• Artiest: Diversen
  • Titel: Diversen
  • Label: Diversen
  • Meer info: zie onderstaande tekst
  • Datum bespreking: 3 November 2009

Najaars top 15, afl 2


Chicksinger verzamelde 15 dames die met hun nieuwe cd’s deze herfst kleuren. In deze tweede aflevering aandacht voor een verrassende winnares van de Mercury Prize die klinkt als Nehneh Cherry (Speech Debelle), een Haagse folkie met een popdebuut (Femke Japing), een voormalig stemmige rockzangeres met een pure popplaat (Anneke van Giersbergen), een jong Brits trio met hele oude muziek (Kitty, Daisy & Lewis) en de soulsensatie van 2004, die nog immer relevant is (Joss Stone). Volgende week meer najaarsdames.

10. Speech Debelle – Speech Therapy (Ninja Tune)
Wie: De verrassende winnares van de prestigieuze Mercury-prijs (waarmee ze Florence & Machine, Kasabian en Friendly Fires tot de verliezers maakte) heet eigenlijk Corynne Elliot (23, Londen).
Wat: Debuutplaat, die al in juli uitkwam.
Hoe: Dankzij haar perfecte Britse accent en haar zang-rap-stijl komt ze dicht in de buurt van de ondertussen jammerlijk vergeten Neh Neh Cherry. Haar sound is een frisse wind in de hiphop-wereld die gedomineerd lijkt door Amerikaanse vette producties. Ze rapt met een laconieke stem, maar weet je wel te raken.
Favoriet: ‘Spinning’, bomvol maar geslaagd arrangement (koortje, trompet, piano, up-tempo-drums)
Klinkt als: NehNeh Cherry anno 2009
Kijk/luister: Myspace

9. Femke Japing – Ready as I’ll ever be (Langweiligkeit Records)
Wie: Haagse zangeres, die regionaal en Americana-gewijs furore maakt in het – aan Crosby, Stills, Nash en Young-refererende - trio Remmelt, Muus en… Femke.
Wat: Solodebuut dat allerminst klinkt als een ‘meisje met gitaar’-cd, want ze wordt begeleid door een behoorlijke band.
Hoe: Femke vergeet niet geheel haar roots/folkachtergrond. Het is te horen in de aangename melodieën, aan de slidegitaren en aan de meerstemmige songs. Toch is dit - dankzij de frisse productie - een rockplaat en geen folkplaat. Femke heeft een heldere en tegelijkertijd warme stem, die zowel in de up-tempo rocksongs als in de meeslepende ballads perfect klinkt. De cd kent één mindere track, ‘Bring me a flower’, dat dankzij de hoge meezingfactor het echter live erg goed doet en die zonder problemen een grote hit zou worden als de dagen van Lenny Kuhr, Tee Set en Teach In zouden herleven. Tegenover dit slappe nummer staan gelukkig 12 mooie songs, bijvoorbeeld ‘Straight to your heart’, waarin Japing en band vergezeld worden door een cellist. Femke Japing heeft een prima debuut afgeleverd.
Favoriet: ‘Sleep’, een mooi, ingetogen slaapliedje.
Klinkt als: Alanis Morissette meets Carly Simon.
Kijk/luister: Myspace

8. Anneke van Giersbergen & Agua de Annique – In Your Room (Rough Trade)
Wie: Nog steeds de voormalig zangeres van The Gathering.
Wat: Na een stemmig solodebuut (Air) en een duettenversie van die plaat (Pure Air) is dit solo-cd nummer drie die een popkant laat horen van Agua de Annique.
Hoe: De rustige songs liggen nog in het verlengde van haar vorige werk, doordat ze haar sprookjesstem laat begeleiden door strijkers en piano (bijvoorbeeld op het mooie ‘Wonder’). De up-tempo-songs krijgen veelal scherpe arrangementen mee, waarin of keyboards of gitaren een nadrukkelijke rol hebben. Het gevolg is dat deze songs een puur popgevoel achterlaten. Het is even wennen, om na zeer gewaardeerde sound van Home (The Gathering), Air en Pure Air haar nu die stemmige songs te horen combineren met zeer heldere rocksongs. Dankzij de kwaliteit van die songs en haar fijne stem, zal dat wennen niet lang duren.
Favoriet: ‘Sunny Side Up’.
Klinkt als: Anneke met een vleugje Krezip (voor de goede orde, dat is zeker geen diskwalificatie).
Kijk/luister: Myspace

7. Kitty, Daisy & Lewis – Kitty, Daisy & Lewis (Downtown)
Wie: Twee zusjes en een broer uit Londen genaamd Kitty Durham (16, zang, drum, harmonica, ukulele, banjo, trombone, gitaar), Lewis Durham (19, gitaar, piano, banjo, lapsteel, drums) en Daisy Durham (21, zang, drums, piano, accordeon, xylofoon). Deden al voorprogramma’s van Coldplay, Billy Bragg en Mark Ronson. Dragen vetkuiven alsof ze ze hebben uitgevonden.
Wat: Tweede album dat vooral bestaat uit covers van vrolijke pre-rock ’n roll, swing en blues songs uit de jaren ’40 en ’50, zoals ‘Mojo Workin’ en ‘Polly put the kettel on’.
Hoe: Aanstekelijk is het enige juiste woord. Oké, vrolijkmakend is een goede tweede. Onweerstaanbaar, komt daar dan weer direct achteraan. Het Durham-trio jaagt in een klein half uur tien liedjes door je muziekspeler waar niet bij stil kunt blijven zitten. En het ligt zeker niet enkel aan de kwaliteit van die oude songs, of aan de oude instrumenten en opnametechnieken die het drietal gebruikte, maar vooral aan Kitty, Daisy en Lewis zelf. Heerlijk plaatje.
Favoriet: ‘Going up the country’ (was al favoriet in de Canned Heat-versie, maar klinkt hier nog ouder).
Klinkt als: Een stelletje jonge Stray Cats.
Kijk/luister: Myspace

6. Joss Stone – Colour me Free (EMI)
Wie: De doorbraakzangeres van 2004, waarmee ze nog van voor de Britse blanke soulinvasie (Amy Winehouse, Duffy, Adele) is. Het jonge blanke meisje met de strot van een oude soulzangeres die eventjes weg was en nu weer terug is en niet eens zoveel ouder en witter klinkt.
Wat: Vierde album, dat al anderhalf jaar op de planken ligt dankzij geruzie met haar platenmaatschappij EMI, waar ze weg wil. (Zie de tekst van haar single ‘Free me’.)
Hoe: Nog immer klinkt de strot van Joss geweldig en net als op haar vorige albums weet ze ook nu een goede hedendaagse versie van ouderwetse soul neer te zetten. De sterke songs overheersen, toch vallen er ook enkele mindere tracks te ontdekken (‘Parallel lines’ en de enige Candi Statoncover ‘You got the love’).
Favoriet: ‘4and20’, dat als een rokerige jaren ’60 jazz/blues/soul-ballad klinkt. ‘Big Ol Game’, een vrolijk - Womack & Womack-achtig - duet met (voormalig? huidig?) partner Raphael Saadiq.
Klinkt als: Aretha Franklin anno 2009.
Kijk/luister: Myspace

Lees aflevering 1 over Pixie Lott, Susanna & Magical Orchestra, Karen O & The Kids, Mshell Ndeggocello, Gin Wigmore hier.
Lees aflevering 3 over Anouk, Katzenjammer, Charlie Dée, Erin McKeown, Dayna Kurtz hier.

Eerdere Chicksingerafleveringen vindt u hier.

Ricco van Nierop