• Filmweek 7 2010
  • Titel: An Education, My Queen Karo, The Hurtlocker
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 11/02/2010
  • Datum bespreking: 11 Februari 2010


Afl. 7: Twee meisjesdrama's en een idioot spannende mannenfilm

Deze week nieuw in de bios: een mooi meisjesdrama waar geliefd schrijver Nick Hornby iets mee van doen heeft (An Education), een mooi meisjesdrama, waarvoor regisseuse Van den Berghe uit haar krakersjeugd putte (My Queen Karo) en een on-kritische, maar erg spannende oorlogsfilm, die verrassend veel Oscars-nominaties op zak heeft (The Hurt Locker).

An Education - Lone Scherfig
Cast: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard Release: 11-02-2010

Na A Single Man is dit al het tweede sfeervolle, mooi vormgegeven, goed vertelde drama dat zich begin jaren ’60 afspeelt. Voor liefhebbers van schrijver Nick Hornby is het misschien wel even wennen. Zijn naam wordt immers als aanbeveling vetgedrukt bij An Education. Na Fever Pitch (voetbalfan met privé-problemen), High Fidelity (muziekfan met privé-problemen) en About a boy (onvolwassen man komt door jochie in privé-problemen) staat er in An Education echter geen man centraal maar een meisje van 17. Hornby baseerde dit scenario dan ook niet op zijn eigen leven of op zijn eigen boek, maar op de memoires van een Britse journaliste.

Jenny zit op een strikte meisjesschool en moet altijd netjes haar huiswerk maken, zodat ze naar de universiteit van Oxford kan. Niet om slim te worden. Nee, haar ouders zien Oxford als de perfecte plaats om een goede huwelijkskandidaat te vinden. Voor het zover is, ontmoet ze echter al een charmante man (mooi rol van Peter Sarsgaard). Hij is twee keer zo oud en leert haar de ‘echte’ wereld kennen. Geen schoolboeken, huiswerk en sullige schooljongens meer, maar dansen in bars, praten over kunst en vrijen op haar verjaardag. An Education is een mooi portret van een vrijgevochten meisje in het Londen van begin jaren ’60. Het Hornby-element zit vooral in de goede mix van drama en humor. De 24-jarige actrice Carey Mulligan weet perfect de breekbaarheid, de verlangens, de angst en de durf van het jong-volwassen meisje over te brengen.

My Queen Karo – Dorothée van den Berghe
Cast: Anna Franzsika Jaeger, Deborah Francois, Maria Kraakman Release: 11-02-2010 + IFFR

De tienjarige Karo vertrekt met haar ouders uit België om in Amsterdam in een kraakpand/commune te gaan wonen. Haar vader trekt een witte streep op de vloer om haar kamer te markeren in het grote nieuwe huis. Verder is alles van iedereen in huis, uit principe. Inclusief haar vader, die de vrije liefde praktiseert. Karo en haar moeder laveren tussen hun eigen gevoel en het gemeenschapsgevoel in. Met veel lol, protestmarsen, revolutie-vergaderingen, verdriet, ruzies en bitterheid als gevolg.

My Queen Karo geeft een tijdsbeeld van de jaren ’70, waarin grootse, volwassen idealen niet altijd overeen kwamen met het ideaal van kinderen. Door de focus bij Karo te plaatsen (filmmaakster Van den Berghe baseerde de film op eigen ervaringen als kind) komen de verschillen soms wrang over. Karo is duidelijk kind van de rekening.

Van den Berghe – bekend van Meisje (2002) – levert met deze film meer dan een mooi tijdsbeeld af. My Queen Karo is voornamelijk een goed drama over een kind, gezien door de ogen van dat kind.

The Hurt Locker – Kathryn Bigelow
Cast: Jeremy Renner, Anthony MacKie Release: 11-02-2010

Het meest in het oogspringende detail aan de Oscarnominaties van dit jaar is dat de drie films met de meeste kansen de minste sterren herbergen. Inglourious Bastards (8 nominaties) telt 1 Hollywoodster (Pitt), Avatar (9 nominaties) telt enkel een bijna vergeten ster (Weaver) maar zal door zijn grootheid vast wel nieuwe sterren maken. Ook The Hurtlocker (9 nominaties) telt zo goed als geen bekende namen (ja, Guy Pearce en Ralph Fiennes in bijrollen). Er is nog iets aan de hand met deze film over de Irak-oorlog: in Nederland zou hij in eerste instantie rechtstreeks op DVD uitgebracht worden – onbegrijpelijk als je nominaties (en eerdere prijzenregen) bekijkt. Nu is de film in vijf steden te zien. The Hurt Locker is een opmerkelijke oorlogsfilm omdat hij niet zoals recente Amerikaanse Midden-Oosten-oorlogsfilms kritisch kijkt naar het wel of niet mogen ingrijpen, politieke en/of oliebelangen en de burgerslachtoffers (Syriana, Kingdom). Ook focust The Hurt Locker zich niet op drama van de thuiskomende soldaat, waar de laatste jaren veel goede films over gemaakt zijn (Brothers, Valley of Elah, Stop-loss).

In Bigelow’s film spelen al die zaken wel mee op de achtergrond, maar op de voorgrond draait alles om het dagelijkse werk van een stel soldaten van de explosieve opruimingsdienst in Irak. James (Jeremy Renner) is gefascineerd door bommen en ontstekingsmechanismen en door de inventiviteit van Irakese bommenmakers. Daarom neemt hij veel risico’s bij het ontmantelen van straatbommen. Zijn collega’s zijn het niet altijd eens met zijn roekeloze aanpak. In feite laat de film weinig meer zien dan een paar zenuwslopende ontruimingsoperaties. Met als resultaat een on-kritische, maar zeer spannende oorlogsfilm waarvan je na afloopt je denkt: gelukkig zijn er idioten die dit werk willen doen, maar ze zijn wel gek dat ze het doen.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van FILM 2010:
6: International Film Festival Rotterdam - Editie 2010
5: The Imaginarium of Doctor Parnassus
5: A Single Man (IFFR '10)
4: Fantastic Mr. Fox (IFFR '10)
4: Un Prophete (IFFR '10)
4: Bad Lieutenant (IFFR '10)
3: A Serious Man
3: Triangle
3: The Girl Who Played With Fire
2: Where the wild things are
2: Up in the air
2: Humpday
2: The Fourth Kind
1: The Men who stare at goats
1: Sherlock Holmes