de Recensent

10-02-'02


Zap 'm op zeven


'Als u verrast wilt worden, kom dan zo en zo laat in de parkeergarage van een verlaten kantoorgebouw in het centrum van de stad.' Op zo'n uitnodiging gaat de Recensent graag in. Aan de buitenkant ziet het pand er zeker verlaten uit. Eenmaal de draaideur door moet ik me door een schare van mensen wringen om in de parkeergarage te komen. Wat doen al die mensen hier? Hoe dichter bij de garage hoe drukker het wordt. In de garage staan zelfs dranghekken. Mijn nieuwsgierigheid wordt beloond, want tussen de drammen mensen staan Fleur Lion en Beau van Erven Dorens. De opnamen van het razend populaire programma 'Geef die hoer een kans' zijn in volle gang. Zojuist is één van de kandidaten uit de realitysoap gestuurd. De presentatoren praten in een live-verbinding met de overgebleven kandidaten in hun vrijwillig gekozen gevangenis in een bijlmerflat. De show is één van de programma's waarmee het commerciële TV7 weer kijkcijferhits weet te scoren.

Multi-genre-serie

"We gaan er even uit voor de reclame," meldt de presentator. Maar dat doet hij al voor de vierde keer. En de toeschouwers klappen wel maar maken geen geluid. Regisseur Gerardjan Rijnders stapt naar Erven Dorens toe en geeft hem instructies. De opnameleider vraagt stilte voor opname en daar gaan ze weer. Regisseur, andere acteurs en technici staan met dikke jassen aan te kijken naar het spel van Erven Dorens en Tara Elders (Fleur Lion). De show die hier opgenomen wordt, is onderdeel van een nieuwe comedy-drama over commerciele tv. Vanaf 27 februari zal TV7 op de treurbuis te zien zijn. De makers van de nieuwe serie waren de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de dubbelzinnige soap Hertenkamp. Frank Houtappels is, naast Joan Nederlof en Ton Kas, schrijver van de serie: "Hertenkamp was succesvol, maar ermee doorgaan was niet de bedoeling. De verleiding was wel groot, maar veel acteurs wilde weleens wat anders." De acteurs en schrijvers zijn grotendeels lid van theatergroep mugmetdegoudentand. Zij lieten met Hertenkamp zien dat ze tv met een dubbele bodem kunnen maken. "We noemen TV7 een multi-genre-serie," vervolgt Houtappels."We bevinden ons op het raakvlak van comedy, drama, parodie en soap. Dat maakt het interessant om te maken. Het onderwerp commerciële tv is een arena waar je allerlei spanningsvelden in kwijt kunt. Bijvoorbeeld die tussen creativiteit en kijkcijfers. De zender loopt niet goed en met behulp van een, bij de VPRO weggekaapte, programmadirecteur (Koenraad Wessels een rol van Marcel Musters) wil TV7 kwaliteit brengen, maar ook de kijkers terugkrijgen. Joan en ik hebben veel research gedaan. Onder andere hebben we met Bert van der Veer gesproken. Zo krijg je door wat er allemaal speelt. Maar wat nog meer hielp waren de gastspelers, zoals Mireille Bekooij en Loretta Schrijver. Zij hebben met volle overtuiging meegewerkt en komen met aardig wat insight informatie aan."

fotografie: Jaap Vrenegoor

Van een eitje tot een haantje

"Ze zaten vorige week nog achter het raam en nu al voor het grootste raam van Nederland," praat Van Erven Dorens zijn programma aan elkaar. Even later loopt programmadirecteur Koenraad Wessels met hem van de set af: "Jij met je geile lach, wat denk je wel. Je mag dan wel een programma over hoertjes presenteren, maar als er iemand een hoer is dan bij jij dat wel!" En de scheldkanonnade is nog niet over. Marcel Musters, die Wessels speelt, krijgt het voor elkaar om telkens bij 'geile lach' op hetzelfde punt in de gang aan te komen. "Dat is een kwestie van ervaring, ondanks dat de omstandigheden hier niet al te optimaal zijn." In de koude donkere garage staan technici met het licht te klooien. "In Hertekamp speelde ik Max een beetje een zacht eitje. Nu wilde ik wel eens wat heel anders. In de wereld van de commerciële tv komen zat haantjes voor, dus kan ik nu als programmadirecteur lekker om me heen slaan. Ik kom naar TV7 toe met het oprechte plan om kwaliteit te brengen maar kan een kans als deze realitysoap niet laten schieten. Zeven prostituees 24 uur per dag opgesloten in een bijlmerflat, zie ik als een sociaal-realistisch programma. Alleen raak ook ik verslingerd aan de kijkcijfers."
Tijdens de opnames van de afgelopen maanden is het team ook tegen één van de problemen van tv-maken opgelopen. Er bleek te weinig geld om alle geplande afleveringen te draaien. Musters: "Daardoor wordt het een goede serie. Terwijl het alles in zich heeft om een enorm goede serie te worden."

Spuuglok

Ik stap in de lift met een kleedster en Beau van Erven Dorens. "Hoe is het nu om voor hoer uitgemaakt te worden," vraag ik hem. "Wel lachen," antwoord hij, "Ik heb zelfs voorgesteld het nog wat erger te maken, spuuglok of zo. Toch komt het scenario soms angstig dichtbij de werkelijkheid van commerciële tv. Op deze manier kan ik mezelf op de hak nemen. Maar ik ben vooral op de uitnodiging ingegaan omdat ik meer wil acteren."
Op de dertiende en veertiende verdieping van het verder lege kantoorgebouw bevinden zich de burelen van TV7. Een niet van echt te onderscheiden redactieruimte met kantoren van de directeuren en een prijzenkast met kalveren en een oscar. Het grappigste is de gang met glamourfoto's van alle sterren. Naast Loretta Schrijver en Van der Togt met hond (van het programma 'Ik zoek een baasje') staat een foto op de grond, die van een gevallen ster. De commerciële tv is een harde wereld.
De opnames zitten erop in de garage. In wat kale kantoorruimtes zitten de figuranten. Dit blijken voornamelijk Hertenkampfans te zijn. Ze wisselen adressen uit en er wordt nagepraat. Een man van middelbare leeftijd is sinds december al bij 4 verschillende opnamedagen geweest. "Maar een echte fan wil ik mezelf niet noemen." Geroezemoes klinkt als Joan Nederlof voorbij loopt. Iedereen probeert een glimp van haar op te vangen. Behalve dan die ervaren figurant die met een boek in de hoek z'n boterhamzak leeg eet.

Ricco van Nierop


>>
klik hier om terug te keren naar de hoofdpagina
<<