print deze recensie

Chicksinger


Titel: Mind body & soul
Artiest: Joss Stone
Label: S-curve / EMI
Datum bespreking: 04-10-2004
 
'These days it seems like there’s a lot of girls who sing and some of them are good and some of them are not.'
- Dan Bern in zijn ode Chick Singers

Krap een jaar geleden verscheen haar debuutplaat die officieel geen debuutplaat mocht heten. The Soul Sessions werd echter wel Joss Stone’s doorbraakplaat. En terecht; Joss zingt daarop soulcovers met gemak naar grote hoogten. De cd draait nog steeds op hoge rotatie op de redactie van Chicksinger. In feite zit nog niemand te wachten op een opvolger. Zeker niet één zonder die lekkere covers en met onbekend werk van de 17-jarige zangeres zelf. Maar ja, je schijnt de zangeressen te moeten smeden als ze heet zijn.

I’ve got the right to be wrong
My mistakes will make me strong
I’m stepping out into the great unknown
I’m feeling wings though I’ve never flown

Aldus de eerste song op Body mind & soul. Joss heeft net haar eerste stappen gezet in de grote wereld en weet dat fouten haar sterk maken. Eens kijken of dat laatste gaat lukken met deze cd. Een groot deel van de ploeg van haar eerste plaat is teruggekeerd; muzikanten Timmy Thomas, Little Beaver, Cindy Blackman, zangeressen/schrijvers Betty Wright, Angie Stone en producer Steve Greenberg. Aan het aantal namen per track te zien is deze groep alleen maar groter geworden (zie ik daar Nile Rodgers en is dat Beth Gibbons?). Qua sound zit het Joss-team al bij track 1 op het juiste spoor om daar niet meer vanaf te wijken. De gehele plaat klinkt lekker; de nu-soul sound grijpt logischerwijze terug op het vroege jaren 70 geluid, maar wendt alle hedendaagse middelen aan om het geheel te optimaliseren.

Mind Body & Soul

Op Body mind & soul voert naar verwachting Soul de boventoon. Deze wordt echter veelvuldig gemengd met motowngeluiden (Don’t cha wanna ride). Of met gospelkoren (het met Beth Gibbons van Portishead geschreven Killing time en het heerlijk over the top-nummer Security). En zelfs reggae (Less is more) komt voorbij. De soul zelf is vaak klassiek met soms vernuftige arrangementen van strijkers, die op de achtergrond gewoon hun eigen gang gaan, zoals in Sleep like a child. Maar klinkt in de pakkende single You and me, of in Snake & ladders modern en heftig. Spoiled schreef Joss met haar lief (Beau) en diens vader, de beroemde songwriter Lamond Dozier. De song toont aan dat Joss naast de soulvolle en de lieflijke songs ook het commerciële werk vol krachtige uithalen aan kan.


 

De cd is Copy controlled (handig om te weten voor degenen die daar niet tegen kunnen), alleen weet Joss dat zelf nog niet getuige haar tekst in Understand: ‘I keep our song on repeat / on my Ipod, even when I sleep.’ Flauw natuurlijk deze verwijzing, want ondertussen is Understand wel een pracht van een liefdesliedje, dat zijn weg sowieso wel zal vinden naar de oren van degenen die willen horen.

Joss Stone zal niet sterker worden door de fouten die ze met haar eerste echte cd maakt. Simpelweg omdat ze geen fouten maakt. De dame is al op volle sterkte. Dankzij haar twee cd’s is Joss Stone de ontdekking van 2004, waarbij ze zich direct kan meten aan het betere werk van haar nu-soul collega’s Alicia Keys en tante Angie.

Ricco van Nierop Illustratie: Gerard Monster

Chicksingers 2004, in juiste volgorde:
01. The Dresden Dolls - The Dresden Dolls
02. Dayna Kurtz – Beautiful yesterday
03. Joss Stone – The soul sessions
     Joss Stone / Body mind & soul
04. Ani di Franco – Educated guess
05. Alanis Morissette – So-called chaos
06. Ane Brun – Spending time with Morgan
07. Sarah Bettens – Go
08. Amy Winehouse – Frank
09. Lorna Hunt – Sentimental bedlam
10. P.J. Harvey – Uh huh her
11. Angie Stone - Stone love
12. Ricky Koole – Who’s Suzy?
13. Norah Jones – Feels like home
14. Jolie Holland – Escondida
15. Powderblue – Powderblue
16. The Riplets – Love special delivery boy
17. Avril Lavigne - Under my skin
18. Zap Mama - Ancestry in progress
19. Tété Alhinho – Voz
20. Ruthie Foster – Runaway soul
21. Ilene Barnes - Time
22. Trijntje Oosterhuis – Strange fruit
23. Fefe Dobson - Fefe Dobson
24. Katie Melua – Call off the search


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004