• Artiest: The Gossip
  • Titel: Standing in the way of control
  • Label: Kill Rock Stars
  • Datum bespreking: 10 Juli 2007

Dijk van een stem


In Engeland wordt elke jongste band een hype, met dank aan de NME. Een van de laatste hypes is die rond de Amerikaanse band The Gossip. Een band die punkmuziek maakt en prima in het rijtje The Yeah Yeah Yeahs, Juliettte & The Licks en The Noisettes past. Opvallend is wel aan deze hype dat het ditmaal niet gaat om bleke Engelse jongetjes van 18 die geniale muziek maken. Nee, drumster Hannah Blilie, gitarist Brace Paine en zangeres Beth Ditto komen uit de VS en zijn al een tijdje bezig. Niks nieuws, niks geen hype. Of toch maar eerst naar de muziek luisteren?

‘Standing in the way of control’ was als single en tekst de aandachttrekker van het album. Een tekst gericht aan de Amerikaanse regering die het huwelijk niet wilde openstellen voor homo’s en lesbo’s. Beth Ditto zet in het stevige nummer een keel op die sterk doet denken aan die van Janis Joplin. Ze zingt echter geen bluesrock, maar punk. Maar, net als Joplin, met haar hart op de juiste plaats.

De punk van het trio is behoorlijk poppy, met zeer heldere drums en gitaren. Ze maken geen rommelige rafelpunk. De vergelijking met Juliette & the Licks komt aardig in de buurt. Met het verschil dat Juliette Lewis dankzij veel overtuiging haar zwakke stem weet te compenseren en dat Beth Ditto niets te compenseren heeft. Ditto heeft gewoon een dijk van een stem. Een dijk die ze ook goed weet in te dammen, als dat voor een ballad nodig is. ‘Coal to diamonds’ is zo’n rustige track, waarop de drie bandleden gas terugnemen en vooral Ditto laat horen goed te kunnen zingen. ‘Dark lines’, de andere ballad op het album, doet sterk denken aan ‘Fever’, de klassieker van Peggy Lee. Met een zeer minimale begeleiding van een voortdurend aanwezige bas en een af en toe zeer spooky opduikende piano, vraagt Beth zich fluisterend af waarom zij degene is die wallen onder haar ogen krijgt van het feesten, ruziën en treurig zijn. Why me?

De rustige songs zijn gelukkig enkel ter afwisseling van de snelle punkliedjes. Want songs als ‘Y’r mangled heart’ en ‘Holy water’ zijn pakkend en worden sterk gespeeld en gezongen. Als Janis Joplin nu zou leven en een plaat met The White Stripes zou opnemen, zou die klinken als Standing in the way of control. Niet voor niets een hype dus, deze Gossip. Alleen een beetje laat, aangezien de band al aan album drie toe is en al acht jaar bestaat. Zij hebben niet stilgezeten, maar de hypewatchers van NME en ondergetekende van Chicksinger wel.

Ricco van Nierop

Eerdere Chicksingerafleveringen vindt u hier.