print deze recensie

The best ex I’ve ever hadAuteur: Karin Giphart
Titel: Maak me blij
ISBN: ISBN 90 388 2715 6
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Datum bespreking: 05-04-05
 

Ziggy helpt haar hulpbehoevende moeder op de wc. Onderwijl vertelt Ziggy zelfverzonnen verhalen over figuren uit series als Star Trek, Buffy of Xena. Daarnaast wil moeder alles weten over haar belevenissen in de lesbo-scene in Amsterdam. Vooral haar ex Adisa levert interessante gesprekken op. Waarom is het uitgegaan? wil moeder weten en vooral: waarom gaat Ziggy alsnog met haar op vakantie?

Maak me blij

Enkele weken terug besprak ik de debuut-cd van zangeres Karin Giphart en was het geen probleem om de vergelijking met haar beroemde broer te omzeilen. Met de debuutroman van dezelfde zus, wordt dat een stuk moeilijker. De relationele perikelen (+ bijbehorende seks) tegenover de ernst van een aftakelende moeder en dat gecombineerd in een vlot geschreven humoristisch verhaal. Bij Ronald Giphart resulteerde het in Ik omhels je met duizend armen, zijn beste boek. Bij Karin Giphart heet het Maak me blij, haar eerste boek.

De hoofdpersoon in Maak me blij is Ziggy, een vrouw van 29 die weer vrij is. Ze stort zich in het uitgaansleven van Amsterdam, met alle gevolgen van dien. Een beetje flirten, of er gewoon op af, een zoen in een steeg, een one night stand, wat jaloezie, een boel foute gedachten aan haar ex. En veel bekenden van bekenden die weer meiden kennen via via. Dankzij de vlotte, humoristische stijl leest het zo vluchtig als de contacten zijn. Maar door deze avonturen van een lesbo af te zetten tegen het verhaal over de zieke moeder, weet Giphart het geheel minder vluchtig te maken. De gesprekken die Ziggy met haar moeder heeft, plaatsen Ziggy’s avonturen in een ander licht; ouderdom en sterfelijkheid komen om de hoek kijken.


 

Thuiszorg kwam eens aanzetten met wat leek op een heftruck, een technisch hoogstandje, maar bij haar ging het de eerste keer al mis. Ze lag meteen op de koude groene tegeltjes. Tegen de tijd dat ik kwam, was de heftruck weg. Ikzelf heb een ongeschonden record als het gaat om haar optillen. Daar heb ik een simpele truc voor: het van tevoren zeggen.
- Ik laat je niet vallen. Nu niet, nooit niet.
Dat geloven wij dan allebei. Want het werkt. Geloven doe je bij gebrek aan een troostend antwoord.

De passages in Maak me blij, waarin Ziggy met haar moeder in de weer is (in gedachten of in werkelijkheid) zijn het sterkst, omdat deze scènes zeer invoelbaar zijn. Haar stijl op zinsniveau is niet bijster sterk. Stilistisch moet ze het van de grappige dialogen hebben. De vele verwijzingen naar Amerikaanse fantasy-series zijn vast leuk voor de fans. De fanfiction-verhalen die de hoofdpersoon schrijft en her en der in het boek opduiken, zijn voor Xena-foben als ik totaal oninteressante zijwegen.

Karin Giphart. Foto: Karen Steenwinkel, Nijgh & van Ditmar

Maar Karin Giphart heeft niet voor niets naar deze Amerikaanse series gekeken. De Xena’s en Buffy’s mogen dan gaan om duistere zaken in het gefantaseerde heden, verleden of toekomst, ze hebben altijd, zoals goede soaps, meerdere verhaallijnen, meerdere personages en vooral genoeg ontwikkelingen op het gebied van de liefde. Zo kent Maak me blij een voorgeprogrammeerde spanningsboog wat betreft de liefde tussen de exen Ziggy en Adisa. Zolang het boek duurt, vraag je je af hoe het afloopt.
Ondanks de positieve kanten van dit debuut, ben ik toch blij dat Giphart geen cliffhanger aan het boek heeft geschreven, zodat het na 200 bladzijden echt over is.

Ricco van Nierop


Verder lezen in relevante recensies op de Recensent:

- Karin Giphart – And she bites (cd-recensie)
- Ronald Giphart – Phileine zegt sorry (boekrecensie)


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004