• Artiest: Bic Runga
  • Titel: Birds
  • Label: BMG
  • Artiest: Dayna Kurtz
  • Titel: Another black feather
  • Label: Munich
  • Datum bespreking: 24 Januari 2006


Als artiesten even de tijd nemen na hun doorbraakplaat, kan dat voor de muziekliefhebber ook geen kwaad. Dat Ryan Adams per jaar drie platen uitbrengt, is toch voor niemand leuk. Begin je net een beetje gewend te raken aan het nieuwe werk, is het al weer oud. Dayna Kurtz brak drie jaar terug door met Postcards from Downtown, kwam daarna met een cover-cd en is nu terug met nieuw werk. Bic Runga’s doorbraak aan deze kant van de wereld kwam ook drie jaar terug, waardoor ik haar zo goed als vergeten was. Met verse oren maak ik opnieuw kennis met twee onvergelijkbare zangeressen.


Bic Runga – Birds

De hernieuwde kennismaking met Bic Runga, de wereldster uit Nieuw-Zeeland, is geen beste. Na twee liedjes van haar nieuwe plaat Birds, ga ik ernstig aan mijn vroegere zelf twijfelen. Vond ik dit zo’n geweldige zangeres ten tijde van haar cd Beautiful Collision? Ik durf haast het scheldwoord Katie Melua in de mond te nemen, ter vergelijking. Ik herlees mijn vorige recensie, waarin nog leuk vergeleken werd met de vroege Cardigans. Ik beluister haar vorige plaat en bemerk het verschil. Beautiful Collision staat vol met wonderschone melodieën, lievig gezongen door een Nina Persson-achtige stem. Die stem is gebleven, maar de mooie melodieën zijn ver te zoeken op Birds. Minstens de helft van de song jengelt de muzak door de warenhuisliften. Slechts twee keer spits je je oren voor een gloedvolle melodie. ‘It’s allright’ en ‘No crying no more’ blijven op een positieve manier in je geheugen hangen.

Als dan eindelijk de slottrack klinkt, komt Bic ook nog eens aanzetten met een combi-ripoff van Sam Brown’s ‘Stop’ en Lou Reed’s ‘Perfect day’. Niet voor niets heet de song: ‘It’s over’.


Dayna Kurtz – Another Black Feather

Die verse oren van mij kunnen niet voorkomen, dat ik bij voorbaat al denk dat de nieuwe Dayna Kurtz weer geweldig zal zijn. Another Black Feather begint met handgeklap, alsof Kurtz goed naar haar leerling KT Tunstall heeft geluisterd, die om de haverklap in haar handen staat te klappen. Het geklap vormt samen met een gitaar en wat drums voor de begeleiding bij ‘From the bottom up’, een up-tempo bluesliedje met destructieve liefdespoëzie: I found love but where’s my heart/They love you from the bottom up/Your head comes all apart.


‘Nola’ is een typische Kurtz-song, van het rustige begin tot het meeslepende refrein. Als de song op gang komt, gooit Dayna alles eruit alsof ze in de huid van Hurricane Katrina is gekropen: ‘Take me in your scented arms/New Orleans I’m coming for more’ Met behulp van een stuwende driekwartsmaat breekt Katrina Kurtz met gemak door mijn slappe dijken heen. Ik ga kopje onder in de geweldige muziek, terwijl ik me nog net kan vastgrijpen aan de roestbruine stembanden van Dayna. De zelfde Dayna die natuurlijk een ode aan de getroffen muziekstad brengt.

Muzikaal zit het weer ouderwets goed; een stemmige accordeon in de titeltrack, een ijzeren tokkelbanjo in de folksong ‘Banks of the Edisto’ en een prachtige tweede stem van Malcolm Holcombe in ‘Right for me’. ‘All over again’ is wat mij betreft het enige minpuntje (want iets te gemakzuchtig Norah Joneserig) aan Kurtz’ verder voortreffelijke nieuwe plaat. Mijn voorlopige favoriet (voorlopig, want bij Kurtz kan dat in de loop van de tijd nog veranderen) is ‘It’s the day of atonement’. Niet alleen is de muziek geweldig (een klezmerband zet de vaart erin), de tekst mag er ook zijn, zeker gezongen door een Kurtz op (anti)oorlogspad:

Mohammed is pacing, when he isn’t kneeling
Jesus can’t talk, he’s too busy weeping
Yahweh’s a mother, who sighs at the ceiling
It’s the day of atonement 2004
Would Jesus be happy we evened the score
You hypocrites, bullies who profit from war
May your gods all spit on your graves


Ricco van Nierop


Relevante recensies op de Recensent:
Bic Runga – Beautiful collision
Dayna Kurtz - Beautiful yesterday
Dayna Kurtz - Postcards from Downtown


Eerdere Chicksingerafleveringen vindt u hier.