• Filmweek 13, 14 2009
  • Titel: Bride Wars / The Reader
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 26-03-09, 02-04-09
  • Datum bespreking: 31 marts 2009

Deze week in de bios (afl. 14): Oorlogsfilms?


Kate Winslet grapte enkele jaren terug in de tv-serie Extra’s dat ze minimaal in een oorlogsfilm moest gaan spelen om - na vijf verloren Oscars - eindelijk te kunnen winnen. Een grap die afgelopen februari waarheid werd. Logischerwijs vergaat het lachen je bij het kijken naar The Reader. Deze week in de bios naast The Reader ook aandacht voor de doorsnee, maar wel degelijk leuke, romantische komedie Bride wars met Kate Hudson en Anne Hathaway.

Bride wars – Gary Winick
Cast: Kate Hudson, Anne Hathaway; Release: 26-03-09

Tot vijf jaar terug had je in het romantisch-komische genre de keuze tussen Sandra Bullock, Julia Roberts en Meg Ryan. De afgelopen jaren namen Scarlett Johansson, Reese Witherspoon, Kate Hudson en Anne Hathaway hun plaatsen over. (Natuurlijk er zijn er nog veel meer: Renee Zellweger, Katherine Heigl, Jessica Alba, Kirsten Dunst.) In Bride Wars krijgt de romkom-fanaat er zelfs twee voor de prijs van één: Hudson en Hathaway. Hudson viel op met een serieuze rol (Almost Famous), maar brak door met komische films (How to lose a guy in 10 days, You, me Dupree). Hathaway straalde in vrolijke films (The Devil wears Prada, The Princess Diaries), maar overtuigde recentelijk ook in een stevig drama (Rachel getting married).

Bride Wars

Vanwaar deze lange introductie, terwijl iedereen best weet wie Hudson en Hathaway zijn? Omdat iedereen ook weet wat er in dit soort films gebeurt. Veel ongein, een beetje romantiek, trouwjurken passen en op het eind toch nog spanning voor het altaar. Want H & H spelen twee hartsvriendinnen die ruzie krijgen omdat ze op dezelfde dag gaan trouwen. Bride Wars is een voor-de-hand-liggende, maar toch geslaagde romantische komedie. Geslaagd omdat Hudson goed om zich heen mag slaan. Ze is niet alleen vrolijk, maar speelt ook een leuke bitch. Hudson en Hathaway krijgen een slap verhaaltje met behoorlijk geslaagde dialogen voor hun kiezen. De film is vooral geslaagd omdat hij niet pretendeert meer te zijn dan simpel popcorn (+ cola light) vermaak.

The Reader

The Reader - Stephen Daldry
Cast: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross; Release: 02-04-09

Kate Winslet grapte enkele jaren terug in de tv-serie Extra’s dat ze minimaal in een oorlogsfilm moest gaan spelen om - na vijf verloren Oscars - eindelijk te kunnen winnen. Een grap die afgelopen februari waarheid werd. Logischerwijs vergaat het lachen je bij het kijken naar The Reader. Want deze dramatische film gaat over de nawerking van de Tweede Wereldoorlog. Toch begint de film luchtig en zelfs erotisch met de affaire tussen de 15-jarige Michael en de 35-jarige Hanna. Na die éne hete zomer eind jaren ’50, is Hanna ineens verdwenen en ziet Michael haar pas in 1966 terug - in de rechtbank. Hij is aanwezig als rechtenstudent en zij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Winslet speelt zowel een aantrekkelijke èn afstandelijke dertiger, als een oudere, getraumatiseerde vrouw. Niet alleen Winslet is verantwoordelijk voor dit mooie drama. Ook David Kross en Ralph Fiennes (de jonge en de oude Michael) spelen goed. Van regisseur Daldry wisten we sinds The Hours al dat hij een prima boekverfilmer is. Want de echte bron van dit sterke verhaal is het boek van Bernard Schlink. Schlink schreef in De lezer al subliem over liefde, vergeving, schaamte en trauma’s.

Overigens is het boek ook in een speciale luisterversie verkrijgbaar in de boekhandel. Uitgeverij Cossee bracht het boek uit in mp3-formaat op een SD-geheugenkaart zo groot als de nagel van een ringvinger en af te spelen in pc, mp3-speler, gps of mobiel. Het verhaal wordt voortreffelijk voorgelezen door acteur Hans Croiset. Een aanrader voor diegene die de film nog eens na willen beleven, zonder zelf te hoeven (kunnen) lezen.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
12: Defiance / The Duchess / Che (part 1) / Bollywood hero
11: Role Models, Appaloosa, Gran Torino, Confession of a shopaholic, Two lovers, Marley & me
09: Il Divo / Rachel Getting Married / Involuntary
08: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
07: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
06: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02: Frost/Nixon / Seven Pounds
01: Hamlet2 / The Visitor / Yesman