Midden in de winter komen de grote Amerikaanse films uit. Die planning heeft alles te maken met de awardshows (Globes, Oscars). Deze winter draaien zowel Zero Dark Thirty, Django Unchained, Les Miserables, Life of Pi, The Master en ook Lincoln, de nieuwe film van Steven Spielberg. Maar moet je naar de bios voor Zero Dark Thirty en Lincoln?
Zero Dark Thirty
Regie: Kathryn Bigelow; Cast: Jessica Chastain, Mark Strong, Kyle Chandler; Release: 24-01-13
De titel schijn je uit te moeten spreken als ‘OO dark 30’ een militaire term voor 30 minuten na middernacht. Toch hoor je iedereen over ‘Zero dark 30’. In het diepste geheim spoorde de VS na 9-11 Osama Bin Laden op. De hele wereld wist natuurlijk dat het gebeurde, maar hoe deze operatie verliep, wisten maar een paar mensen. Rondom die mensen draait de nieuwe film van Kathryn Bigelow (bekend van The Hurt Locker). De belangrijkste figuur in de ‘manhunt’ heet Maya (Jessica Chastain), nog een beginneling als ze in 2003 bij de CIA naar de grootste terrorist mag gaan zoeken. Het eerste deel van de film is ze echter nog op zoek naar iets kleinere terroristen – waarvan we uitgebreid ondervragingen plus martelingen te zien krijgen. Maya overlegt in CIA-kantoren in de VS of in Pakistan, ondervraagt allerlei verdachte figuren en begeleidt het team dat uiteindelijk Osama Bin Laden zal gaan doden. Ondanks dat je de afloop weet, is de film spannend en vooral intrigerend door de focus die Bigelow heeft gekozen. Door één zo’n CIA-officier in de spil van het verhaal te zetten, krijg je door welke belangen er spelen, welke methodes er uitgeprobeerd worden en welke impact dit heeft op het privéleven van deze Maya. Fascinerende film, maar waarom ook deze Oscar-kandidaat 2,5 uur moet duren is mij een raadsel. Natuurlijk heb je daarmee meer tijd om alle facetten van deze zoektocht rustig in beeld te brengen, maar de film verslapt ook door die lengte. Ik las ergens de vergelijking met Coppola’s Apocalypse Now over Vietnam – inderdaad ook een te lange film…
Lincoln
Regie: Steven Spielberg; Cast: Daniel-Day Lewis, Sally Field; Release: 31-01-13
Midden in de winter komen de grote Amerikaanse films uit. Die planning heeft alles te maken met de awardshows (Globes, Oscars). Deze winter draaien zowel Zero Dark Thirty, Django Unchained, Les Miserables, Life of Pi, The Master en ook Lincoln, de nieuwe film van Steven Spielberg. Qua Oscars staat de teller voor Spielberg op drie en voor hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis op twee. Gezien hun staat van dienst eigenlijk nog best weinig. Lincoln draait natuurlijk om het leven van de 16e president van de VS die tijdens de Burgeroorlog (1861-1865) het Noorden en het Zuiden bij elkaar probeerde te houden. De film focust zich op deze kritieke periode en stopt als hij vermoord wordt. En dat laatste is geen spoiler, als je tenminste vroeger bij geschiedenis hebt opgelet. Bovenal is dit geen spannende thriller of detective. Dit is een degelijk drama over wat er achter de schermen van de president allemaal speelt. Als je deze film gelooft, lijkt er in anderhalve eeuw weinig veranderd: ook toen speelden lobbyisten en politici machtspelletjes. Of Daniel-Day en Steven weer een Oscar mogen ophalen, ligt aan de Oscar-stemmers. Als zij van goed gemaakte, maar ietwat saaie en veels te lange historische drama’s houden, zit het wel goed.
Enkel als het van je geschiedenisleraar moet.
Lees ook de voorafgaande filmstukken:
Lay the Favorite - NEE
Stolen - NEE
Django Unchained - JA
Hyde Park on Hudson - JA
Les Miserables - NEE
Paradies: Liebe - MWA