Hier komen de meisjes vandaan


Een jaaroverzicht maken en dan de belangrijkste namen vergeten is natuurlijk een doodzonde. Zo’n Groene Amsterdammer die een hele editie besteed aan de belangrijke doden van het jaar en Gerard Reve vergeet! Tegen de vergetelheid heet de editie nog wel.
De Chicksinger kwam er tijdens het samenstellen achter ook enkele grootse dames over het hoofd gezien te hebben. En dan heb ik het niet over Gwen Stefani, Beyoncé of Christina Aguilera, maar over Ani di Franco, toch normaliter goed voor een top3-notering. Excuses Ani.
Zonder Di Franco echter geen gemankeerd overzicht dit jaar, want er zijn veel sterke Britse popdames en verrassend hoge noteringen voor twee Nederlandse debuten.

Ja, of nee, Nellie McKay?

Daar was-ie dan, al direct in januari van 2006; de plaat van het jaar, de nieuwe Nellie ‘Get away from me’ McKay getiteld Pretty little head. Maar haar label Sony wilde geen dubbelcd met 23 songs uitbrengen en McKay wilde ‘m niet inkorten en vertrok, vlak voor de release. Gevolg: geen plaat in januari, geen plaat in februari, geen plaat in... o, wacht een internetlekkage van de korte Sony-versie in de loop van het jaar. Maar eindelijk kwam in november op haar eigen label de lange versie officieel uit in de USA. De wereldwijde distributie laat echter nog even op zich wachten. Ondertussen had Nellie het druk genoeg met het beledigen van Sony-bobo’s en het spelen in de Brechts Driestuiveropera op Broadway.
En de plaat is dat de plaat van het jaar geworden? Nou, dat scheelt niet veel, het is in alles een waardige opvolger van haar doorbraakplaat Get away from me en bevat onder andere een leuk duet met Cyndi Lauper.

Britain rule the waves

Alles wat uit de UK komt wordt gehippeld (mijn spellingcontrole accepteert geen hypes), maar dit jaar was het zowaar behoorlijk vaak terecht. Isobel Campbell, voorheen de Belle van Sebastian, deed het met Mark Lanegan, voorheen van de Schreeuwende Bomen. En hun duetten klinken ouderwets goed, met de nadruk op ouderwets. Beth Orton valt mij wat tegen, maar in haar geval houd je dan altijd nog een goed album over. De echte verrassingen komen van jonge zangeressen van The Pippetes en Camera Obscura. Amy Winehouse brengt een opvallende opvolger uit van haar debuut. En in de categorie ‘Zomer in Engeland’ voert Corinne Bailey-Rae de temperatuur al behoorlijk op, maar weet het voortreffelijke debuut van Lilly Allen de zon te laten schijnen.

Neerlands hoop

Niet alleen aan de andere kant van het kanaal zingen de meisjes mooi. Vanaf de Nederlandse zolderkamers komen dit jaar drie opvallende experimentele platen van Drillem, Persil en Lilian Hak. Vanaf de concertpodia twee gerenommeerde bands (Bettie Serveert, The Gathering) met sterke platen. En in de categorie debuten was het helemaal raak dit jaar. Room Eleven met een mix tussen swing, jazz en pop maakte met Six white Russians and a pink pussycat een heerlijk plaatje. Het langverwachte debuut van Marike Jager, The beauty around, is niet uit de speler te krijgen. Wat een originele songs en oorspronkelijke arrangementen!
Het Album van 2006 komt van Charlie Dée. Deze nieuwe singer-songwriter bewijst zich met klassiek klinkende songs, goede melodieën en teksten die ergens over gaan. Voor als u zich nog steeds afvraagt waar de meisjes vandaan komen, deze Chicksinger komt uit Rotterdam.

De onvermijdelijk lijst

De meeste albums in deze lijst, zijn apart in een aflevering van Chicksinger besproken. Voor een compleet overzicht (2003-2006) vindt u, hier..

01. Charlie Dée – Where do girls come from
02. Marike Jager – The beauty around
03. Joan as Policewoman – Real life
04. Lily Allen – Alright still
05. Amy Winehouse – Back to black
06. Nelly McKay – Pretty little head
07. Susanna & Magical Orchestra – Melody mountain
08. Beth Orton – Comfort of strangers
09. Dayna Kurtz – Another black feather
10. The Gathering – Home
11. Camera Obscura – Let’s get out of this country
12. Joanna Newsom – Ys
13. The Pipettes – We are The Pipettes
14. Corinne Bailey-Rae – Corinne Bailey-Rae
15. Bettie Serveert – Bare stripped naked
16. Yeah Yeah Yeahs – Show your bones
17. Dresden Dolls – Yes, Virginia
18. Howling Bells – Howling Bells
19. Sarah Harmer – I’m a mountain
20. Sara Tavares – Balancê
21. Room Eleven – Six white Russians & a pink pussycat
22. Jolie Holland – Springtime can kill you
23. Cara Dillon – After the morning
24. Juliette & The Licks – Four on the floor
25. P!NK – I’m not dead
26. Footfalls – 7Vadem
27. Isobel Campbell & Mark Lanegan – Ballad of the broken seas
28. An Pierlé & White Velvet - An Pierlé & White Velvet
29. Drillem – Fillem
30. Molly Thomas – Shoot the sky
31. Feist – Open season (mixes)
32. Cassandra Wilson – Thunderbird
33. Persil – Comfort noise
34. Lilian Hak – Love’s victory march
35. Ane Brun - Duets
36. Aimee Mann – One more drifter in the snow
37. Jhelisa – A primitive guide to being there
38. Carla Bozulich - Evangelista
39. Alana Levandoski – Unsettled down
40. Trijntje Oosterhuis – The look of love
41. Nouvelle Vague – Bande a part
42. The Little Willies – The Little Willies
43. Paula Frazer – Leave all the sad things behind
44. Bic Runga - Birds
45. Nellie Furtado - Loose
46. Sandi Thom – Smile ... it confuses people

Ricco van Nierop