Van de bank, aflevering 1: Horror Harry

Vanaf de bank beoordeelt de Recensent actuele DVD's. Met de afstandsbediening binnen handbereik om niets te hoeven missen. Of om de bagger snel door te spoelen.

Bij de eerste Harry Potter-verfilmingen was het even slikken: de toen 11-jarige Daniel Radcliffe was nou niet direct de Harry Potter die je je als Potterboeken-verslinder voorstelt. Akkoord, hij is schattig en pienter, en dat brilletje hielp ook, maar zijn acteerwerk was wat aan de slome kant en niet bepaald heldhaftig. Nee, dan liever zijn betweterige vriendinnetje Hermelien, gespeeld door Emma Watson.

Of het nu is omdat Radcliffe als acteur is gegroeid, of doordat Warner Bros een nieuwe regisseur heeft aangesteld die meer uit kindsterretjes weet te halen, feit is dat hij in Harry Potter and the prisoner of Azkaban, zeg maar Harry Potter 3, pas echt goed uit de verf komt. Hoewel Watsons carrièrekansen buiten de Potterreeks nog steeds hoger zijn dan die van Radcliffe, is de laatste echt veel beter geworden. Zijn angst voor de dementoren, zijn woede wanneer mensen kwaadspreken over zijn vermoorde ouders; het komt allemaal heel oprecht over. Verdriet tonen kan hij nog niet, maar dat lost Alfonso Cuarón (o.a. Y tu mamá también) op door de tranen alleen te suggereren, niet te tonen.

De Mexicaanse regisseur had natuurlijk het voordeel dat hij niet meer hoefde uit te leggen wie Potter is, wat hij doet met dat litteken op zijn hoofd en waarom hij in vredesnaam nog bij zijn dreuzeltante en oom woont. Na een matig-komisch introotje, waarin een tweede tante wordt opgeblazen, kan de regisseur meteen van slag met het echte werk; zwevende dementoren die het leven uit alles zuigen, een flitsend ritje op de rug van een hippogrief en een gevecht tussen Sirus Zwarts en een weerwolf.

Hoewel de Potterfilms van begin tot einde schijnen vast te liggen, zet Cuarón Potter 3 toch naar zijn hand. De verhaallijn vertoont een breukje: wie even met zijn ogen knippert, begrijpt niet hoe Sirius Zwarts van Potter aartsvijand ineens zijn beste vriend wordt, maar filmtechnisch is het absoluut een hoogtepunt: met hulp van fantastische animaties maakt Cuarón van Harry Potter and the prisoner of Azkaban een donker en beangstigend horrorsprookje, waar menig negenjarige (de officiële minimumleeftijd deze keer) nachten van wakker zal liggen.

De Potterboeken worden steeds spannender, maar of de Potterfilms dat ook worden is afwachten, want na Cuarón is Mike Newell (o.a. Four Weddings and a Funeral) uitgenodigd voor Potter 4. Daniel Radcliffe is beschikbaar, zo laat hij op zijn vele fansites weten. Zit hij eindelijk op het goede spoor, speelt hij straks misschien in een melige puberkomedie.

Irene Start