print deze recensie

Een lange hete zomerTitel: My Summer of Love
Regisseur: Pawel Pawlikowski
Hoofdrolspeler(s): Natalie Press, Emily Blunt, Paddy Considine
Datum bespreking: 19-04-05
 
My summer of love

Hete zomers zijn nog bijzonder in Engeland. Mona en Tamsin maken er gebruik van. De een tuft wat rond op haar brommer, de ander rijdt paard. De een wil van haar christenbroer af, de ander van haar rijke pa en de verplichtingen. Ze vluchten beiden in de zomerliefde, iets dat je met die temperaturen zo oploopt. En het werd een lange, hete zomer.

My Summer of Love is de tweede speelfilm van de voormalige documentairemaker Pawel Pawlikowski. De basis haalde hij uit de gelijknamige roman van Helen Cross, maar hij voegde er wat eigen elementen aan toe. My Summer of Love is typisch Brits en ook weer helemaal niet.

Tiener Mona is een wees. Samen met haar broer Phil runt ze het café van hun ouders, maar sinds kort heeft Phil alle alcohol weggespoeld en organiseert hij avonden met zijn herboren christenvriendjes. Mona heeft haar brommer hard nodig om af en toe te vluchten. Als ze brommerpech heeft, ontmoet ze Tamsin, die even verderop de zomer doorbrengt in het landhuis van haar pa. Tamsin is van de kostschool gestuurd, heeft veel praatjes, rijdt paard, speelt cello. Mona valt voor alles dat ze thuis niet heeft en vooral voor de schoonheid van Tamsin. Ook Tamsin heeft wel zin in wat lol om de verveling te verdrijven. Samen drinken, blowen, dansen en vrijen ze. Als ze echt los zijn, verstoren ze een dorpsfeest en vernielen ze de auto van de vader van Tamsin die vreemd is gegaan. Ook broer Phil krijgt het te verduren.


 

Typisch Brits aan de opzet van deze film is het vermengen van de standsverschillen, waardoor juist die verschillen helder worden. Mona is overduidelijk lower class (arm en ook nog eens wees) en Tamsin is overduidelijk high class. Dit blijkt niet alleen in uiterlijkheden (brommer versus paard, kleine kamer boven bar versus halve etage in landhuis), maar ook in de manier waarop de meiden deze zomer beleven. Mona verliest zich erin, ze heeft verder toch niets. Tamsin blijft in control, zolang de zomer duurt, want dan beginnen vanzelf de verplichtingen weer. De verschillen lossen zich enkel op in de hete zon en in het cynische toekomstbeeld: Tamsin zal gewoon teruggaan naar de kostschool om aan de verwachtingen te voldoen. En Mona zal, zoals ze zelf zegt: ‘Trouwen met een echte klootzak, een handvol kinderen de wereld in schoppen, en daarna wachten op de menopauze … of kanker.’

Natalie Press (Mona) en Emily Blunt (Tamsin)

Ondanks een te schematisch opgezet verhaal, is My Summer of Love een sterke film. Dat komt deels door het mooie spel van Natalie Press (Mona) en Emily Blunt (Tamsin), maar voornamelijk door de algehele sfeer. Verantwoordelijk voor die sfeer is het cynisme van de meiden, de dromerige muziek van Goldfrapp op de achtergrond en de fullfrontal nudity van de zomer. Want vooral de zonovergoten beelden maakt My Summer of Love een on-Britse, broeierige film.

Oscar Krieger
 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004