• Regie: Aki Kaurismaki
  • Titel: Le Havre
  • Cast: Andre Wilms, Blondin Miguel
  • Release: 02-02-2012
  • International Film Festival Rotterdam 2012
  • Datum bespreking: 1 Februari 2012

Klungelig Fins Frans sprookje


Niet alleen werd in Frankrijk 117 jaar terug de film uitgevonden (door de broertjes Lumiere) en kwamen er in latere jaren Pathe, Melies,Tati, Truffaut, Jeunet en Gondry vandaan. Ook nu nog is Frankrijk een echt filmland, mede dankzij grote geldschieters bij de overheid en de omroepen (denk aan Canal+). Op de Franse tv is elke avond wel een Franse film te zien, vergelijk dat eens met Nederland! Logisch ook dat buitenlandse filmmakers hun heil hier zoeken, zoals de Fin Kaurismaki die een film over en in Le Havre maakte.

Als er uit een container een groep vluchtelingen opgepakt wordt, ontsnapt er een jochie van tien. Schoenpoetser op leeftijd Max ontdekt hem in de haven en helpt hem aan wat eten. Als zijn vrouw met vage klachten naar het ziekenhuis moet, neemt hij de jongen zelfs in huis. De winkeliers in zijn buurt bij wie hij schulden heeft, zijn ineens zeer toeschietelijk met eten, drinken en hulp bij deze onderduikpoging. Ondertussen is er een zoektocht door de migratiedienst en de politie opgezet, maar ondernemen Max en de jongen een vluchtpoging.

Le Havre is een film met het hart op de goede plaats. Behalve wat boze dienders, helpt iedereen de jongen. De film speelt dan ook niet in deze tijd, maar een jaar of tien terug, al is dat moeilijk vast te stellen, aangezien de aankleding en de omgangsvormen eruit jaren '50-achtig uitzien. Toch is de gedateerdheid niet het probleem van deze film. Het probleem zit in het spel en de dialogen: deze zijn klungelig en overtuigen daarom niet. Ondanks dit duidelijke minpunt is Le Havre een schattige film over medemenselijkheid met best wel wat leuke, absurde grappen. Want waarom laat de inspecteur zich als hij buurtonderzoek komt doen, afschepen met een ananas bij de groenteboer?

Ricco van Nierop