de Recensent 26-08-01
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het kijkgenot van Heather Nova

South

Heather Nova. Vrouw. Een zeer mooie vrouw, maar dat mag hier niet ter zake doen. Heather Nova. De zangeres die de sprookjesstem van Kate Bush tot smurfengezang degradeert en in niets onder doet voor de hitsige sensualiteit van Tori Amos. Heather Nova. Debuterend in 1994 met 'Glow Stars', overrompelend op het live-album 'Blow', hitgevoelig met de radiohit 'Walk this world'.

Op 24 september aanstaande verschijnt het nieuwe album van deze op een Bermuda-eiland geboren singer-songwriter, getiteld 'South'. Als je de CD uit het doosje haalt zie je een oude muur met een doorkijkje op een idyllisch panorama van groen gras, gele bloemen, een versleten boom en water. Dit moet een hint zijn. Alsof Nova hiermee zeggen wil: 'Na me jaren te hebben verstopt achter een hoge muur, laat ik je met dit album binnen in m'n ziel. Hier is de èchte Heather Nova!'

'come to me, come to me like you used to darling every day, every way we've been losing something 'cause we haven't held each other in a long time and I need to feel your body close to mine' (Uit: 'Talk to me')

Heather Nova

In interviews die de komende tijd met Nova zullen verschijnen, zal ze ongetwijfeld zeggen dat 'South' haar meest intieme plaat is tot nu toe. En inderdaad heb ik Nova nog niet veel vaker horen zingen over het kleine particuliere leed als op dit album. Klein particulier leed dat echter consequent beschreven wordt in een onafgebroken schakering van dogma's en wanstaltige levenswijsheden uit grootmoeders poesie-album: 'there's a paradise that can't be found/a better life to bring us round/and all we really need to do/is see the world like lovers do' (Uit: 'Like lovers do'). Als deze lyrics de spiegel moeten zijn van Nova's ziel, om er zelf ook maar een cliché tegen aan te smijten, dan kan ze beter haar mond houden. Iemand die eerder sublieme teksten als 'Sugar' schreef, mag en kan met dit soort geneuzel in de marge van de betere Candlelight-poëzie niet tevreden zijn.

Wat voor de teksten geldt is grotendeels ook van toepassing op de muziek. Alleen de opener van het album 'If I saw you in a movie', het indringende 'Gloomy sunday' en de ingetogen hekkensluiter 'Just been born', bieden in zowel muzikaal als tekstueel opzicht nog enig soelaas.
Voor het overige vervalt Nova op 'South' in weliswaar catchy doch tot vergetelheid gedoemde songs, die met hun overgeproduceerde karakter vakkundig elke ruwe emotie uit de weg ruimen. Zelfs Nova's unieke, frivool rondbuitelende stem kan dit album niet uit de grauwe poel der middelmaat & commercie trekken. Het wachten is op het moment dat Radio 538 de single 'No angel' zal draaien.

Eén +puntje voor de politiek incorrecten onder ons, waartoe ondergetekende zich graag rekent; in het booklet zijn drie prachtige foto's van de dame opgenomen. En wat betreft dit album bevalt het kijken naar Heather Nova me beter dan het luisteren.


 
Olaf Risee
 
 
terug naar hoofdpagina