met nieuw werk terug. Charlie Dée leverde niet eens haar beste plaat af, maar scoort met gemak een top3 positie.

Americana
In het weinig vernieuwende genre van de Americana hoorde ik best wel weer eens een aardig album van Sheryl Crow, mooi soft-alt-country-werk van Annie Keating, K.C. Clifford, Donna Beasley en K.C. MacKenzie. Verrassingen kwamen van de Nederlandse Ricky Koole (goede songkeuze, prachtstem), het Deense trio My Bubba & Mi (lekker down-to-earth en vrolijk) en natuurlijk van Natalie Merchant (muzikaal zeer divers).

Mannen?
Wat doen Angus, Him, David Byrne & Fat Boy Slim in een zangeressenlijst? Angus maakte wederom een prachtalbum vol moderne folk samen met zijn zus Julia Stone en dankzij het feit dat Julia zingt, mag ze meedoen. She & Him is ook een vrouw-man-duo, waarbij She staat voor zangeres (actrice) Zooey Dechanel en Him voor zanger/muzikant M. Ward, samen maken ze softe ouderwets klinkende liedjes. David Byrne & Fat Boy Slim schreven en produceerde een conceptplaat over het leven van Imelda Marcos (vrouw van voormalige Fillipijnse president). Op twee van de 22 tracks zingt Byrne, op eentje Steve Earle en verder worden de vocalen verzorgd door een hele reeks goede zangeressen: Florence (van de Machine), Santigold, Cyndi Lauper, Natalie Merchant (is ze weer), Sharon Jones, Tori Amos, Roisin Murphy en Nellie McKay. Alhoewel het grootse verhaal over Marcos weinig interessant is, zijn de melodieën mooi en wordt er goed gezongen.

Soul
Jammer maar waar: elke nieuwe plaat van Macy Gray is een hele punt minder waard. Ze begon met twee zeer sterke albums, maar maakt nu al haar derde mindere cd op rij. Duffy ben ik nooit echt van ondersteboven geweest en ondanks dat op haar tweede plaat best wel twee goede liedjes staan, kruipt ze mijn hart niet binnen. Wel deed de Nigeriaanse Nneka dat met een soort verzamelplaat, Concrete Jungle en de Rotterdamse jazzdame Ntjam Rosie wist ook overtuigend te debuteren. Maar de Britse popsoulzangeres Rox maakte nog een beter debuut. Zowel Sabrina Starke als Giovanca maakte lekker-in-het-gehoor liggende opvolgalbums. Voor de hitlijsten is ze al jaren afschreven, maar Erykah Badu levert met haar tweede deel New Amerykah een voortreffelijke cd af. De echte doorbraak in deze categorie staat op naam van Janelle Monae, die als een Lady Gaga voor gevorderden, een kruising tussen Prince en Erykah Badu een zeer eclectische cd produceerde; zeer dansbaar, zeer soulvol. Ouderwetse soul kwam dit jaar van Mavis Staples (wat een zware stem zeg!) en van de tweede plaat van Sharon Jones & The Dap Kings (goede stem en een geweldige sound!).

Singer-songwriters
In feite zijn de meeste zangeressen in de lijst verantwoordelijk voor hun eigen muziek en teksten. Daar gaat blijkbaar de voorkeur naar uit. Toch beschouw ik singer-songwriter-muziek als luisterliedjes genre (hoe beperkt dat ook is, want hierdoor vallen prima muziekschrijvers als Bettie Serveert buiten de boot). Joanna Newsom wist her en der door te dringen tot de 2010-lijsten die wederom behoorlijk door mannelijke muzikanten gedomineerd worden. Leuke prestatie, ook haar album is een hele prestatie (3 cd’s) en een behoorlijk tour de force om naar te luisteren. Zonder twijfel leverde Laura Veirs haar zoveelste mooie liedjesplaat af en debuteerde Jesca Hoop met haar alternatieve sound. De eerder genoemde Badu en Bailey Rae groeiden en Dée consolideerde. Laura Marling blijft ook met album twee een van de interessantste folkzangeressen van deze tijd. Natalie Merchant is dat na jaren afwezigheid ook ineens weer. Haar dubbelalbum staat vol op muziek gezette oude gedichten. De kracht van dit album is de tijdloosheid van de teksten in combinatie met de zeer diverse muzikale invulling die Merchant aan de 26 song gaf. Lees meer over Leave your sleep in de recensie die collega Edwin Fagel schreef.

1. Natalie Merchant – Leave your sleep
2. Charlie Dée – Husbands & Wifes
3. Sharon Jones & The Dap Kings – I learned the hard way
4. Laura Marling – I speak ‘cause I can
5. Janelle Monae – The Archandroid
6. My Bubba & Mi – How it’s done in Italy
7. Bettie Serveert – Pharmacy of love
8. Angus & Julia Stone – Down the way
9. Corinne Bailey Rae – The Sea
10. Erykah Badu – New Amerykah, part 2: Return of Ankh
11. Schradinova – India Lima Oscar Victor Echo you
12. Caro Emerald – Deleted scenes from the c.r.f.
13. Donna Beasley – Under the rushes
14. Nina Kinert – Red Leader Dream
15. Marike Jager – The Magic Box (live cd/dvd)
16. Giovanca – While I’m awake
17. Ricky Koole – To the heartland
18. Rox – Memoirs
19. Jesca Hoop – Hunting my dress
20. She & Him – Volume 2
21. Laura Veirs – July Flame
22. Mavis Staples – You are not alone
23. Nneka – Concrete Jungle
24. Joanna Newson – Have one on me
25. David Byrne & Fat Boy Slim – Here lies love
26. Ellie Goulding – Bright Lights
27. Tracy Thorn – Love and it’s opposite
28. Robyn – Body Talk 1, 2, 3
29. K.C. MacKenzie – Dryland
30. Houses – End of story
31. K.T. Tunstall – Tiger Suit
32. Sabrina Starke – Bags & Suitcases
33. Karen Elson – The Ghost who walks
34. Kate Nash – My Best friend is you
35. Stevie Ann – Light up
36. Jacqueline – The Good Life
37. Annie Keating – Watertower view
38. Sheryl Crow – 100 Miles from Memphis
39. Ntjam Rosie – Elle
40. Marina & The Diamonds – The Family Jewels
41. Miss Montreal – So … Anything else?
42. Amy MacDonald – A Curious Thing
43. K.C. Clifford – Orchid
44. Macy Gray – The Sell Out
45. K’s Choice – Echo Mountain
46. Cyndi Lauper – Memphis Blues
47. Duffy – Endlessly
48. Ilse de Lange – Next to me
49. Miss Quincy – Your mama don’t like me
50. Rumer – Seasons of my soul

Ricco van Nierop

Eerdere Chicksingerafleveringen vindt u hier.

Relevante recensies op de Recensent:
Chicksinger - 2009 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2008 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2007 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2006 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2005 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2004 (jaaroverzicht)
Robinson's Collectie - 2003 (jaaroverzicht)