• Artiest: Ani di Franco - Which side are you on?
  • Label: Righteous Babe
  • Datum bespreking: 24 Januari 2012

De goede kant


De tijden van elk jaar een DiFranco-album zijn voorbij. Dat is jammer want het leverde zelden een slecht album op en het is ook goed, want er is zo’n groot oeuvre om terug te luisteren. Which… is album nummer 17 (naast ook nog eens 17 live-albums) en klinkt net als voorganger Red Letter Year duidelijk als bandplaat, waarop naast Ani en haar gitaar op de meeste tracks een complete band, extra vocalisten (van enkele Neville Brothers) en zelfs een brassband mee doen. Ze heeft duidelijk dicht om haar heen gekeken, aangezien ze sinds enkele jaren in New Orleans woont. Toch blijven al die andere muzikanten begeleiders, want haar zang en haar nadrukkelijke gitaarspel zijn nog immer de basis. Prijsnummer is de lange en mooie cover van het 80-jaar oude politiek bewuste lied ‘Which side are you on?’ De song werd in de jaren ’60 bekend gemaakt door Pete Seeger, die hier ook weer meedoet. De andere elf songs zijn eigen composities. Deze klinken aangenaam, maar weten je inhoudelijk, zoals vertrouwd, weer aan het denken te zetten. Zoals ‘Promiscuity’ dat over reizen en thuisblijven gaat, maar ook over ware liefde en eerlijkheid:

promiscuity is nothing more than traveling
there's more than one way to see the world
and some of us like to stick close to home
and some of us are Columbus
what can I say?

and honesty is the hardest part
yeah honesty is the highest art
and honestly i myself just started
and eureka i’m less broken hearted

Naast enkele mooie persoonlijke songs, voegt Di Franco ook weer een paar politieks songs aan haar repertoire toe. ‘Amendment’ is daarvan de meest opvallende waarin ze de huidige stand van zaken betreffende minderheden en vooral vrouwen bezingt en eindigt met een open deur. Een open deur die nog voor veel mensen gesloten blijft: ‘trust that our differences makes us stronger, not less.’

Ani di Franco vernieuwd zichzelf muzikaal of inhoudelijk niet op dit album, maar aan urgentie en actualiteit (zowel persoonlijk als politiek) heeft ze niets ingeboet. En dat is, naast de mooie muziek, een van haar kwaliteiten. Het is goed dat Ani er weer even is.

Ricco van Nierop

Later deze week nog aandacht voor nieuw werk van Anneke van Giersbergen, Liz Green, Laura Gibson en First Aid Kit.

Eerdere Chicksingerafleveringen vindt u hier.