• Besproken artiesten:
  • * Bix
  • * Golden Mask
  • Datum bespreking: 23 Augustus 2005Van sterretjes zien naar sexy Saturnus

Wie er precies schuilgaat achter het pseudoniem Bix is me geheel niet duidelijk. Het lijkt echter dat de beste man of vrouw de coole beats die hij/zij in de jaren negentig produceerde achter zich heeft gelaten om serieus knaken te gaan maken. Ach ja, de kleine Bixjes zullen ook moeten eten, maar jammer is het wel.
Halverwege de jaren negentig timmert Bix immers nog snoeiharde breakbeats in elkaar. In de jaren die volgen maakt de muzikant een opmerkelijke progressie door. De songs krijgen langzaam maar zeker een wat meer volwassen, ingetogen smoel. De electro-symfonie Electro Sympho heeft een lang en spannend intro. Die spanning mondt uit in de ‘808’ die vervolgens losgaat. Je moet dan ook wel heel klazerig inelkaar steken of zwaar levensmoe zijn als hier niet minimaal een kleine teen van gaat bewegen. Hier ligt overduidelijk het hoogtepunt van Bix’s carrière. Het funky Got Sunshine in My Eyes doet sterk denken aan het werk van John ‘Jellybean’ Benitez, maar – of wellicht juist daardoor – doet wel wat gedateerd aan.
Met zijn project Sexy Saturn maakt Bix de metamorfose compleet; dit nieuwe werk is over het algemeen wat meer ingetogen, dubbiër en strakker geproduceerd. Met name dat laatste vind ik jammer omdat de muziek er zoveel doordachter en bedachter door gaat klinken. Nee, geef mij de jonge hond Bix maar, reu of teef, dat rauwe dansgeluid van weleer beviel me veel beter.


Niet voor woensdagavond laat en zondagmorgen vroeg

Golden Mask is the result of kung-fu films gone awry, and a selected group of images of interesting masks and costumes, found online. Music and sound reflecting an image staat er vermeld op de Myspace homepage van Golden Mask en ik geloof dat ze gelijk hebben. Ik twijfel want wat is dit precies waar ik naar luister? Hevig vervormde samples die eindeloos lijken te repeteren. Daar tussendoor beats en geluiden die melodieus willen zijn, maar dat bijna onmogelijk kunnen zijn. En dan die samples weer: Coy Lion Face Murder Mask. Na de eerste beluistering op de In Over Your Head Radio Podcast kon ik lafhartig alleen maar de ‘kwalificatie’ experimenteel bedenken. Voor de verstaander is het wellicht iets meer.
Luister zeker ook naar Without me. Hier gaat een freestyle rapper los op een relaxte beat. En waar rapt meneer dan over? Ach, enigszins samenhangend namedroppen is op dat onderdeel al best knap. Kijk uit! De eerder genoemde lome beat gaat zo nu en dan onderuit of transformeert naar een supersnelle 2-step en natuurlijk kan de muzikant met het gouden masker het samplen weer niet laten. Niet voor woensdagavond laat en zondagmorgen vroeg, verder van harte aanbevolen.
KFC