print deze recensie

Verslavende filmpjesTitel: Coffee & cigarettes
Regisseur: Jim Jarmusch
Hoofdrolspeler(s): Roberto Benigni, Steve Buscemi, Cate Blanchett, Bill Murray, Tom Waits, Steve Coogan
Datum bespreking: 15-11-2004
 
Coffee and cigarettes

Van sigaretten heb ik al jaren tabak en om koffie maal ik niet. Maar films kan ik niet genoeg zien. Zeker die van het merk Jarmusch. Onder deze naam verschenen de laatste 20 jaar de films Stranger than paradise (1984), Down by law (1986), Mystery train (1989), Night on earth (1991), Dead Man (1995) en Ghost dog (1999). Meestal geestig maar altijd interessant en stijlvol. Tussen al deze films door nam Jarmusch korte scènes op. Deze zijn nu verzameld onder de noemer Coffee and cigarettes. Een soort grootverpakking vol met je favoriete tussendoortjes. Ook al kick je niet op nicotine of cafeïne.

Jim Jarmusch nam de korte filmpjes op tussen 1986 en 2003. Doordat ze in chronologische volgorde voorbij komen, is goed te zien hoe Jarmusch zich als filmmaker en schrijver heeft ontwikkeld. Waar het in het begin vooral flauwe voor-de-hand-liggende grappen zijn, maken die later plaats voor meer droogkomische en hilarische scènes. Zoals de titel al doet vermoeden, zijn de belangrijkste motieven in alle filmpjes de koffie en tabak die er genuttigd wordt. Of expres niet genuttigd wordt. Daarnaast komen er in de laatste filmpjes nog wat verwijzingen naar eerdere verhaaltjes voor. Maar daarmee houdt het onderlinge verband op. Alhoewel? Ontdek het zelf in deze zeer smakelijk film:

Strange to meet you
Synopsis: Steve Wright en Roberto Benigni vinden dat koffie en sigaretten het goed doen samen. Steve wil niet naar zijn tandartsafspraak, maar Roberto heeft daar wel een oplossing voor en gaat in zijn plaats.
Commentaar: grappig, flauw, goede haardossen.

Twins
Synopsis: The Evil Twin (Cinque Lee) en The Good Twin (Joie Lee) zijn het voortdurend oneens. De ober (Steve Buscemi) komt tussenbeiden en vertelt het verhaal over de tweelingbroer van Elvis, die jaren lang zijn plek innam.
Commentaar: grappig, flauw, goede haardossen.

Somewhere in California
Synopsis: Tom (Tom Waits) vertelt Iggy (Iggy Pop) van zijn bijbaan als dokter. Iggy is blij gestopt te zijn met roken en begint weer. Tom is verbaasd dat de jukebox geen Iggy-liedjes heeft.
Commentaar: grappig, droogkomisch, goede haardossen. Daarnaast is de bezetting fantastisch, je zou een soort van typecasting verwachten als je Iggy Pop in de rol van Iggy Pop zet en Tom Waits in die van Tom Waits. Maar geen sprake van.

Those things’ll kill ya
Synopsis: Joe (Joe Rigano) kan niet geloven dat Vinny (Vinny Vella) nog steeds rookt. Vinny vindt dat Joe met cafeïne moet stoppen. Vinny Jr. (Vinny Vella Jr.) komt binnen en krijgt 4 bucks voor Japanse erwten.
Commentaar: niet zo grappig, flauw, vette haardossen.

Renée
Synopsis: Renée (Renée French) zit alleen in een koffietent een artikel te lezen over motoren. De ober (E.J. Rodriguez) geeft een ongevraagde refill. Renée boos, want de perfecte kleur en temperatuur van haar koffie is nu verpest.
Commentaar: grappig, droogkloterig komisch, niet terzake doende haardossen.


 

No problem
Synopsis: Isaach (Isaach de Bakolé) is blij dat zijn vriend Alex (Alex Descas) hem gebeld heeft, maar is bang dat er iets aan de hand is. Alex zegt van niet; ‘no problem’. Omdat hij blijft ontkennen, worden de angsten van Isaach alleen maar groter.
Commentaar: grappig, nergens flauw want sterke grap, haardossen; niet op gelet.

Jack shows Meg his Tesla coil
Synopsis: Jack (Jack White) heeft een Tesla coil nagebouwd en demonstreert deze aan Meg (Meg White) en vertelt daarbij over Tesla en zijn theorie over de wereld als klankkast. The Kitchen Guy (Cinque Lee) kijkt angstig toe.
Commentaar: niet zo grappig, wel zo kaal gespeeld, goede haardossen, zoals we gewend zijn van The White Stripes.

Cousins
Synopsis: Tussen filmpubliciteitspraatjes door ontmoet actrice Cate (Cate Blanchett) haar nicht Shelly (Cate Blanchett) in de lounge. Shelly is jaloers en krijgt van Cate een tas met make-up die voor de actrice niets waard zijn.
Commentaar: grappig, zeer stijlvol, goede haardossen. Cate Blanchett maakt haar eigen sterrenstatus op stijlvolle wijze belachelijk en zet daarnaast een leuke donkerharige Courtney Love neer.

Cousins?
Synopsis: Alfred (Alfred Molina) heeft Steve (Steve Coogan) uitgenodigd voor koffie en komt met een ontdekking dat de twee verre neven zijn en wil graag dingen (film maken, biertje?) met hem ondernemen. Coogan is niet erg enthousiast, tot hij een telefoontje krijgt.
Commentaar: zeer grappig, nergens flauw, ze hebben haar, maar de dialoog zit ervoor.

RZA, GZA & Bill Murray

Delirium
Synopsis: GZA (GZA) is verbaasd om te horen dat RZA (RZA) medicijnen heeft gestudeerd. Ze voelen zich beiden beter nu ze van de koffie over zijn gestapt op thee. Bill Murray (Bill Murray) oefent een volgende rol als ober en komt ze koffie brengen die ze weigeren. Hij drinkt dan zelf maar uit de pot. Hij hoest. RZA en GZA hebben daar wel een middeltje tegen.
Commentaar: uitermate grappig, superflauw, haar: kort, muts, muts. Twee nog levende leden van The Wu-Tang Clan brengen met Murray de meeste lachers op hun hand.

Champagne
Synopsis: Taylor (Taylor Mead) vertelt Bill (Bill Rice) dat hij zich voelt als een Mahler-compositie. Ze horen de muziek. Bill vertelt over Tesla en zijn theorie over de wereld als klankkast. Taylor stelt zich voor dat zijn koffie champagne is. Taylor beweert dat koffie en sigaretten geen gezonde lunch zijn.
Commentaar: mysterieus, beetje flauw, niet ter zake doende haardossen.

Oscar Krieger


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004