• Titel: Ik omhels je met 1000 armen
  • Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
  • Hoofdrollen: Tijn Docter, Carice van Houten, Catherine ten Bruggencate, Halina Reijn, Tygo Gernandt, Johnny de Mol
  • Datum bespreking: 7 Maart 2006

Meesterwerk Punt


Met afstand is Ik omhels je met 1000 armen Ronald Gipharts beste boek. Giphart schrijft met veel humor en vaart over de belevenissen van feestende twintigers. Maar dat deed hij in zijn andere boeken ook al. Nieuw is echter dat hij deze wereld laat contrasteren met de dramatische ervaringen rondom een sterfproces. Hoofdpersoon Giph, een jonge schrijver, probeert zich staande te houden tussen zijn feestende vrienden, terwijl zijn moeder aftakelt. Het contrast zorgt ervoor dat Giph inziet wat wel en wat niet belangrijk is in het leven. Dankzij de humor, komt het niet al te moralistisch over.


Ik omhels je met 1000 armen is de zwanenzang van regisseur Van de Sande Bakhuyzen en tevens de derde Giphartverfilming. Ondanks de sterke acteerprestatie van Angela Schijf in Ik ook van jou (regie Ruud van Hemert) wilde deze film niet overtuigen. Vooral het slappe verhaal was hier debet aan. Bij Phileine zegt sorry lag het niet enkel aan het dunne verhaaltje, maar ook aan de miscasting van Kim van Kooten. Jammer, want regisseur Robert Jan Westdijk had prachtige visuele grappen uit de kast gehaald om de kijker te imponeren. Maar bij de derde Giphartfilm lijkt alles op zijn plaats te vallen.


De cast van Ik omhels je met 1000 armen is goed gekozen. De bekendere namen zitten in de bijrollen en de hoofdrollen worden gespeeld door gezichten die je niet in elke film voorbij ziet komen. Tijn Docter draagt als Giph met gemak de hele film. Docter, die eerder kleine rollen in Zus & zo, Loverboy en Johan vervulde, toont door ingetogen spel een groot acteur te zijn.


De rol van de moeder wordt gespeeld door Catherine ten Bruggencate, die voornamelijk bekend is van theaterwerk. Ze zet een geweldige moeder neer, die overtuigt in haar mengeling van optimisme en pessimisme. Carice van Houten en Karina Smulders zijn beide in vorm als respectievelijk vriendin en zus van Giph. In de vriendengroep mogen Johnny de Mol, Tygo Gernand en Halina Reijn de bijrollen vervullen. Vooral Reijn valt op, doordat ze een karikatuur van zichzelf speelt: een actrice die in elke rol uit de kleren gaat en gefrustreerd uitroept: ‘Ik wil ook in een soap.’


Willem van Sande Bakhuyzen heeft al eerder met Familie, Cloaca en De Enclave bewezen een goede regisseur van heftige drama’s te zijn. In de scènes bij moeder thuis komt dit perfect naar voren. Van de Sande Bakhuyzen heeft bij Docter, Ten Bruggencate en Smulders het beste naar boven gehaald. Daarnaast werken de scènes met de vriendengroep (al feestend op vakantie) als goed contrast. Van de Sande Bakhuyzen heeft kortom een perfect uitgebalanceerde film afgeleverd over leven en dood met als motto, slotsom en wijze les: mens durf te leven. Dit kun je een extra grote prestatie noemen omdat de filmmaker zelf tegen zijn dood aan zat tijdens productieperiode. Maar ook los van dit biografische gegeven, is Ik omhels je met 1000 armen een meesterwerk.Ricco van NieropRelevante recensies op de Recensent:
Ruud van Hemert - Ik ook van jou
Robert Jan Westdijk - Phileine zegt sorry