print deze pagina

ChicksingerTitel: Love special delivery boy
Artiest: The Riplets
Label: U-Sonic Records
Datum bespreking: 6-3-2004
 
'These days it seems like there’s a lot of girls who sing and some of them are good and some of them are not.'
- Dan Bern in zijn ode Chick Singers

3. The Riplets a-go-go

The Riplets zijn de vrolijkste meidenpunkband van Nederland. Deze bewering maak ik met gemak, na diverse bezochte optredens en het beluisteren van hun cd. Deze dagen mogen ze het publiek opwarmen op de Rock Nights (zie de reportage elders op de Recensent) en doen dat uitermate plezierig. De dames hebben niet alleen verstand van goede rammelpunk, maar ook van poppy zomerliedjes.

De Rotterdamse band levert in 2002 hun debuut Rock ’n Roll beat af, waarmee maar blijkt dat The Apers, De Heideroosjes en The Travoltas niet als enige de broek rok aan hebben in Holland punkland. De groep begon als trio, maar is sinds kort een kwartet. Naast zangeres/bassiste Janneke Riplet, gitariste L.A.Sun en drumster Valesca Riplet staat nu Honey Lovebux achter de toesten. Lovebux mocht dan nog niet op de hoes, maar ze speelt al wel mee op plaat twee.

Op Love special delivery boy dwalen de meiden af en toe van het pure punkpad af. Gelukkig nemen ze de parallelwegen van de punkpop en surfpunk. Gino, The son of (rock ’n roll) en Lucky zijn nog echte rammelpunkliedjes waarop goed te horen is dat de stem van zangeres Janneke voor dit soort songs gemaakt is. Waar ze meer de poppy-kant opgaan, kan ze goed de vocale hulp van haar mede-riplets gebruiken. In de fifties rock ’n roller Randy klinken de koortjes prachtig pastiche, maar in de afsluiter Miles valt de magere zang van Janneke teveel op. Door het zomerse Living the life of Riley moet ik direct denken aan jaren 70 meidenbands als The Go-go’s en The Runaways. In retrospectief (ik trek die oude lp’s nog maar eens uit de kast) toch een stuk tuttiger dan hun schijnbaar ruige punk-imago. Maar al waren ze braver dan ze zich voordeden, het leverde wel heerlijke liedjes op. Zo ook bij The Riplets.


 

Naast Randy en Riley is Hey Mickey het prijsnummer van de cd. Deze Chinn & Chapman-song werd in 1982 een hitje voor choreografe/zangeres/actrice Toni Basil samen met de Dorsey High School cheerleaders. Ook The Riplets brengen lots of cheer met deze song, binnen no time sta je in je kamer met je vergeelde pompoenen te schudden en mee te zingen: ‘Hey Mickey, you’re so fine, you blow my mind, hey Mickey.’

Love special delivery boy is een heerlijk zomers meidenplaatje. Geen pretenties, geen perfectie ook, maar zeker heel veel lol, jongens en drank. En dat allemaal gepropt in 11 songs met een totale tijd van 31 minuten. En dan vergeet ik bijna de vrolijke cartoons van striptekenaar Barbara Stok in het cd-boekje. Wat mij betreft mag de zomer beginnen, of om The Riplets te citeren:

Love special delivery boy

‘Clothes, make-up and fudge
We didn’t bring that much.
Sing along to every song
On the highway to the sun.’

Ricco van Nierop Illustratie: Gerard Monster

Chicksingers 2004, in juiste volgorde:

1. Joss Stone – The soul sessions

2. Ricky Koole – Who’s Suzy?

3. The Riplets – Love special delivery boy

4. Trijntje Oosterhuis – Strange fruit


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004