• Regie: Alexander Payne
  • Titel: The Descendants
  • Cast: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller
  • Release: 02-02-2012
  • International Film Festival Rotterdam 2012
  • Datum bespreking: 1 Februari 2012

About Sjors


Naast Hugo van Scorsese is dit de bekendste film op het Rotterdamse filmfestival. Beiden films doen het ook goed in aanloop naar de Oscars. Alleen met The Descendants is iets geks aan de hand. Het is de nieuwe film van Alexander Payne en dat schept verwachtingen. Hij maakte een hele reeks mooie films, elke film een beetje beter, elke film mooi balancerend tussen drama en humor: Citizen Ruth (1996), Election (1999), About Schmidt (2002), Sideways (2004). Hierna volgde een mij onbekende tv-serie Hung en is The Descendants pas zijn eerste lange film sinds 2004. Eentje die wederom de balans zoekt.

George Clooney speelt een vader van twee tienermeiden die op Hawaï wonen. Vrouw/moeder ligt in het ziekenhuis na een ernstig waterscooterongeluk. Daarnaast moet Clooney beslissen of hij het land van de familie gaat verkopen. Al zijn neven willen het, want het levert hen geld op, maar de gemeenschap zit er niet op te wachten. Beiden verhaallijnen komen samen en worden nog opgeleukt door de idiote vriend van zijn oudste dochter die overal mee naar toe wil. Payne krijgt het wederom voor elkaar om een mooi drama te maken waar je echt mee meeleeft (goed voor minimaal een traan).

Wat hem echter minder goed is gelukt in vergelijking met zijn vorige werk, is de balans. De humor, de scherpe randjes zijn aanwezig, maar worden opgeslokt door het drama. Het drama van een vader die er binnenkort alleen voor komt te staan. The Descendants is een goed drama met leuke terzijdes, maar is jammer genoeg niet de volgende geweldige Payne-film.

Ricco van Nierop