• Wat: Chicksinger Jaaroverzicht
  • Jaar: 2007
  • Datum bespreking: 25 December 2007

Chicksinger 2007: Amy, Ani en Alela


Een jaar samenvatten heeft iets idioots: de wereld stopt niet op 31 december. En de hier besproken zangeressen begonnen ook niet met zingen op 1 januari. Een goed voorbeeld van deze idiote lijstjesmanie is dè zangeres van 2007: Amy Winehouse. Met haar geweldige plaat Back to black en vele roddelverhalen beheerste ze de media. Maar in het Chicksinger jaaroverzicht van 2007 komt Winehouse niet voor: haar plaat is al van 2006. Wel aandacht voor veel Nederchicks, comebackchicks, hippe chicks en vreemde vogels. Ook zonder Winehouse was 2007 een mooi jaar vol met eigenzinnige zangeressen.

Nederchicks
Wat een druk jaar zeg! Mooie degelijke opvolgalbums van Charlie Dée, Stevie Ann, en Anouk. Ietwat tegenvallende platen van Krezip, Ellen ten Damme en Sarah Bettens. En verrassende debuten van Lady Angelina, Eva, Soccer Committee en Agua de Annique. Meest opvallende zangeres van de lage landen is echter Pien Feith, die niet alleen haar volwaardige debuut (The wilderness sound) uitbracht, maar ook in het project In a cabin with… stapte en eruit kwam met een sterk improv-album getiteld Neonbelle.

Comebackchicks
Na zeven jaar stilte was Joni Mitchell terug. Maar zitten we wel te wachten op de grote inspirerende zangeres van de jaren ’70? Het was eigenlijk wel goed zo. Kwalitatief valt er niet zoveel op Shine aan te merken, maar de plaat geeft geen reden om opnieuw geïnspireerd te raken. Interessanter zijn de cd’s van Suzanne Vega, Tracy Thorn en Rickie Lee Jones. Deze zangeressen op leeftijd leveren sterke songs af in overbekende stijl. Daarnaast is ook Björk terug van niet echt weggeweest. Na een reeks experimentele albums, is ze met Volta terug met pure popmuziek.

Hippe chicks
De echt interessante zangeressen van dit moment schrijven hun eigen songs en laveren met gemak tussen akoestische en elektronische instrumenten. Ze laten zich ook door allerlei muziekstijlen beïnvloeden. Alicia Keys, Mary J. Blige, Joss Stone en Jill Scott die naar R&B en oude soul luisteren. The Noisettes en The Gossip die Janis Joplin en The White Stripes als voorbeelden hebben. Kate Nash, KT Tunstall, Erin McKeown, Alela Diane, Coco Rosie, Feist en Julie Doiron die naar oude jazz en folk hebben geluisterd, maar dit vermengen met moderne klanken en vreemde elektronica-geluiden. Vooral Alela Diane, met haar Dayna Kurtz-achtige sound, leverde een sterk album af.

Chick Tips
Traditiegetrouw levert de Grote Prijs-winaar in de categorie Singer-songwriter een mooie belofte op voor de komende tijd. Zo waren daar de afgelopen jaren Marike Jager, Charlie Dée, Roosbeef en Signe Tollefsen (publieksprijs). Afgelopen maand werd Leine de winnares, een zangeres die eerder als duo Kirke al van zich liet horen en ook al een solocd uitheeft. Daarnaast zie ik de komende tijd uit naar de tweede cd van Marike Jager, naar de volledige cd van het Australische duo Angus & Julia Stone en naar meer werk van beginnende artiesten als Johnny’s landing en Eveline de Bruin.

Ani di Franco bovenaan?
In onderstaande lijst zou eigenlijk Ani di Franco bovenaan moeten staan. Haar Reprieve uit 2006 heb ik in 2007 grijs gedraaid. Daarnaast gaf ze het beste concert van het jaar in oktober in de Melkweg. Tot slot is haar laatste release Canon zonder twijfel het beste album van 2007. Dat is echter een verzamelalbum, wat geen eerlijke concurrentie is ten opzichte van al die andere reguliere albums.

01. Alela Diane – Pirate’s gospel
02. Coco Rosie – The adventures of Ghosthorse & stillborn
03. KT Tunstall – Drastic Fantastic
04. Erin McKeown – Sing your sinners
05. Feist – The Reminder
06. Charlie Dée – Love your life
07. Alicia Keys – As I am
08. Soccer Committee – sC
09. Agua de Annique – Air
10. Kate Nash – Made of bricks
11. Ani di Franco – Canon
12. Björk – Volta
13. In a cabin with… Neonbelle
14. Pien Feith – The Wilderness sound
15. Anouk – Who’s your momma
16. Joss Stone – Introducing ...
17. The Gossip – Standing in the way of control
18. Julie Doiron – Woke myself up
19. Suzanne Vega – Beauty & crime
20. Macy Gray – Big
21. The Noisettes – What’s the time, Mr. Wolf?
22. Kristin Hersh – Learn to sing like a star
23. Roisin Murphy – Overpowered
24. Angus & Julia Stone – Heart full of wine EP
25. Eva – Metamorphoses (link naar interview)
26. Lady Angelina – C’est quoi l’amour
27. Mary J. Blige – Growing pains
28. Stevie Ann – Closer to the heart
29. Sarah Bettens – Shine
30. Tracy Thorn – Out of the woods
31. Katarina – Walk with me
32. Johnny’s Landing – Johnny’s Landing EP
33. Roosbeef – Roosbeef
34. Krezip – Plug it in
35. Jill Scott – The Real thing, Words & sounds, volume 3
36. Rilo Kiley – Under the blacklight
37. Rickie Lee Jones – The Sermon on Exposition Boulevard
38. Projekt 67 – You give me music
39. Alison Kraus & Robert Plant – Raising sand
40. The Raveonettes – Lust, lust, lust
41. Avril Lavigne – The best damn thing
42. PJ Harvey – White chalk
43. Joni Mitchell - Shine
44. Ellen ten Damme – Impossible girl
45. Jessica Bailiff – Old things
46. Beyonce – Wishing on a star
47. Nora Jones – Not too late
48. Silje Nergaard – Darkness
49. Britney Spears – Black out
50. Christina Aguilera – My kind of Christmas

Ricco van Nierop


Alle 90 afleveringen van Chicksinger over 150 cd's en de jaaroverzichten van de afgelopen 5 jaar zijn hier te lezen.