• Titel: Everwood
  • Bedenker: Greg Berlanti
  • Hoofdrollen: Treat Williams, Gregory Smith, Emily VanCamp, Vivian Cardone, e.a.
  • Looptijd: 1997-2003
  • Datum bespreking: 12 Juni 2006

Familiedrama
met scherpe randjes


De kogel is door de kerk. Het vierde seizoen van de Amerikaanse televisieserie Everwood zal het laatste zijn. Het verhaal van vader Andy, die na het overlijden van zijn vrouw met zoon Ephram en dochter Delia de rust zoekt in het pittoreske plaatsje uit de titel, zal – zo is de kijker beloofd – een afgerond einde kennen. Toch is het jammer dat deze sterke serie niet de kans heeft gekregen langer door te gaan.

Everwood is een familiedrama, een genre waarbij de gedachten van velen zullen afdwalen naar moralistische verhaaltjes, oubollige, EO-achtige taferelen en wijze levenslessen voor de losgeslagen jeugd. De premisse belooft wat dat betreft weinig goeds: een gezin uit New York komt zichzelf zoeken in een klein stadje waar een langzamere, wellicht wat ouderwetsere manier van leven nog de boventoon voert. Het risico van een tweede 7th Heaven (het succesvolle moralistische drama dat in Amerika voor Everwood werd uitgezonden en zich ook in een soortgelijk stadje afspeelt), ligt dus op de loer.

Gelukkig blijken die zorgen al snel ongegrond. De bewoners van Everwood zijn gelaagd, faalbaar en menselijk. Verkeerde keuzes worden gemaakt, onderlinge verhoudingen komen regelmatig onder druk te staan en er zijn – gedurfd voor een dergelijke serie – hele gedeelten waar één of meerdere hoofdpersonages (tijdelijk) volkomen onsympathiek lijken. Levens worden onderbroken door ziektes, verslavingen en/of sterfgevallen, relaties veranderen en ontwikkelen en het drama wordt gedreven door de personages en hun innerlijke belevingswereld.

De serie lijkt daardoor op ‘het echte leven’, maar dan wél in een setting die maar weinigen bekend zal voorkomen. Zoals te verwachten valt, speelt Everwood daarom af en toe met zijn aanstekelijk charmante omgeving en botsen de ‘moderne’ New Yorkers met hun lossere moraal hier en daar op amusante wijze met de ‘plattelandsinstelling’ van de inwoners van het pittoreske stadje. Hoewel de grens af en toe gevaarlijk dichtbij lijkt, wordt de serie gelukkig nooit belerend en voordat je het weet heeft de charme je zó te pakken, dat je nog maar één ding kunt denken: woonde ik maar in Everwood!

Bij een dramaserie die drijft op confrontaties, persoonlijke relaties en emotionele momenten, zijn het script en de acteurs ontzettend belangrijk. Het is daarom goed dat de gebeurtenissen in de serie omlijst worden door krachtige dialogen. Of het nu de nét niet cheesy voice-overs aan het begin en eind van de aflevering zijn, of de soepel van de tong rollende, spitsvondige uitspraken van zoon Ephram (vele malen wijzer dan z’n leeftijd zou doen vermoeden), aan alles is te merken dat er een schrijversteam met gevoel voor taalritme aan het roer staat. De enorm sterke cast (zelfs de jonge mensen) zorgt er vervolgens voor dat de gebeurtenissen in het stadje overtuigend neergezet worden, zodat je geen moment hoeft te twijfelen aan de oprechtheid van wat zich op het scherm afspeelt.

Everwood is een familiedrama met een scherp randje. Het weet met z’n unieke, gelaagd neergezette personages, mooie dialogen, krachtig acteerwerk en ontzettend charmante setting te overtuigen. Helaas gaat de release op dvd tot nu toe nogal moeizaam. Desondanks loont het zéker de moeite deze verrassende serie eens een kans te geven.

George van Hal

Het vierde seizoen van Everwood wordt op zaterdagavond om 19:35 uitgezonden bij net 5. Het eerste seizoen is uit op dvd, maar is uitsluitend via import (R1) te verkrijgen. Er zijn nog geen plannen voor een Europese release.

Lees ook de vorige TV-serie-recensie:
Joss Whedon - Buffy the vampire slayer