Geen Alt-J, Swans, Jack White of Frank Ocean in dit jaaroverzicht. Hoe goed hun albums ook, bij Chicksinger zijn enkel zangeressen toegestaan. Het levert een veel betere lijst op, luister zelf maar naar de bijgeleverde spotify-playlist. Met enkele comebacksgirls en debutanten en dit jaar opvallend weinig Nederlandse dames. De singer-songwriters scoren wederom weer bovenaan: Beth, Ani, Rachael, Antje, First Aid Kit, Fiona, Phantom Limb, Kathleen, Lianne, etc.

Eerste keer
2012 was het jaar van de eerste keer. Voor de eerste keer zag ik enkele oude favorieten live. Na 25 jaar bewonderaar te zijn, zag ik Leonard Cohen optreden (Olympisch Stadion) maar die past niet in dit Chicksinger-jaaroverzicht; na 15 jaar eindelijk Beth Orton (Crossing Border) eens gezien en na zeven jaar Rachael Yamagata (Rotown). Drie hoogtepunten qua concerten van 2012.

Comebacks
Wat Chicksinger-cd’s was dit ook het jaar van de comebacks, de een wat langer dan de ander. Gossip, Regina Spektor, Antje Duvekot en Dayna Kurtz deden maar drie jaar over een nieuw album, maar Yamagata, Di Franco, Hannigan en Morissette hadden vier jaar nodig, Patti Smith nam vijf jaar de tijd, terwijl Beth Orton zes jaar verdwenen leek en Fiona Apple zelfs zeven sabbatsjaren nam. In dat laatste geval is het niet eens vreemd: in haar 18-jarige carrière bracht ze maar vier albums uit. Net zoveel als Cowboy Junkies de afgelopen twee jaar uitbrachten. Waarmee zij hun sterke Nomad-series completeerden.

Opvallends
Phantom Limb en Alabama Shakes waren nieuwe namen voor mij, beide bands leggen een link tussen Americana en soul, waarbij de Shakes het rauwer aanpakken en de Limbs iets betere songs hebben. Twee andere, al bekende, bands braken dit jaar definitief door: The XX met hun navelstaren-in-de-slaapkamer-muziek en First Aid Kit met hun volwassen klinkende, van Bright-Eyes-geleende opzwepende folk. Debutant van het jaar is Lianne la Havas met haar, bij Erikay-Badu afgekeken soulmuziek.

Nederlands
In de lage landen kwamen weinig zangeressen met nieuw werk. Miss Montreal blijft iets teveel in de middelmatige pophoek hangen om mijn eindlijst te halen. Zelfs Anneke van Giersbergen redde het maar net met haar tegenvallende Everything’s changing. Live blijft ze overigens ijzersterk. De kleine verrassingen komen van enkele debutanten; Kris Berry met een soulvol album dat moeilijk van je ipod te deleten is, Yori Swart met goede singer-songwriter-muziek en Carice van Houten met een afwisselende indie-plaat.

Tegenvallers
Veel tegenvallers op de plek waar indie en dansbare pop elkaar ontmoeten. De tweede albums van zowel Astroid Galaxy Tour als The Ting Tings vielen tegen. Ook Santigold weet niet meer met een heel album te overtuigen. Marina & The Diamonds houden de schade nog beperkt, maar de echte grote tegenvaller is Gossip. Hun vorig album, Music for men, was één van de beste van 2009, maar Joyfull noise is lang zo goed niet. In een geheel ander genre maakte Dayna Kurtz een teleurstellende plaat vol slaperige bluescovers, daarmee gaat ze haar vriendin Norah Jones achterna: prachtige stem, suffe songs.

Singer-songwriters
De lijst spreekt voor zich, in de top staan heel wat makers van goed geschreven luisterliedjes. Singer-songwriter-muziek is strikt genomen geen genre, maar muziekliefhebbers weten waar ze aan toe zijn bij die term. De besten leverden weer eens hele goede albums af; Beth Orton, Ani di Franco, Antje Duvekot, Fiona Apple, Lisa Hannigan, Kathleen Edwards, Regina Spektor en ook Patti Smith weer eens. Rachael Yamagata kwam in januari met haar eerste eigen beheer album, Chesapeake, maar bracht afgelopen maand ook nog een gratis te downloaden mixtape en een EP uit. Goede muzikanten laten zich nergens door afleiden en maken gewoon nog mooie muziek.

MEESTERLIJK
1. Beth Orton - Sugaring season
2. Ani di Franco - Which side are you on?
3. Rachael Yamagata - Chesapeake/Lost sessions/Heavy weight
4. Antje Duvekot - New Siberia
5. First Aid Kit – The Lion's roar
6. Fiona Apple – The Idler Wheel is wiser than the driver ...
7. Lisa Hannigan - Passenger
8. Phantom Limb – The Pines
9. Kathleen Edwards - Voyageur
10. Lianne La Havas - Is your love big enough?

MOOI
11. Regina Spektor - What we saw from the cheap seats
12. Patti Smith - Banga
13. Cowboy Junkies - Nomad series, volume 4: The Wilderness
14. Alabama Shakes - Boys and girls
15. Gossip - Joyfull noise
16. The XX - Coexist
17. Yori Swart - Yori Swart
18. Carice van Houten - See you on the ice
19. St. Vincent & David Byrne - Love is giant
20. Bat for Lashes – The Haunted man
21. Kris Berry - Marbles
22. Martha Wainwright - Martha come home to mama
23. Liz Green – Oh, Devotion
24. Julia Stone - By the horns
25. Laura Gibson – La Grande

MWAO
26. Joss Stone - Soul Sessions, volume 2
27. Sierra West - Hold your fire
28. Dayna Kurtz - Secret canon, volume 1
29. Tamaryn - Tender new sign
30. Marina & The Diamonds - Electra
31. Aimee Mann - Charmer
32. Sinead O’Connor - How bout I be me (& you be you)
33. Bettye LaVette - Thankfull 'n' thoughtfull
34. Lindi Ortega – Cigarettes & Truckstops
35. Santigold - Master of my make-believe

MAGER
36. Anneke van Giersbergen - Everything's changing
37. Alanis Morissette - Havoc & bright lights
38. Ting Tings - The sounds from nowheresville
39. Speech Debelle – Freedom of Speech
40. Astroid Galaxy Tour - Out of frequency
41. Jesca Hoop – The House that Jack built
42. Amanda Palmer & Grand Theft Orchestra - Theatre is evil
43. Pink - Truth about love
44. Norah Jones - Little broken hearts
45. Lana del Rey - Born to die

Over enkele van bovenstaande cd's vindt u hier recensies.

Luister liedjes!
De spotify-playlist bevat 65 tracks en haalt van de beste albums meerdere nummers en van mindere albums een enkele track (maar meestal toch wel weer een goede song!). De volgorde is die van de jaarlijst en kent dus her en der wat brute overgangen. Laat je daar niet door weerhouden: luister liedjes! (en ontdek de twee prachtige Neil Young-covers – en dat in een jaar dat Young zelf twee tegenvallende albums maakte).

Ricco van Nierop


Relevante recensies op de Recensent:
Chicksinger - 2011 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2010 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2009 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2008 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2007 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2006 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2005 (jaaroverzicht)
Chicksinger - 2004 (jaaroverzicht)
Robinson's Collectie - 2003 (jaaroverzicht)