• Besproken artiesten:
  • * Fuzzy Star
  • * Romislokus
  • Datum bespreking: 25 Juli 2005


De duizendeneen projecten van Missy Gibson

U kent Breech niet? Hindert niet, KFC spijkert u hier met een snelcursus muzikaal wel even bij. Het geheel draait om zangeres Missy Gibson die al in 1999 een deal met EMI sloot om daar vervolgens een aantal cd's uit te brengen. Met die informatie in het achterhoofd laten we Breech maar gauw weer varen. Toch blijven we nog even hangen bij de vocaliste van deze band. Want zij blijkt een busy Missy. Op de linklijst van de site van Breech staan namelijk nog een achttal bands vermeld waar Missy ook zitting in heeft. Ik pik hier de interessantste eruit, voor de rest mag u zelf even op onderzoek uit.

De lijst met Chicksingers waarmee Fuzzy Star vergeleken kan worden, zou ik oneindig lang kunnen maken, maar in de beste liedjes is Fuzzy Star absoluut uniek. Twee van die tracks zijn al dagen niet meer van mijn peapodplayer af te branden. Het commercieel meest interessante liedje van de plaat is Bitch en net als de rest van de cd gaat hier het soort warme zwartgalligheid van uit waarvan Alanis tegenwoordig alleen nog maar de restjes mag opbakken. Gitarist Michael Denvir schreef voor dit liedje de natte droom van willekeurig welke gitarist: de simpele doch catchy lick. Maar meneer kan meer, luister er het dreigende Ghost in Me maar eens met mij op na. Heel knap hoe die spanning wordt opgebouwd en gek genoeg doet zelfs de, in eerste instantie, wat nichterig klinkende tweede stem van Denvir daar niets aan af. Pop Murder Love Lost is werkelijk een prachtplaat en als u hart heeft voor de prachtige stem van Missy Gibson en haar duizendeneen projecten dan haalt u hem voor een luttele 5 dollar in huis.

Het verzameld werk van Romislokus

Gelukkig dumpen de Russen tegenwoordig ook nog wat anders dan alleen hun afgedankte kernkoppen. De Russische band Romislokus bijvoorbeeld pronkt fier met haar complete backcatalogue van vijf cd's op het internet. En waarom ook niet. Zonder de hippe westerling uit te willen hangen, heb ik bij sommige liedjes het gevoel dat de muziek wat gedateerd aanvoelt. En toch zijn er leuke tracks te vinden in deze enorme berg mp3's. Op een van de eerste cd's (Vinyl Spring, Digital Autumn uit 2002) bijvoorbeeld vind je het instrumentale Tuner dat in pak 'm beet een remix van Pharrell Williams zo de clubs in West-Europa kan veroveren.

Op het meer recentere album Trans Aviation Pilots uit 2004 zingt Romislokus Zanger Yuri Smolnikov zowel in het Russisch als in een soort van Engels. Veel wereldse invloeden zijn te horen in deze liedjes. Het stoere In Flanders Fields valt daarbij op. Leuk bandje, dat Romislokus, met een paar muisklikken heb je het gevoel binnen korte tijd hun trouwste fan te zijn geworden.

KFC

Eerdere Pod Safe Tunes-afleveringen vindt u hier