Woody's jaarlijkse filmpje

Originaliteit is een hoog streven. Bij elk nieuw cultuurproduct kun je de lat der vernieuwing zo hoog leggen als je wilt. Want, zo zegt men, herhalen is een zonde. De innovatiecurve van artiesten kent normaliter een snelle piek en een langgerekte afdaling met hoogstens nog een enkel hobbeltje. Minder origineel, betekent niet per definitie minder kwaliteit. Woody Allen maakt al jaren dezelfde film, maar begaat daarmee geen zonde.

Originaliteit voorbij

The Curse of the Jade Scorpion is Allen's zoveelste film. Ik ben de tel kwijt. Midden jaren zestig begon hij te acteren, even later ook te schrijven en sinds '69 ook te regisseren. Laat ik het erop houden dat de man in circa dertig jaar ruim dertig films maakte. Hij had zijn creatieve piek van eind jaren zeventig tot in de jaren tachtig met films als Annie Hall (1977), Manhattan (1979), Zelig (1983) en Hannah and her sisters (1986). Woody Allen leefde nog enkele malen op met innovatieve films als Mighty Aphrodity (1995) en Small Time Crooks (2000).

Gehypnotiseerd geluk

Kwaliteit, humor en sfeer zijn de redenen waarom ik wederom naar een Allen film ga kijken. Dat Allen in The Curse of the Jade Scorpion een flauw verhaaltje vertelt, doet er niet veel toe. Hij komt ermee weg, dankzij de humoristische dialogen in een jaren '40-decor. Terugkeren naar de jaren '40 (in filmgeschiedenis wel te verstaan) en het onderwerp misdaad doet Allen niet voor het eerst. In deze film speelt hij een soort detective, genaamd C. W. Briggs, werkzaam bij een verzekeraar. Als een klant bestolen wordt, is het zijn taak uit te zoeken waar de buit is gebleven zodat zijn company niet hoeft uit te betalen. Alsof het niet zestig jaar terug speelt, maar nu, wordt het bedrijf door een externe manager doorgelicht. Zij (Helen Hunt) en Briggs kunnen niet samen door één deur. En dat wordt in het verhaal uitgebuit, als ze beiden gehypnotiseerd worden. Onder invloed van de hypnotiseur buitelen ze over elkaar heen van verliefdheid. Dit levert voor de hand liggende grappen op voornamelijk als maar één van hen beiden bedwelmd is. De hypnotiseur wil echter iets anders en activeert in eerste instantie Briggs om uit stelen te gaan bij klanten waar hij zelf het alarm geïnstalleerd heeft. Al snel wordt hij verdacht, terecht, maar hij is zich van geen kwaad bewust, wederom terecht. Wat volgt is een gemoedelijk verhaal met hilarische kantjes en een Hollywood ending, om maar alvast zijn volgende film genoemd te hebben.

Van neuroot tot ladykiller

Ondanks dat hij zijn oude originaliteit hergebruikt, zit er wel wat opvallends in de film. Allen speelt een Marlowe (Humprey Bogart) achtige type detective. Met shabby hoed en regenjas, en coole looks. In vroegere films (Play it again, Sam) werd zijn personage, hoe stoer ook aanvankelijk, altijd weer die twijfelende neuroot. In The Curse of the Jade Scorpion blijft hij als killer door de gangen van het kantoor struinen en wisecracks uitdelen aan mede-employees. En blijft hij, met iets te veel zelfvertrouwen, de lakens uitdelen aan schone dames als Charlize Theron en Elisabeth Berkley. Van originele neuroot tot recyclede ladykiller. Niet slecht, helemaal niet slecht.

Oscar Krieger