• Filmweek 8, 2009
  • Titel: Pink Panther 2 / Transsiberian / Traitor
  • Regie: Diversen
  • Cast: Diversen
  • Releasedata: 12, 19 + 26-02-09
  • Datum bespreking: 18 februar 2009

Deze week in de bios (8): Martin, Mortimer, Martin


Onder filmfans bestaat een doorlinkspelletje dat een beroep doet op je filmkennis. Een vraag zou kunnen zijn: ‘Hoe ga je in zo weinig mogelijk stappen van Brad Pitt naar Leonardo di Caprio?’ Aangezien ze beide heel groot zijn, zitten ze niet snel in dezelfde film, dus je bent geneigd een tussenstap of twee te nemen. (Pitt zat in Oceans Eleven met Matt Damon die naast Di Caprio in Departed speelde). Echte filmfreaks sluiten ensemblefilms als Oceans uit om het moeilijker te maken. De instinker hier is dat beide acteurs op jonge leeftijd in de tv-serie Growing pains bijrollen speelden, wat sowieso een serie is waarvan je de cast in je geheugen moet printen als je deze quiz wilt winnen. De opgave van deze week gaat over films die nu in de bioscopen gaan draaien: Hoe snel kun je de flauwe Pink Panther 2 linken met de razend spannende terroristenfilm Traitor? Het kan heel snel en heel verrassend, maar het kan ook via de tussenstap, namelijk de spannende film Transsiberian.

Pink Panther 2 – Harald Zwart
Cast: Steve Martin, Emily Mortimer, John Cleese; Release: 12-02-09

Emily Mortimer en Steve Martin in Pink Panther 2

Gezien de bezoekersaantallen in de VS, Engeland en Nederland, was deze film wel ergens goed voor. Bijvoorbeeld voor de kassa. Maar deze tweede Pink Panther-film is kwalitatief nergens voor nodig. Niet zozeer omdat er drie jaar terug al een gelijksoortige eerste film was. Maar vooral omdat de Inspector Clouseau-films uit de jaren ‘60/’70, waar deze nieuwe reeks op gebaseerd is, nog prima voldoen. Flauwe humor van het beste soort gespeeld door Peter Sellers.
Steve Martin zet in deze nieuwe films een prima imitatie van Sellers neer en weet zich in fysieke en verbale grappen prima staande te houden tegen een andere grootheid in het genre, John Cleese. Steve Martin is ook, ondanks zijn vele flut familiefilms (ook veel remakes en sequels), nog steeds een geinig acteur. Samen met een team van detectives zoekt Clouseau wederom naar de gestolen roze diamant in Parijs. Een flinterdun verhaaltje dat vooral als basis dient voor de vele grappen en grollen. Opvallend aan de cast van deze sequel van een remake is dat er behoorlijke acteurs voor kleine rollen opduiken. Naast Cleese en Martin komen Lily Tomlin, Alfred Molina, Jean Reno, Andy Garcia, Jeremy Irons en zelfs Johnny Halliday voorbij. En als love-interest van de oude inspecteur, de 25-jaar jongere Emily Mortimer. In een clichérol in een clichéfilm.

Transsiberian – Brad Anderson
Cast: Emily Mortimer, Woody Harrelson, Ben Kingsley; Release: 19-02-09

Transsiberian

De Amerikaanse Roy en Jessie reizen met de transsiberische spoorlijn van Peking naar Moskou. Een groot avontuur voor het stel. Niet alleen omdat ze met een gammele trein door een ijskoud gebied rijden, maar ook omdat ze hun relatie nog een laatste kans willen geven. Genoeg stof voor een mooi relatiedrama slash roadmovie. Filmmaker Brad Anderson (The Machinist) vond twee genres echter niet voldoende. Transsiberian is boven alles een thriller. De extra spannende treinreis danken Roy en Jessie aan hun medepassagiers, een jong stel backpackers dat een heleboel Russische Matrouskha poppen meesleept. Zoals in elke houten pop een volgende pop verstopt zit, zo gaat in deze film achter elk vertrouwd gezicht een potentiële crimineel schuil. Woody Harrelson (Roy) maakt een leuke comeback, Ben Kingsley doet het goed als grimmige rechercheur, maar vooral Emily Mortimer (Jessie) speelt een geweldige hoofdrol. Geen klunzige gedoe zoals in de Pink Panther-films hier. Ze laveert vakkundig tussen innemendheid en onbetrouwbaarheid. Een sterke thriller moet het van spanningsopbouw en onverwachte wendingen hebben. Hoe rechtlijnig een spoorbaan ook is, deze transsiberische treinreis is een spannende en verrassende rit.

Traitor – Jeffrey Nachmanoff
Cast: Don Cheadle, Guy Pearce; Release: 26-02-09

Traitor

Samir werkt zich omhoog van springstofbezorger tot de technische man achter een reeks van aanslagen in Europa. FBI-er Roy zit hem voortdurend op de hielen. Ze reizen samen de halve wereld door, voordat ze elkaar te pakken te krijgen. Traitor is niet alleen spannend door het ingenieuze kat-en-muis-spel, maar vooral vanwege de manipulatie van de sympathie die je als kijker voor Samir of Roy hebt. Halverwege de film vraag je je af hoe het komt dat je niet wilt dat de doortrapte terrorist gepakt wordt. Dit is een verrassend sterke film, die al een half jaar op een bioscooprelease lag te wachten. Guy Pearce (Memento) is goed als de FBI-er, maar Don Cheadle (Hotel Rwanda en Hotel for Dogs – Ha!) steelt de show. Eén van de opvallendste verrassingen zit in de aftiteling, als je leest dat het - zeker niet lachwekkende, maar erg goede - scenario is geschreven door…komiek Steve Martin. Ongeveer het complete tegenovergestelde van Inspector Clouseau.

Ricco van Nierop

In de vorige edities van ‘Deze week in de bios’:
07.09: The Wrestler / Slumdog Millionaire / Bolt / City of Ember
05/06.09: The Higher Force / Eldorado / Frozen River / Doubt / Make it happen
04.09: Kan door huid heen / Curious Case of Benjamin Button / Gomorra / Valkyrie
03.09: Diary of a Times Square Thief / Revolutionary Road / Milk / Links / Zack & Miri make a porn
02.09: Frost/Nixon / Seven Pounds
01.09: Hamlet2 / The Visitor / Yesman

Volgende week aandacht voor:
Il Divo, Involuntary en Rachel getting married.