• Artiest: Angus & Julia Stone
  • Titel: A book like this
  • Label: EMI / Independent
  • Datum bespreking: 11 Maart 2008

De nieuwe Stones


Er zijn geen strikte toelatingseisen om geselecteerd te worden voor deze rubriek. In Chicksinger behandel ik in eerste instantie interessante eigenzinnige zangeressen. Bands met allemaal mannelijke muzikanten en een zangeres zijn ook welkom. Ik heb zelfs ooit overwogen Anthony & the Johnsons toe te laten, tot ik erachter kwam dat het een man was die zo prachtig zong. De Australische zangeres Julia Stone was alleen ook al zeer welkom geweest, maar ze neemt haar broer Angus mee. Voor de gezelligheid. En voor de samenzang.

Broer en zus Angus & Julia Stone zijn geen familie van Sly, Joss, Angie of van Keith & Mick. Toch groeien ze met muziek op. Hun moeder luistert naar Janis Ian en hun vader heeft alle liedjes van The Beatles en The Eagles geschreven. Althans, dat laatste dachten de kleine broer en zus. Vader speelde in een coverband en pas jaren later, toen zijn kinderen de oude platen beluisterden ontdekten ze dat hun vader niet de schrijver was van al die leuke liedjes die hij altijd speelde. Deze grappige anekdote verklaart in ieder geval waarom aan alles is te horen dat broer en zus Stone muzikaal zijn.

Angus & Julia Stone maakten in 2006 en 2007 drie EP’s (Chocolate & cigarettes, Heartfull of wine en The beast). Bij elkaar opgeteld (of achter elkaar gezet op de mobiele speler) zouden deze al een zeer goed debuutalbum opleveren. Maar nu is er A book like this, die ze zelf ook presenteren als hun debuutcd. De getekende hoes geeft al de sprookjesachtige, lieve sfeer weer, die ook in de muziek zit.

In de meeste songs neemt Julia de leadvocalen op zich. Ze heeft een stem die doet denken aan Jolie Holland en Leslie Feist. In combinatie met de zachtaardige folk die de Stones maken klopt de link met Holland en Feist ook wel. Op de tracks waar Angus goed naar voren komt, klinkt een gelijksoortige zachtaardige folkstem. Het zijn niet voor niets broer en zus, want samen klinkt het altijd goed. De composities zijn goed verzorgd en bijna allemaal betrekkelijk kaal gearrangeerd. Gitaren, drums en piano’s komen voorbij, maar altijd in de dienende rol ten opzichte van de zang. Behalve dan op die ene georkestreerde song (‘Another day’), waar de begeleiding de overhand neemt.

A book like this is een cd voor de moderne folkliefhebbers. Helder, luchtig en goed verzorgd. Zus en broer hebben een voorzichtige eerste stap gezet. Het mag in de toekomst best iets ruiger, maar voorlopig koester ik dit mooie luisteralbum.

Ricco van Nierop

Eerdere Chicksingerafleveringen vindt u hier.