Crossing Border 2010: alle verslagen verzameld


De vier dagen Crossing Border in Den Haag zitten erop. We zullen het missen, net als we The National misten, maar genoeg daarover. We zullen de inspiratie missen die in bijna alle zalen werd opgeroepen. Want we lachten bij schrijver Maurice Seleky, dansten bij Jamie Liddell, zongen mee met The Local Natives, huilden bij Charlie Dée, schaamden ons samen met Kees 't Hart, pogoden bij The Deaf, rouwden met Rufus Wainwright, preekten met Ed Harcourt, fluitten om cultuur bij Wim de Bie, rockten bij Jesse Malin, dichtten bij Delicatessen, rapten met de KernKoppen, blaften (en fantaseerden) bij Borderkids, boorden bij de buren van Naima El Bezaz en sloegen meloenen kapot met These New Puritans. Teveel hoogtepunten om op te noemen, daarom schreven Ricco van Nierop en Edwin Fagel ze maar op. Alle CB10-verslagen zijn hier verzameld.

Dag 1, woensdag 17-11-2010
Back home B4 lost in Austin, Haagse rock op eerste Crossing Border-avond

Toen mijn moeder naakt de trap afviel.* Crossing Border 2010 is van start. Alhoewel? Het begin van dit festival is altijd een soort drietrapsraket. Ze maken van beginnen een ware sport. Woensdagavond begon de 18e editie met een gratis bandjesavond in het Spuitheater, donderdag opent Rufus Wainwright koninklijk de grote Schouwburgzaal terwijl vrijdag pas het echte festivalgevoel kan losbarsten op de eerste van twee bomvolle avonden met artiesten en schrijvers. En dan heb ik het enkel over Den Haag, want ondertussen is vrijdag het festival in Antwerpen ook begonnen.
Aandacht voor Pop Up Animal Kids, Pitch Blond en The Deaf.

lees hier verder...

Dag 2, donderdag 18-11-2010: Rufus Wainwright
The minor fall & the major lift Twee kanten van Wainwright

Op de officiële openingsavond van Crossing Border 2010 maakt Wainwright er een kunststukje van. Hij voert zijn jongste album integraal uit en verzoekt om niet te klappen tussen de songs in. Een lesje onthouding voor het publiek. Want hoe gewoon zijn we het om te applaudisseren en hoeveel ontlading geeft het als het eindelijk wel mag. Ondertussen komt Rufus op met een meterslange zwarte sleep aan zijn cape en donker geschminkte oogkassen. Een avond uit twee stukken en met veel vrouwen: eerst serene diepgang met Lulu en vervolgens vrolijkheid met Judy en bezinning met Martha en Kate.

lees hier verder...

Dag 3, vrijdag 19-11-2010: Overall
Eclectisch als de neten

Een zaal vol Wilhelmus-fluiters, een rode ballon, rennende beren van Jamie tot Jesse, lichtmatrozen, engelvisjes, een sit-in, een coïtus interruptus in een bomvolle zaal, een gitaarmuur met dubbele dwarsfluit. Hiphoppers in een circustent, dichters in de vides, actrices in de kerk en rockers in de schouwburg. En tenslotte een SXSW-zangeres die de vloer met ons aanveegt. Kortom dag drie van Crossing Border was weer eclectisch als de neten en we prijzen de mus van de schemering.
Met aandacht voor Wim de Bie, Bear Run, Mercury Rev, Kees 't Hart, Jamie Liddell, Jesse Malin, Maurice Seleky, Blitzen Trapper, Delicatessen, Kern Koppen.

lees hier verder...

Dag 3, vrijdag 19-11-2010: Ed Harcourt
Dicht bij de engelen met Ed

Door met enkel een gitaar en zonder versterking door de kerk rond te lopen en te zingen bereikt Ed Harcourt een ander fraai dramatisch effect. Tegen het einde van het liedje blijft hij vlak naast me staan, ik moet denken aan de opmerking van een meisje die ik eerder op de avond opving: “I almost touched Brett Anderson a few years ago.” Over een paar jaar zeg ik tegen mijn vrienden: “I almost touched Ed Harcourt a few years ago.” Almost, want ik houd mijn handen bij me.

lees hier verder...

Dag 4, zaterdag 20-11-2010: Overall
Gedurfde toekomstmuziek
Waar je naartoe gaat maar nooit aankomt

De zaterdag van Crossing Border stond in het teken van durf, dichte deuren en de toekomst. In dit verslag aandacht voor de Borderkids-voorstelling Daarheen, optredens van liedjeszangers Tim Akkerman, Charlie Dée en Nina Kinert. Voor de Vinexwijken-fascinatie van schrijfster Naima El Bezaz en voor het gedrang voor een krabbel&foto van acteur Michael Madsen. Pardon: dichter Michael Madsen. Tot slot aandacht voor de dichte deur van The National en de open mind van het publiek voor de toekomstmuziek van These New Puritans.

lees hier verder...

Dag 4, zaterdag 20-11-2010
Het publiek van...Timber Timbre, Local Natives

De schermpjes van de i-Phones, tijdens het optreden van DBC Pierre nog overvloedig zichtbaar, zijn eindelijk weg. Voor de kijkers links voorin de zaal staat een man als een wilde te dansen. Een meisje dat op een van de voorste rijen zat, heeft zo weinig ruimte om te dansen dat ze alleen haar bovenlichaam heen en weer beweegt en haar biertje hoog in de lucht houdt.
Edwin Fagel werpt een blik op het publiek van Timber Timbre en Local Natives op Crossing Border.

lees hier verder...


Archiefstukken de Recensent over Crossing Border

- CB 2009 - Zes dagverslagen (Den Haag & Antwerpen)

- CB 2008 - Vier dagverslagen
- CB 2008: Scenes tijdens een festival (column)

- CB 2007 - Overzicht dagverslagen

- Terugblik op 14 jaar Crossing Border n.a.v. 15e editie

Lees hier alle Crossing Borderverslagen over 2006:
- Woensdag 15-11-06: North Sea Jazz terug in Den Haag!
- Donderdag 16-11-06: Lekke tenten en literatuur
- Vrijdag 17-11-06: Geweldige muziek en vreemde dia’s
- Zaterdag 18-11-06: Oxfam/Novib/PEN-Awards
- Zaterdag 18-11-06 : De perfecte CB-avond
- Edwin Fagel: Wat wil het publiek? (column)

Verder lezen op de Recensent:
- Crossing Border 2005 - verslag
- Van Der Graaf Generator - concert-essay
- Novib/PEN-awards 2005
- Crossing Border 2004 - verslag
- Novib/PEN-awards 2004
- Crossing Border 2003 - verslag
- Novib/PEN-awards 2003