print deze pagina

Is het muziek? Is het poŽzie?
Nee, het is Zingo!Titel: Zingo! Poetry Slam
Auteurs/Artiesten: Diverse dichters / Jeroen van de Putte e.a.
ISBN: 90500542X
Uitgeverij: Vassallucci / Wintertuin
Datum bespreking: 14-06-2004
 
Zingo! Poetry Slam

Poetry Slam is niet voor zondagsdichters. Geen geniale vondsten die zich van het papier laten aflezen. Geen bureaula als publiek, maar levende mensen die je woorden toejuichen of weghonen. En dus zijn het ook geen doordeweekse dichters, die met woorden hun tegenstanders om de oren slammen. Nee, het zijn de zaterdagavonddichters, die de aandacht op zich vestigen door ritmisch hun ziel bloot te leggen in oneliners en vuilbek-anekdotes.

Deze week vindt op Poetry International het eerste World Slampionship plaats. Na twee voorrondes (maandag en woensdag) is op donderdag 17 juni de finale. Voor Nederland doen De Woorddansers mee, een duo uit Rotterdam dat vorig jaar de nationale kampioenschappen won. De Wintertuin organiseerde de laatste jaren deze landelijke wedstrijden om vervolgens met een groep slammers, muzikanten en dj's door het land te trekken onder de naam Zingo. Nu brengt Vassallucci een cd uit, onder de noemer Zingo, het beste uit drie jaar Poetry Slam.

De Zingo-cd is niet zoals te verwachten een live-registratie van een Poetry-slamavond. Het mist daardoor de interactie-sfeer van dit soort avonden. Geen gejuich of gehoon en daarom ook niet het gevaar dat zo'n live-ervaring niet overkomt in de huiskamer. Het gemis van de live-sfeer wordt geheel teniet gedaan door de muziek die aan de voordrachten is toegevoegd. Jeroen van de Putte en Frank Tazelaar zijn verantwoordelijk voor de meeste muziek op deze uitgave. Door het gebruik van diverse muzieksoorten zorgen ze ervoor dat de cd de spanning hoog houdt en zo nergens verveelt.

Zingo in vogelvlucht:

Slammer Erik Jan Harmens trapt af met een arrogante echostem die zijn stadsgedicht over de bleke beats van Van de Putte heen galmt. De beats vergroten zich als Sieger M. Geertsma de microfoon overneemt. Chemical bigbeats dreunen hun heldere ritme, terwijl Geertsma in Orde van bestaan zijn filosofische visie op de hedenwereld geeft. Met een zeer sterk geheel als resultaat. De enige dame op de plaat is Tjitske Jansen die Hester voordraagt uit haar bundel Het moest maar eens gaan sneeuwen. Sneeuwen, nee vergeet het maar, waar Jansen praat, tokkelen Spaanse gitaren. De sterkste track komt van dichter Tsead Bruinja. Door heerlijk rommelige handklapjes begeleid, zingt Bruinja zijn klassieker De man dy't rinne moat uit zijn gelijknamige bundel. Lekker opgefokte muziek met een man met een stem. De muziek van de track Appels kopen klinkt als Spinvis, met het verschil dat Bruinja een betere stem heeft. Frank Antonie heeft aan de telefoon met zijn oma over vroeger gepraat en zijn kat om zeep geholpen. Hij heeft rondjes gelopen, naar de tv zitten staren. Maar hij weet nog steeds niet wat hij schrijven moet. Desalniettemin is zijn Ik loop met de schepen een sterk staaltje slam.


 

Onzinnige tekst, maar wat een uitvoering!'

Maarten Das legt zijn Kom hier dan als je wilt over een bedje van lome synthesizerklanken heen, en weet dankzij esthetisch geruis en goede voordracht te overtuigen. Quirien van Haelen heeft ondertussen landelijke bekendheid (jongste gast in laatste Dikke van Komrij). Zijn anekdotische Heavy metal is wat flauw, maar zijn voordracht is wel droogkloterig. Met wat oude disco als begeleiding komt het toch nog goed '...in club de heavy metal bar'. DaniŽl Dee & De M*d*kl*nk*rs mogen zelfs drie keer aantreden op de Zingo-cd. De poŽtische grappen van Dee zijn echter niet sterk genoeg om zo nadrukkelijk aanwezig te zijn. Gelukkig is zijn band in staat tot rocken, jazzy jammen en reggaedubben. De meest onzinnige tekst en tegelijkertijd de meest hilarische voordracht komt van A.C.G. Vianen. Het klankgedicht bestaat enkel uit het afwisselen van de letters van het woord WOORD.

Nacht in Rotterdam

De Woorddansers

Ook de Nederlandse deelnemers van het World Slampionship doen hun ding op het Zingo-album. De Woorddansers nemen ons mee door nachtelijk Rotterdam, begeleidt door irritant gepiep, slome sirene-imitatoren en tikkende computerdrums. Jeroen Naaktgeboren spuugt zijn goed gevonden woorden uit, terwijl tweede stem Arie Hordijk de grauwheid onderstreept door zijn commentaar in distortion te storten: 'De Maas slaat gelaten tegen haar kade. De stad recht ruggen, bruggen nu en dan. Het is nacht in Rotterdam.'

Ricco van Nierop

De cd is te koop bij de betere boekhandel.


 
Niets van deze pagina's mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.
copyright © de Recensent 2000-2004